Χειρουργείο στους παραθυρεοειδείς: Ο ρόλος της μέτρησης της παραθορμόνης κατά την επέμβαση

Η τεχνική αυτή αποτελεί σημαντικό βοήθημα στη χειρουργική θεραπεία του υπερπαραθυρεοειδισμού.

Γιατρός εξετάζει το λαιμό γυναίκας ασθενούς για θυρεοειδή istock

Από τον Κυρικάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, fellow of the European Division of Endocrine Surgery, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (drvamvakidis.gr).

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια νόσος που προκαλεί πολλά συμπτώματα από διαφορετικά συστήματα στους ασθενείς. Η λιθίαση (νεφρολιθίαση, χολολιθίαση), η οστεοπενία και στη συνέχεια η οστεοπόρωση, η εύκολη κόπωση, οι διαταραχές μνήμης, η κατάθλιψη και οι εναλλαγές συμπεριφοράς είναι μερικά από αυτά.

Η διάγνωση γίνεται από τον ενδοκρινολόγο με βάση βιοχημικές εξετάσεις και βασίζεται στην ύπαρξη αυξημένου ασβεστίου στο αίμα, στα αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης παράλληλα με χαμηλά επίπεδα φωσφόρου. Τα αίτια είναι η διόγκωση ενός ή περισσότερων παραθυρεοειδών αδένων που μπορεί να έχει τη μορφή αδενώματος ή υπερπλασίας, που και οι δύο είναι καλοήθεις καταστάσεις. Η πιθανότητα καρκίνου είναι εξαιρετικά σπάνια με ποσοστό <1%. Η προεγχειρητική απεικόνιση δεν μπορεί πάντα να εξασφαλίσει την εντόπιση των παθολογικών παραθυρεοειδών. Το σπινθηρογράφημα έχει ευαισθησία 70%, ενώ το υπερηχογράφημα από 45% έως 78%, ανάλογα με την εμπειρία του ακτινολόγου αλλά και τη θέση του αδενώματος. Το πρόβλημα είναι στις περιπτώσεις περισσοτέρων του ενός παθολογικών παραθυρεοειδών, όπου, προκειμένου να θεραπευτεί ο ασθενής, πρέπει να αφαιρεθούν όλοι οι παθολογικοί παραθυρεοειδείς αδένες.

Ο ρόλος της παραθορμόνης στην έκβαση του χειρουργείου

Τη βεβαιότητα της ίασης από τη χειρουργική θεραπεία μπορεί να μας τη δώσει η ταχεία μέτρηση της παραθορμόνης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αν η πτώση της είναι πάνω από 50% στα 10 λεπτά μετά την αφαίρεση του αδενώματος. Με τον τρόπο αυτό ο χειρουργός μπορεί να γνωρίζει την επιτυχή έκβαση του χειρουργείου πριν ξυπνήσει ο ασθενής. Αν, αντίθετα, η παραθορμόνη δεν παρουσιάσει μείωση ή αν η πτώση της δεν είναι η επιθυμητή, τότε ο χειρουργός συνεχίζει τη διερεύνηση του τραχήλου, με στόχο να εντοπίσει και να αφαιρέσει τους υπόλοιπους παθολογικούς παραθυρεοειδείς αδένες. Η ταχεία διεγχειρητική παραθορμόνη μετριέται μέσα σε 8 λεπτά με ειδικό εξοπλισμό που υπάρχει μέσα στο χειρουργείο.

Η χειρουργική για τη θεραπεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία χειρουργού και ενδοκρινολόγου καθώς επίσης του ακτινολόγου και του πυρηνικού ιατρού, που έχουν σημαντικό ρόλο στον προεγχειρητικό εντοπισμό των διογκωμένων παραθυρεοειδών αδένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i