Κοιλιοκήλη και μετεγχειρητική κήλη: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Η κοιλιοκήλη και η μετεγχειριτική κήλη είναι συχνές και αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

πόνος κοιλιά συκώτι έντερο istock

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά για την κοιλιοκήλη και τη μετεγχειρητική κήλη, ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα αίτια, τα συμπτώματα, αλλά κυρίως για τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους  που αποσκοπούν στη μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος.

Τι είναι η κοιλιοκήλη;

Κοιλιοκήλη ονομάζεται η προβολή και πρόπτωση μέρους ενός εσωτερικού οργάνου, εκτός της ανατομικής θέσης του, μέσω ενός στομίου στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος που εντοπίζεται στη κοιλιακή χώρα και προκαλεί εξόγκωμα στο σημείο. Η κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ανάλογα με τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε, καθώς και με το σημείο εμφάνισης της, χωρίζεται σε επιγαστρική κήλη, ομφαλοκήλη και μετεγχειρητική Κήλη.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της, ποια τα συμπτώματα και ο τρόπος διάγνωσης;

Η κοιλιοκήλη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και αιτίες όπως π.χ. η αδυναμία των μυών, ειδικότερα σε σημείο παλαιότερης χειρουργικής επέμβασης. Κύριες αιτίες είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, χρόνιες δυσκοιλιότητες και βήχας, αυξομείωση βάρους, τοκετός, κ.λπ. Η διάγνωση της κοιλιοκήλης αποτελεί εύκολη υπόθεση, λόγω της εύκολης διαδικασίας εντοπισμού των τυπικών συμπτωμάτων από τον ασθενή (οξύς, έντονος πόνος σε απότομες κινήσεις, ή προσπαθεί να σηκώσει βαριά αντικείμενα) είτε μέσω της κλινική εξέτασης του ασθενούς.

Πώς δημιουργείται η κοιλιοκήλη;

H μετεγχειρητική κήλη ενδέχεται να αναπτυχθεί σε ουλώδη ιστό, γύρω από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που λαμβάνει χώρα στην κοιλιακή χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσοστά εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης αγγίζουν το 13% μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αναπτυχθούν ακόμη και μήνες μετά από αυτές.

Τι ονομάζουμε μετεγχειρητική κήλη και πως δημιουργείται;

Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη προκύπτει έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς, με την πάθηση να προκαλείται όταν το κοιλιακό περιεχόμενο προπίπτει μέσω της ουλής που σχηματίστηκε από προηγούμενη εγχειρητική τομή. Οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο εμφάνισης σε ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε ανοιχτές κοιλιακές επεμβάσεις με τη μέθοδο του ανοιχτού χειρουργείου. Υποτροπιάζουν δε, σε μεγάλο ποσοστό, εφόσον δεν γίνει η σωστή επέμβαση, και ειδικά εάν δεν χρησιμοποιηθεί πλέγμα.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς: Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Δεν υπάρχει συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση των ανωτέρω παθήσεων, παρά μόνο η χειρουργική οδός. Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι όλες οι μορφές της πάθησης της κήλης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να αποφευχθούν επώδυνες και συχνά, σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιξη ή και νέκρωση του εντέρου.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί η σύγκλιση όλων των επιστημονικών δεδομένων στο ότι η λαπαροσκοπική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με τη χρήση πλέγματος αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα στην περίπτωση της μετεγχειρητικής κήλης. Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 3-4 οπών στο πλάι της κοιλιάς, που επιτρέπουν την εισαγωγή ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων και μίας κάμερας, για την τοποθέτηση πλέγματος. Πρακτικά, δηλαδή, με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, η ανάταξη της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος πραγματοποιούνται από την εσωτερική μεριά της κοιλίας.

Η εξέλιξη της ιατρικής έχει βοηθήσει στην επιλογή "πλεγμάτων" που είναι κατασκευασμένα από λεπτά κομμάτια συνθετικού υλικού, τα οποία καθηλώνονται στη θέση τους με διάφορους τρόπους (ράμματα, clips, tacks). Τα συγκεκριμένα "εργαλεία" είναι καλυμμένα με ειδικές αντισυμφυτικές μεμβράνες, ώστε να  αποφεύγονται οι συμφύσεις και τα συρίγγια, κυρίως, έχουν ως σκοπό να ισχυροποιήσουν τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα, και να κλείσουν, ερμητικά, την οπή της κήλης. 

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Μεταξύ άλλων, σύντομο χειρουργικό χρόνο, μικρές τομές που ελαχιστοποιούν τον πόνο, γρήγορη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες. Μελέτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις μηδενίζουν τη πιθανότητα υποβολής σε επαναληπτική επέμβαση, όταν αυτές διενεργούνται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Εμπειρία, εξειδίκευση και οργανωμένη νοσοκομειακή δομή: Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, ο οποίος θα κατανοήσει την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση. Η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους, όπως στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού, στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Αναστάσιο Γ. Ξιάρχο, Γενικό Χειρουργό και Διευθυντή Χειρουργική στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. www.axiarchos.gr

Αναστάσιος Ξιάρχος

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i