Η 11η Απριλίου είναι αφιερωμένη στην κατανόηση της νόσου του Πάρκινσον

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε εκείνες τις στιγμές γέλιου και φωτός που μας φτιάχνουν τη διάθεση.

παρκινσον iStock

Την 11η Απριλίου "Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον", η παγκόσμια κοινότητα επαγγελματιών υγείας, οι ασθενείς, οι συγγενείς αλλά και οι φροντιστές τους, ενώνονται για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση για τη νόσο. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην κατανόηση της νόσου του Πάρκινσον από το ευρύ κοινό καθώς και των ασθενών που νοσούν από  αυτή.

Η νόσος Πάρκινσον εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα στον κάθε ασθενή και ο καθένας τα αντιμετωπίζει με διαφορετικούς τρόπους.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον, ο Βρετανικός Οργανισμός για τη Νόσο Πάρκινσον καλεί όλους τους πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από την ασθένεια ή ζουν και φροντίζουν ασθενείς με Πάρκινσον, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, γράφοντας ένα ποίημα. Σε αυτό θα περιγράφουν πως τους επηρεάζει η νόσος, ποια είναι τα συμπτώματα που βιώνουν, ποια είναι τα χόμπι τους, οι θεραπείες , η ποιότητα ζωής τους και θα αναφέρουν οτιδήποτε θα ήθελαν να μοιραστούν με μια κοινότητα που καταλαβαίνει και γνωρίζει τη νόσο Πάρκινσον.

Την 11η Απριλίου γιορτάζουμε εκείνες τις στιγμές γέλιου και φωτός που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Γιορτάζουμε τους ανθρώπους που είναι πάντα εκεί για όσους τους χρειάζονται. Αυτή τη νέα πρόκληση που κάποιοι έχουν αντιμετωπίσει κατάματα και την έχουν ξεπεράσει ή έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να ζουν μαζί της.

H νόσος του Πάρκινσον είναι μία ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, αν και ένα ποσοστό 5-10% των ασθενών είναι κάτω των 40 ετών. Η νόσος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra, η οποία είναι σημαντική για τον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων. Έτσι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι η μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και η βραδύτητα των κινήσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα μας εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 20.000 και κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις.

Τη δεκαετία του '60 διαπιστώθηκε πως η νόσος σχετίζεται με απώλεια του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα δέκα χρόνια αργότερα να εγκριθεί το πρώτο φάρμακο για την συμπτωματική αντιμετώπισή της, η L-dopa ή levodopa. Δυστυχώς παρά την αποτελεσματικότητά της, η λεβοντόπα δεν σταματά την εξέλιξη  της νόσου και την συνεχή απώλεια των νευρικών κυττάρων και προκαλεί κάποιε διακυμάνσεις στην κινητικότητα των ασθενών που την λαμβάνουν. Στη συνέχεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της L-dopa, αναπτύχθηκε μια άλλη τάξη φαρμάκων, οι αγωνιστές της ντοπαμίνης, οι οποίοι μπορούν να χορηγηθούν μόνοι τους ή σε συνδυασμό με λεβοντόπα. Οι αγωνιστές ντοπαμίνης μιμούνται τη δράση της λεβοντόπα και προσφέρουν ικανοποιητικό κινητικό έλεγχο.

Ο πιο ισχυρός αγωνιστής ντοπαμίνης είναι η απομορφίνη. Συντέθηκε το 1869, ενώ το 1951 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, παρόλο που ήταν γνωστές οι εμετικές της ιδιότητες. Το μόριο της απομορφίνης δεν προκαλεί εξάρτηση ούτε έχει δράση στον πόνο

Η υδροχλωρική απομορφίνη είναι ένας ντοπαμινεργικός αγωνιστής, ο οποίος παρουσιάζει υψηλή συγγένεια με τους D1 και D2 υποδοχείς. Όταν χορηγείται υποδορίως, απορροφάται ταχέως και χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη του κλινικού αποτελέσματος (4-12 λεπτά), η διάρκεια του οποίου είναι 1-2 ώρες.

Η υδροχλωρική απομορφίνη χορηγείται μαζί με τις συνήθεις φαρμακευτικές αγωγές για τη νόσο του Parkinson, για τις οποίες όμως πιθανόν να απαιτηθεί τροποποίηση της δοσολογίας τους. Ενδείκνυται για ασθενείς που παρουσιάζουν επεισόδια "Off” τα οποία καθιστούν ανάπηρο τον ασθενή με νόσο του Πάρκινσον και επιμένουν παρά την ρύθμιση της αγωγής με Levodopa και/ή άλλους αγωνιστές ντοπαμίνης. Πιο συγκεκριμένα, η υδροχλωρική απομορφίνη  σε μορφή στυλό είναι μία ταχείας δράσης θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον, για την αναστροφή των προβλέψιμων κινητικών διακυμάνσεων (On-Off φαινόμενα), όταν οι κατάλληλες από του στόματος θεραπείες έχουν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους.

Στην Ελλάδα η υδροχλωρική απομορφίνη κυκλοφορεί από την ITF Hellas Α.Ε. και είναι  διαθέσιμη ως στυλεοφόρος συσκευή για υποδόρια χορήγηση και ως διάλυμα για έγχυση σε προγεμισμένη σύριγγα μέσω μικροαντλίας και/ή οδηγού σύριγγας. Η κάθε στυλεοφόρος συσκευή περιέχει 3ml ενέσιμου διαλύματος (10mg υδροχλωρικής απομορφίνης/ml) σε συσκευασία 5 στυλό των 3ml και για την αντλία η κάθε προγεμισμένη σύριγγα είναι των 10 ml και περιέχει 50 mg υδροχλωρικής απομορφίνης (5mg/ml) σε συσκευασία των 5 συρίγγων. 

Σχετικά με την  ITF Hellas Α.Ε.

Η ITF Hellas Α.Ε - θυγατρική και μέλος του πολυεθνικού ομίλου ITALFARMACO -  από την ίδρυση της, το 1998 έως και σήμερα, αναπτύσσει, εμπορεύεται και προωθεί πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του σύγχρονου ανθρώπου, παραμένοντας αφοσιωμένη στο Όραμα για φροντίδα και σεβασμό στη ζωή.  Η ευρεία και διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα των προϊόντων της, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη επικέντρωση της στην Υγεία της Γυναίκας, αλλά και τις ηθικές εταιρικές πρακτικές αποτελούν τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας της εταιρίας.

Η διαρκής έρευνα, καινοτομία και οι σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό portfolio για την ITALFARMACO που καλύπτει  ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων για αρκετούς τομείς όπως η Γυναικολογία-Μαιευτική, η Ενδοκρινολογία, η αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης, η Νευρολογία και σχετικές παθήσεις, όπως επίσης και η αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων στον τομέα της Ψυχιατρικής.

Μάθετε περισσότερα στο https://www.parkinsons.org.uk/get-involved/poems-parkinsons

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i