Θα μπορεί ένα σουτιέν να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού;

Η Kemisola Bolarinwa από τη Νιγηρία ίσως βρίσκεται κοντά στην ανακάλυψη.

γυναίκα ψηλαφεί το στήθος της - καρκίνος του μαστού iStock

Ήταν σ'έναν σχολικό διαγωνισμό για την κατασκευή ραδιοφώνου ήταν που ξεκίνησε η Kemisola Bolarinwa την πορεία της προς την εφεύρεση ενός σουτιέν που θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο. "Ο καθηγητής φυσικής μου έδωσε την ιδέα να φτιάξουμε έναν ραδιοπομπό και έναν δέκτη. Άρχισα να δουλεύω πάνω σε αυτό με έναν συμμαθητή μου", λέει η ίδια.

"Πήγαμε στον διαγωνισμό και ήρθαμε δεύτεροι ανάμεσα σε πολλούς ανταγωνιστές από άλλα σχολεία. Τότε ήταν που ανακάλυψα ότι μπορώ να καινοτομώ και να εφευρίσκω - έτσι ξεκίνησε το πάθος μου".

Τώρα, ως επιχειρηματίας στον τομέα της ρομποτικής, η Bolarinwa δημιούργησε την εταιρεία Nextwear Technology στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα. Η εταιρεία θα ξεκινήσει σύντομα τη δοκιμή μιας φορητής συσκευής που λειτουργεί με μπαταρία για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού - το Smart Bra.

"Όταν επιχείρησα να ασχοληθώ με τη φορητή τεχνολογία το 2019, το πρώτο πράγμα που είχα στο μυαλό μου ήταν να αναπτύξω μια συσκευή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο", λέει η ίδια στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Το πρωτότυπό της, στο οποίο γίνεται χρήση υπέρηχων για την ανίχνευση πιθανών όγκων μέσα σε 30 λεπτά, θα υποβληθεί σε δοκιμή μεγάλης κλίμακας στη Νιγηρία φέτος. Παρόμοια τεχνολογία αναπτύσσεται στην Ελβετία και στο Μεξικό.

Οι γυναίκες μπορούν να φορούν τη συσκευή στο σπίτι και να λαμβάνουν τα αποτελέσματα μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό τους. Η συσκευή μπορεί να διαβιβάσει τα αποτελέσματα σε γιατρό εάν απαιτείται.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος της νόσου στη Νιγηρία και έχει επίσης τον υψηλότερο αριθμό θανάτων. Περισσότερες από 28.000 γυναίκες από τη Νιγηρία διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 2020 και περισσότερες από τις μισές πέθαναν από την ασθένεια. Σε μια χώρα με περισσότερους από 223 εκατομμύρια κατοίκους, η Νιγηρία διαθέτει λιγότερους από 90 ογκολόγους για κάθε 100.000 ασθενείς με καρκίνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί εξάλλου μάστιγα σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 600.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια το 2020. 

Η Kemisola Bolarinwa επικέντρωσε τις προσπάθειές της σε αυτή την εφεύρεση όταν έχασε τη θεία της από την ασθένεια το 2017, γεγονός που σύμφωνα με την ογκολόγο θα είχε αποφευχθεί αν είχε γίνει πιο νωρίς η διάγνωση.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i