Σύνδρομο Stiff Person: Τι είναι το αυτοάνοσο νόσημα με το οποίο διαγνώστηκε η Celine Dion

Η σταρ ανακοίνωσε τα δυσάρεστα νέα για την κατάσταση της υγείας της.

Celine Dion Splash News / Ideal Image

Με ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Celine Dion, φανερά συγκινημένη, αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο απουσίαζε τόσο καιρό από τα φώτα και τον λόγο που πρόκειται να αναβάλει την παγκόσμια περιοδεία της. Η διάσημη σταρ εξομολογήθηκε πως εδώ και λίγο καιρό διαγνώστηκε με το σύνδρομο Stiff Person (δύσκαμπτου ή καθηλωμένου ατόμου), που δεν θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει τις εμφανίσεις της σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

Τι είναι το σύνδρομο Stiff Person;

Σύμφωνα με το Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ (NINDS), το σύνδρομο Stiff Person αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ειδικότερα, χαρακτηρίζεται από τη σταθερή μυϊκή δυσκαμψία στον κορμό και τα άκρα και μία αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα, όπως ο θόρυβος, το άγγιγμα και η συναισθηματική δυσφορία που μπορούν να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς. Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με την πάθηση, συνήθως δυσκολεύονται να περπατήσουν και να κινηθούν, με αποτέλεσμα να μη φεύγουν από το σπίτι εξαιτίας των εξωτερικών θορύβων που μπορεί να τους οδηγήσουν σε σπασμούς. Παράλληλα, τα περισσότερα άτομα που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο, συμβαίνει να έχουν συχνές σοβαρές πτώσεις, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν τα φυσιολογικά αμυντικά αντανακλαστικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι γυναίκες επηρεάζονται δύο φορές περισσότερο από τους άντρες και συχνά το σύνδρομο συνδέεται με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως του διαβήτη, της θυρεοειδίτιδας και της κακοήθους αναιμίας. 

Οι αιτίες

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν το πώς εμφανίζεται η πάθηση αυτή, ωστόσο οι έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι πιθανώς είναι αποτέλεσμα είναι μιας αυτοάνοσης αντίδρασης που παρεκκλίνει στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η διάγνωση 

Είναι συχνό φαινόμενο το σύνδρομο Stiff Person να διαγιγνώσκεται αρχικά εσφαλμένα ως Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση, ψυχοσωματική πάθηση, άγχος ή φοβία. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαγνωστεί είναι μέσω εξετάσεων αίματος, όπου ελέγχεται το επίπεδο των αντισωμάτων της αποκαρβοξυλάσης του γλουταμινικού οξέος (GAD) στο αίμα.

Θεραπεία

Όπως εξήγησε και η ίδια η σταρ, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια λύση που να θεραπεύει εντελώς την πάθηση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές κατά το NINDS, όπως θεραπεία με IVIg, αγχολυτικά φάρμακα, μυοχαλαρωτικά, αντισπασμωδικά και παυσίπονα που τείνουν να βελτιώσουν και να ελέγξουν σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικά τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i