Παρατηρήθηκε ένα πολύ περίεργο σύμπτωμα long covid στη Βρετανία

Προς το παρόν έχει παρατηρηθεί μόνο σ΄έναν άνθρωπο.

ανδρικά πόδια, γάμπες Istock images

Τρία χρόνια μετά ξέρουμε όλοι πως η λοίμωξη επηρεάζει συνήθως τους ανθρώπους μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αν και υπάρχουν και οι ασθενείς που υποφέρουν από τα συμπτώματα της covid- 19 ακόμα και πάνω από έξι μήνες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που έχουν καταγραφεί είναι η ακραία κόπωση, η απώλεια όσφρησης, οι μυϊκοί πόνοι και η δύσπνοια. Σε άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνους στο στήθος, αϋπνία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος.

Τώρα, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα. Μελέτη του ιατρικού περιοδικού "The Lancet", επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς περιγράφουν αναλυτικά ένα νέο σύμπτωμα που εμφάνισε ένας 33χρονος άνδρας στη Βρετανία. 

Ο ασθενής aνέφερε πως για διάστημα έξι μηνών πάθαινε ξαφνικό μελάνιασμα στα πόδια του. Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Μερικές φορές, μάλιστα, εμφανιζόταν και ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε. 

Τα παραπάνω περιγράφονται ιατρικά ως "ακροκυάνωση". Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

"Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν την είχε πριν περάσει κορωνοϊό", δήλωσε στη Metro ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Μάνοτζ Σιβάν, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Λιντς.

"Οι ασθενείς που περνούν κάτι τέτοιο μπορεί να αγνοούν ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της μακράς Covid και και να ανησυχήσουν. Ταυτόχρονα, οι γιατροί μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και του long covid. 

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος στη long covid, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών", εξηγεί ο ίδιος.

Διαβάστε Επίσης

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i