Αφιέρωμα Υγείας: HER2 θετικός καρκίνος του μαστού και οι εξελίξεις στις θεραπείες

Ο HΕR2 θετικός καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 15-20% όλων των υποτύπων καρκίνου του μαστού, οπότε κάθε εξέλιξη στις θεραπευτικές επιλογές είναι πολύ σημαντική.

εργαστήριο νέες θεραπείες istock

Ο Γιώργος Λαϊνάκης, MD, MSc, παθολόγος ογκολόγος, αναπ. διευθυντής Δ' Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan, μας μεταφέρει τα "καλά νέα" γι’ αυτό τον τύπο του καρκίνου του μαστού.

Ο HΕR2 θετικός καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 15-20% όλων των υποτύπων καρκίνου του μαστού. Οι υπότυποι αυτοί (εν συντομία HER2+) εκφράζουν σημαντικά στην επιφάνειά τους τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (Ηuman Εpidermal Growth Factor Receptor 2). Η νόσος σε αυτή την περίπτωση χαρακτηρίζεται από επιθετικότερη βιολογική συμπεριφορά, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων και μειωμένη επιβίωση. 

Διαβάστε Επίσης

Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του HER2 υπήρξε ριζοσπαστική στη θεραπεία αυτών των ασθενών, βελτιώνοντας τόσο τις ανταποκρίσεις όσο και την επιβίωση και την ποιότητα ζωής τους. Σήμερα μιλάμε για πρόγνωση σε αυτές τις ασθενείς αντίστοιχη ή και καλύτερη συγκριτικά μ’ εκείνες που δεν έχουν υπερέκφραση του γονιδίου ΗΕR2. Ο πρώτος εγκεκριμένος παράγοντας ήταν το trastuzumab και ακολούθως το pertuzumab, με τον συνδυασμό τους να ενισχύει περαιτέρω την αποτελεσματικότητά τους, τις περισσότερες φορές αρχικά χορηγούμενο ενδοφλεβίως (πλέον υπάρχει και υποδόριο σκεύασμα) με χημειοθεραπεία και στη συνέχεια ως θεραπεία συντήρησης. Τα αντισώματα αυτά δεν προκαλούν σοβαρές παρενέργειες και έχουν καθιερωθεί τόσο στην πρώιμη όσο και στη μεταστατική νόσο.

Ακολούθησαν παράγοντες από το στόμα που δρουν μέσω της παρεμπόδισης της ενεργοποίησης του ενδοκυττάριου τμήματος του HER2: το lapatinib, το neratinib και πρόσφατα το tucatinib. Οι δύο πρώτοι επιδρούν και σε άλλους υποδοχείς της οικογένειας HER, όπως ο HER1, με συνέπεια να προκαλούν συχνά διάρροιες. Το tucatinib, ένας νέας γενιάς εκλεκτικός αναστολέας του HER2, συγχορηγείται με χάπια χημειοθεραπείας (καπεσιταμπίνη) και trastuzumab. Η προσθήκη του οδήγησε σε μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της νόσου κατά 46% και μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 34% συνολικά, ενώ επί παρουσίας εγκεφαλικών μεταστάσεων καθυστερεί την επιδείνωσή τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των ασθενών, διπλασιάζοντας την επιβίωσή τους.

Την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν και άλλες αποτελεσματικές θεραπείες, πιο συγκεκριμένα τα σύμπλοκα αντισώματος με κυτταροτοξικό παράγοντα (T-DM1) που, σαν δούρειος ίππος, μεταφέρουν μέσω του αντισώματος ανενεργό μόριο χημειοθεραπείας, το οποίο ενεργοποιείται μετά την είσοδό του στο καρκινικό κύτταρο, οπότε και ασκεί την καταστροφική του δράση. Πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα ακόμα αποτελεσματικό σύμπλοκο, το trastuzumab-deruxtecan, που ενδείκνυται μετά από αποτυχία δύο ή περισσότερων γραμμών θεραπείας. Η έρευνα στην HER2 θετική νόσο εξελίσσεται υποσχόμενη πολλά, με τα νεότερα μόρια να τείνουν να δοκιμάζονται και σε πιο πρώιμα στάδια, με στόχους τα υψηλότερα ποσοστά ίασης αλλά και τη μακροχρόνια επιβίωση σε συνδυασμό με εξαιρετική ποιότητα ζωής. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i