Κρυοσυντήρηση ωαρίων: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε

Μας εξηγεί ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Δρ. Βασίλειος A. Μπαγιώκος.

Έγκυος μετά τα 40 istock

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία νέα μέθοδος, καθώς εφαρμόζεται για περισσότερα από 20 χρόνια. Ωστόσο, θεωρείται μία σύγχρονη μέθοδος, διότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική, σε ό,τι αφορά στο ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά την απόψυξή τους, συγκρινόμενη πάντοτε με την παλαιά μέθοδο τού slow freezing, της αργής, δηλαδή, κατάψυξης.

Η συλλογή των ωαρίων γίνεται μετά από την επιλογή ενός εξατομικευμένου πρωτοκόλλου ωοθηκικής διέγερσης, προσαρμοσμένου πάντοτε στο ορμονικό προφίλ της γυναίκας που επιθυμεί να κρυοσυντηρήσει τα ωάριά της. 

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξης και εφαρμογής μίας σύγχρονης μεθόδου κρυοσυντήρησης των ωαρίων, των σπερματοζωαρίων καθώς και εμβρύων, με την μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). H συγκεκριμένη μέθοδος εξασφαλίζει πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων, μετά την διαδικασία αποψύξεώς τους, της τάξεως του 90% κατά μ.ο. (που, βεβαίως, μπορεί να φθάσει σε κάποιες κυρίες έως και 99%). 

Σε σύγκριση με την παλαιότερη μέθοδο, την αργή κρυοσυντήρηση των ωαρίων, το slow freezing δηλαδή, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά επιβίωσης ήταν πολύ χαμηλότερα. Η παλαιότερη μέθοδος συνοδεύονταν, επίσης, από μορφολογικές αλλοιώσεις, τόσο στα ωάρια, όσο και στα έμβρυα προχωρημένης in vitro καλλιέργειας. Το γεγονός αυτό, ουσιαστικά καθησυχάζει τις κυρίες άνω των 40 ετών, τις οποίες  απασχολούσε η ιδέα ότι δεν καρπώθηκαν τα πλεονεκτήματα της κρυοσυντήρησης των ωαρίων τους, καθώς δεν είχαν σκεφτεί να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας της επιστήμης σε νεαρότερη ηλικία.

Η βασική ένδειξη για την χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης μεθόδου από τους επιστήμονες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η προληπτική διατήρηση της γονιμότητας. Αρχικά, η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε νεαρές έφηβες και ενήλικες γυναίκες που επρόκειτο να υποβληθούν σε σχήματα ακτινοβολιών και χημειοθεραπείας, για την θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου. 

Η μητρότητα όμως αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας. Πλέον, η μέθοδος απέκτησε ευρύτερη διεισδυτικότητα στον κοινωνικό ιστό, καθώς εξασφαλίζει την διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν την τεκνοποίηση για λόγους καριέρας, ή άλλους προσωπικούς λόγους, όπως η έλλειψη συντρόφου, η έλλειψη κατάλληλου συντρόφου, ή ακόμα και περιπτώσεις lifestyle.

Διαδοχικές μελέτες στο εξωτερικό απέδειξαν ότι, η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ασφαλής, χωρίς αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό των ωαρίων. Ας σημειωθεί εδώ ότι, για την γονιμοποίηση των κατεψυγμένων ωαρίων χρησιμοποιείται αποκλειστικά η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης, δηλαδή η μέθοδος icsi. 

Όπως σε όλες τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έτσι και εδώ, ο ρόλος της εύρυθμης λειτουργίας του εργαστηρίου κλινικής εμβρυολογίας, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης είναι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αυτών. 

 

Για το άρθρο συμβουλευτήκαμε, το Μαιευτήρα Γυναικολόγο Αναπαραγωγής, Δρ. Βασίλειο A. Μπαγιώκο, M.D., PhD,  DFSRH.

Δρ. Βασίλειο A. Μπαγιώκος

Ο Δρ. Μπαγιώκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και συνεργάτης Κέντρου Γονιμότητας Institute of Life-Ιασώ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i