Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Οι φαρμακευτικές και οι μη φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα η ΧΑΠ είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

αναπνοή βουνό ορειβασία πεζοπορία χειμώνας istock

Γράφει η Ανδριάνα Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία", Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας "ΧΑΠ", Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία συχνή νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα και μόνιμη μείωση της ροής του αέρα, που οφείλονται σε ανωμαλίες των πνευμόνων και που συνήθως προκαλείται από σημαντική έκθεση σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια (κυρίως κάπνισμα). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σήμερα η ΧΑΠ είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως και θεωρείται υπεύθυνη κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη, αριθμό που αποτελεί το 5,6% των θανάτων παγκοσμίως.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως η δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ο βήχας και η παραγωγή πτυέλων (φλέματα) τα οποία συχνά περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και οδηγούν σε επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους.

Παρά την τεράστια συχνότητά της, η ΧΑΠ είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τους ασθενείς αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και τη συνολική κατάσταση της υγείας τους αλλά και να αυξήσουν την επιβίωσή τους. Οι διαθέσιμες θεραπείες για τη ΧΑΠ μπορεί να είναι μη φαρμακευτικές και φαρμακευτικές και συνήθως εφαρμόζονται στον ασθενή συνδυαστικά στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μη φαρμακευτικές θεραπείες για τη ΧΑΠ

Διακοπή καπνίσματος: Αποτελεί από τις βασικότερες παρεμβάσεις και ίσως τη μόνη που αποδεδειγμένα αλλάζει τη φυσική ιστορία της νόσου. Καθώς το κάπνισμα είναι αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη ΧΑΠ η διακοπή του είναι επιβεβλημένη και μπορεί να πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη ενός ειδικού πνευμονολόγου ο οποίος θα συστήσει κατά περίπτωση, υποκατάστατα νικοτίνης, φαρμακευτικά σκευάσματα που μειώνουν την επιθυμία για καπνό καθώς και αλλαγές της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής του ασθενούς.

Πνευμονική αποκατάσταση: Πρόκειται για μια συνδυασμένη παρέμβαση με τη συμμετοχή πολλών επαγγελματιών υγείας που στόχο έχει την αύξηση της ικανότητας για άσκηση του ασθενούς, τη μυϊκή του ενδυνάμωση και την εκμάθηση τεχνικών βελτίωσης της δύσπνοιας.

Οξυγονοθεραπεία: Η χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα φαίνεται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα και αυξάνει την επιβίωσή τους. Σε ασθενείς με αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα ένδειξη έχει και η εφαρμογή μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού που είναι ένα ειδικό μηχάνημα υποβοήθησης της αναπνοής το οποίο επίσης βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και αυξάνει την επιβίωσή τους.

Επεμβατικές τεχνικές μείωσης των πνευμονικών όγκων με βρογχοσκόπηση: Στοχεύουν στην αποσυμπίεση του πνεύμονα από κατεστραμμένες περιοχές.

Διατροφική υποστήριξη: Οι ασθενείς με ΧΑΠ συχνά είναι ασθενείς που έχουν χάσει σημαντικό μέρος της μυϊκής τους μάζας. Ειδικοί διατροφολόγοι μπορούν με κατάλληλες παρεμβάσεις να βοηθήσουν στη βελτίωση της μυϊκής μάζας που φαίνεται να οδηγεί και σε βελτίωση της ικανότητας για άσκηση.

Φαρμακευτικές παρεμβάσεις

Τα κύρια φάρμακα που θα πρέπει να χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα. Αυτά στοχεύουν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας μειώνοντας τη δύσπνοια και αυξάνοντας την ικανότητα για άσκηση γεγονός που βοηθά τον ασθενή να είναι περισσότερο δραστήριος. Τα σύγχρονα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης και για το λόγο αυτό μπορούν να λαμβάνονται 1 ή 2 φορές την ημέρα διευκολύνοντας έτσι τον ασθενή. Στις μέρες μας επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα δυο βρογχοδιασταλτικά από διαφορετικές ομάδες με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που έχουν ένδειξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με ΧΑΠ. Χορηγούνται πάντα σε συνδυασμό με τα βρογχοδιασταλτικά και στόχο έχουν να μειώσουν τις παροξύνσεις (κρίσεις) της νόσου. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή χορηγούνται σε μια συσκευή μαζί με τα βρογχοδιασταλτικά (στην ίδια δηλαδή εισπνοή) με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση του ασθενούς.

Στη θεραπεία της ΧΑΠ έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια και αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά φάρμακα και αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να χορηγηθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με στόχο τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους και τη μείωση των παροξύνσεων.

Σε γενικές γραμμές ο πνευμονολόγος μπορεί να εξατομικεύσει τη θεραπεία σε κάθε ασθενή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, τη βαρύτητα της νόσου και τις επιθυμίες του ασθενούς ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή ανακούφιση των συμπτωμάτων, και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i