Κλινική έρευνα στην παιδιατρική ογκολογία: Γιατί είναι τόσο απαραίτητη

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 35.000 παιδιά και νέοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και περισσότεροι από 6.000 νέοι ασθενείς πεθαίνουν από καρκίνο.

παιδί άρρωστο γιατρός νοσοκομείο istock

Γράφει η Μένια Κουκουγιάννη, Health Affairs Consultant, Συν-ιδρύτρια Καρκινάκι, Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία

Ο καρκίνος στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι σπάνια ασθένεια, ωστόσο αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από ασθένεια για τα παιδιά άνω του ενός έτους στην Ευρώπη. Παρά την επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ο παιδιατρικός καρκίνος παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο.

  • Κάθε χρόνο, περισσότερα από 35.000 παιδιά και νέοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και περισσότεροι από 6.000 νέοι ασθενείς πεθαίνουν από καρκίνο.
  • Καθημερινά, περίπου 250 παιδιά σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο – αριθμός που είναι συγκλονιστικός όταν το 70% όλων των παιδιατρικών καρκίνων είναι ιάσιμοι!

Έως το 2025 υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν σχεδόν μισό εκατομμύριο επιζώντες από παιδιατρικό καρκίνο. Τα δύο τρίτα αυτών των επιζώντων θα αντιμετωπίσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας (σωματικής και ψυχοκοινωνικής), που οφείλονται στη θεραπεία που έλαβαν και που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στην υπόλοιπη ζωή τους.

Καρκίνοι στην παιδική και εφηβικοί ηλικία

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου σε παιδιά και εφήβους είναι σπάνιοι, αλλά ο παιδιατρικός καρκίνος στο σύνολο του είναι κυρίαρχο κοινωνικό-οικονομικό ζήτημα και θέμα δημόσιας υγείας. Ειδικά στην Ευρώπη, η σοβαρή επίπτωση που έχουν οι παιδιατρικοί καρκίνοι, παρά την σπανιότητά τους, τόσο στα συστήματα υγείας όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, επιτάσσουν συντονισμένες προσεγγίσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Πώς μπορούμε, όμως, να προστατεύσουμε τα παιδιά με καρκίνο;

Οι κλινικές δοκιμές είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση των θεραπειών παιδιών και εφήβων που νοσούν με καρκίνο. Οι κλινικές δοκιμές στην παιδιατρική ογκολογία είναι επίσης σημαντικές για τη χρήση σε παιδιά φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί για τους ενήλικες!

Οι πολυεθνικές κλινικές δοκιμές είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βέλτιστης θεραπείας για τα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν με καρκίνο καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μετά το τέλος της θεραπείας. Τα τελευταία 40 χρόνια, χάρη στην επιστήμη και στις κλινικές έρευνες, το ποσοστό επιβίωσης έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση: από το 10% έχει φτάσει στο 80%. Και αυτό οφείλεται στην στενή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας στο πλαίσιο πολυεθνικών κλινικών μελετών!

Η προώθηση της έρευνας στην παιδιατρική ογκολογία δεν είναι εύκολη. Λόγω του μικρού αριθμού παιδιατρικών ασθενών με καρκίνο, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν επενδύουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για αυτή την κατηγορία ασθενών. Λόγω της σπάνιας φύσης της νόσου, πρέπει να γίνει έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω πολυεθνικών κλινικών δοκιμών.

Οι κλινικές έρευνες διεξάγονται κυρίως από την πανεπιστημιακή κοινότητα και χρηματοδοτούνται από δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που δεν μπορούν πάντα να αντέξουν το οικονομικό κόστος αλλά και την γραφειοκρατία που συνοδεύει τις πολυεθνικές μελέτες σε παιδιά.

Η γραφειοκρατία, που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην διεξαγωγή κλινικών ερευνών στην Ευρώπη, προέρχεται από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Κλινικές Δοκιμές. Στόχος της συγκεκριμένης Οδηγίας είναι η τυποποίηση των κλινικών δοκιμών και της ποιότητας τους, αλλά αυτός ο στόχος επιφέρει δυσανάλογα αποτελέσματα στις κλινικές έρευνες για τους παιδιατρικούς καρκίνους, λόγω αφενός διαφορετικών ερμηνειών από τα κράτη που υιοθετούν για την Οδηγία και αφετέρου αλληλοεπικάλυψης προσπαθειών αλλά και πόρων που επενδύονται από τις ερευνητικές ομάδες για την κάλυψη όλων των απαιτήσεων που προκύπτουν από την Οδηγία.

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ξεπεραστούν οι ανισότητες στους παιδιατρικούς καρκίνους και να εξασφαλιστεί η ασφαλέστερη και καλύτερη θεραπεία για τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Η ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας πανευρωπαϊκά και να αυξηθούν τα ποσοστά ίασης για όλους τους τύπους παιδιατρικού καρκίνου θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i