Πώς μπορείς να απαλλαγείς από το κότσι στο πόδι;

Το κότσι στο πόδι μπορεί να σε ταλαιπωρεί. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον η χειρουργική του διόρθωση είναι πιο εύκολη από ποτέ.

πόδι πόδια πέλμα κότσι istock

Από τον δρα  Ιωάννη Ν. Χιώτη, ορθοπαιδικό χειρουργό-αθλητίατρο, αναπ. διευθυντή Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου "Υγεία", επιστημονικό συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Έδρα Ανατομίας και πιστοποιημένο χειρουργό στη χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για αρθροπλαστικές ισχίου  και γόνατος (chiotisioannis.gr).

Το κότσι στη γυναίκα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα αισθητικό, αλλά και λειτουργικό τις περισσότερες φορές. Όταν αναφερόμαστε στο "κότσι", μιλάμε για την κατάσταση όπου το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού έχει χάσει την ευθύτητά του και έχει κλίση προς το δεύτερο δάχτυλο, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανιστεί και μια χαρακτηριστική διόγκωση στη βάση και έσω του μεγάλου δαχτύλου. Η πάθηση του βλαισού μεγαδακτύλου, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να είναι κληρονομική ή και επίκτητη, με πιο συχνή αιτία εμφάνισής της τη χρήση στενών παπουτσιών, όπως οι γόβες, που πιέζουν τα δάχτυλα του ποδιού. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η μυασθένεια, η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τραυματισμοί του ποδιού και κατάγματα.

Η αντιμετώπιση

Στην αρχή η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά:
‣ Με την αποφυγή χρήσης στενών υποδημάτων με ψηλά τακούνια και μαλακή σόλα.
‣ Με τη χρήση ειδικών μεσοδακτύλιων προθεμάτων σιλικόνης.
‣ Σε φάση κρίσης πόνου, εκτός από την παυσίπονη αγωγή, με χρήση ειδικού νάρθηκα απαγωγής του μεγάλου δαχτύλου.
‣ Με ειδικά διαμορφωμένα πέλματα κατόπιν κινηματικής ανάλυσης βάδισης, υπό ιατρική επίβλεψη.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η ποιότητα της ζωής του ασθενούς παραμένει μειωμένη. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική αποκατάσταση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και ανάκτηση άριστου επιπέδου δραστηριότητας, αρκεί να γίνει σωστός και λεπτομερής σχεδιασμός της θεραπείας από έμπειρο και εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό. Η θεραπεία είναι καθαρά εξατομικευμένη και αφορά το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του ασθενούς καθώς και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στο πόδι. Η διαδικασία της επέμβασης δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική περπατώντας. Με τη χειρουργική αποκατάσταση επιτυγχάνεται η αισθητική αποκατάσταση του ποδιού, η λειτουργικότητά του καθώς και η ανακοπή της κατάρρευσης της αρχιτεκτονικής του ποδιού, καθότι αργότερα η χειρουργική αποκατάσταση είναι εκτεταμένη και τα αποτελέσματα λιγότερο αποδοτικά. 

Η συμβουλή του γιατρού: Δε θα πρέπει να αμελούμε την επίσκεψη στον γιατρό για το κότσι, αφού όσο πιο γρήγορα ληφθούν θεραπευτικά μέτρα, συντηρητικά ή επεμβατικά, τόσο πιο πολλά χρόνια "η ζωή θα στέκεται στα πόδια της".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i