Χειρουργική Θώρακος: Το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο - Η ταχύτατη αποκατάσταση & όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Επεμβάσεις που απαιτούσαν μεγάλες τομές, πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και μακρά περίοδο για την επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες γίνονται πλέον αναίμακτα, με ελάχιστο τραυματισμό.

thoracic surgery iStock

*Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Κουλαξουζίδη, Χειρουργό Θώρακος, Διευθυντής ΕΣΥ, Ειδική Μονάδα Χειρουργικής Θώρακος, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων "Ο Άγιος Γεώργιος".

Η ειδικότητα της Χειρουργική Θώρακος τον 21ο αιώνα

Πολλές ιατρικές ειδικότητες έχουν ωφεληθεί από τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας. Για την ειδικότητα της χειρουργικής θώρακος η "χρυσή περίοδος της καινοτομίας" έχει ξεκινήσει από την αρχή της δεκαετίας του 2000 και αναμφίβολα βρίσκεται τώρα στην κορύφωσή της.

Οι σημαντικές εξελίξεις που έχουν ήδη συντελεστεί, αλλά και εξακολουθούν να συνεχίζονται μας επιτρέπουν να αναφερόμαστε σε μια επανάσταση, στον τρόπο που αντιμετωπίζονται πλέον χειρουργικά οι παθήσεις του θώρακα.

Ποιος είναι ο χειρουργός θώρακος όμως;

Ο χειρουργός θώρακος είναι ιατρός με υψηλή εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των παθήσεων των οργάνων που βρίσκονται μέσα στο θώρακα. Συνήθως αντιμετωπίζει χειρουργικά τις παθήσεις των πνευμόνων, της καρδιάς και του οισοφάγου.

Ποιοι ασθενείς απευθύνονται στο θωρακοχειρουργό;

Οι ασθενείς παραπέμπονται συνήθως από τον πνευμονολόγο ή τον παθολόγο τους, μετά από έλεγχο που αφορά τις περισσότερες φορές σε διερεύνηση πόνου στο θώρακα, βήχα ή μετά από τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας θώρακος που απεικονίζει ένα παθολογικό εύρημα. Οι πνευμονολόγοι είναι επίσης οι γιατροί που θα συστήσουν ανάλογες εξετάσεις σε ασθενείς με πολύχρονο ιστορικό καπνίσματος.

Όλες οι αλλοιώσεις στον πνεύμονα μπορούν σήμερα να προσεγγιστούν, ώστε να έχουμε ακριβή διάγνωση και να αφαιρεθούν πλήρως, αν αυτό απαιτείται, με συνδυασμό ελάχιστα επεμβατικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Είμαστε επίσης σε θέση να παρεμβαίνουμε πολύ πιο έγκαιρα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σύγχρονες ακτινολογικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία θώρακος υψηλής ευκρίνειας και η υπολογιστική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) επιτρέπουν τη διάγνωση ακόμα και πολύ μικρών αλλοιώσεων. Σε περίπτωση κακοήθους νόσου αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι δυνατή η παρέμβαση μας σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο, με άριστα αποτελέσματα.

Η θωρακοσκοπική χειρουργική, κατ’ αναλογία με την λαπαροσκοπική χειρουργική για τις παθήσεις της κοιλιάς, επιτρέπει να πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο θώρακα με τη βοήθεια ενδοσκοπίου, δια μέσω μικρών οπών, διαμέτρου ελάχιστων εκατοστών. Η τεχνολογία αυτή είναι τώρα διαθέσιμη και ήδη πλησιάζουν τους 300 οι συμπολίτες μας, που έχουν ωφεληθεί από ανάλογες επεμβάσεις στο νοσοκομείο μας. Επεμβάσεις που απαιτούσαν μεγάλες τομές, πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και μακρά περίοδο για την επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες γίνονται πλέον αναίμακτα, με ελάχιστο τραυματισμό. Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη, ενώ ο τυπικός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 2 ως 3 ημέρες.

Το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο με τις τεχνολογικές εξελίξεις να συνεχίζονται. Νέες γνώσεις επίσης αποκτώνται καθημερινά, ιδιαίτερα στη βιολογία των κακοήθων παθήσεων του πνεύμονα. Όλα τα προηγούμενα μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής για τους ασθενείς μας.

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i