Αφιέρωμα Υγείας: Οστεοπόρωση 101

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ανήκουν στον πληθυσμό που είναι πιο επιρρεπής για την οστεοπόρωση.

Πρόληψη οστεοπόρωσης: Γυναίκα που πίνει γάλα istock

Ο Στάθης Χρονόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής και διευθυντής Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος "Θ. Γαροφαλίδης", μας μιλά για μια νόσο που συχνά υποτιμάμε.

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια μεταβολική πάθηση των οστών που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη αντοχή τους, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου πρόκλησης κατάγματος. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι άντρες μετά την ηλικία των 65 ετών, ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα ή και άλλα νοσήματα και ακολουθούν αγωγή με φάρμακα τα οποία κάνουν τα οστά περισσότερο αδύναμα ανήκουν στην ευάλωτη κατηγορία για πιθανό κάταγμα. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη συστηματικά για χρονικό διάστημα άνω των 3 μηνών για οποιαδήποτε αιτία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Καθώς η οστεοπόρωση παραμένει για χρόνια ασυμπτωματική και πρωτοεκδηλώνεται με την εμφάνιση αναίτιων καταγμάτων, ιδιαίτερη σημασία απαιτείται για την έγκαιρη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας σε ασθενείς με υψηλό καταγματικό κίνδυνο. Σήμερα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation, IOF), παρέχεται στους ιατρούς ειδικό πρωτόκολλο για τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα και ιδιαίτερα αυτά του ισχίου σε ηλικίες άνω των 75 ετών εμφανίζουν υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Γίνεται αντιληπτό ότι η σωστή προσέγγιση στην παθολογική οντότητα της οστεοπόρωσης με στόχο υγιή γερά οστά είναι σημαντική και συνεχής ώστε να μειώνονται οι πτώσεις και τα κατάγματα και να βελτιώνεται παράλληλα η ποιότητα ζωής. Παράλληλα, η μέριμνα για τη σκελετική υγεία και στη χώρα μας, σε εναρμόνιση και με τις αντίστοιχες προτάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF), θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική και την εφηβική ηλικία, μέσω προγραμμάτων διατροφής και άσκησης, με στόχο την ανάπτυξη γερών οστών. H Amgen Hellas, σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. και τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας "Πεταλούδα", έχει δημιουργήσει την εκστρατεία "Γερά Οστά", μέσω της οποίας φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενημέρωση σχετικά με την υγεία των οστών.

Στην ιστοσελίδα geraosta.gr θα βρει κανείς χρήσιμες πληροφορίες για την οστεοπόρωση, συμβουλές διατροφής και άσκησης, αλλά και ένα ερωτηματολόγιο που, αφού συμπληρωθεί και εκτυπωθεί, μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με τον γιατρό, ώστε να σχεδιαστεί από κοινού ένα αποτελεσματικό πλάνο προστασίας των οστών.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i