Λειτουργική Ρινοπλαστική- Μία επιλογή ζωής

Η σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική είναι το απολύτως φυσικό αποτέλεσμα που εναρμονίζεται με τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

ρινοπλαστική Istock images

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία στις μέρες μας αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους. Κάθε χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός τόσο γυναικών όσο και ανδρών επιλέγουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της εξωτερικής τους εμφάνισης και την αποκατάσταση μίας φυσιολογικής ρινικής αναπνοής.

Σημαντικοί λόγοι που οδηγούν στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση είναι η εισαγωγή σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών που βελτιστοποιούν τα αποτελέσματa, αλλά και η "απενοχοποίηση" των πλαστικών επεμβάσεων, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε ταμπού. Περισσότερο όμως από όλα, ο λόγος που οδηγεί τους ασθενείς στη λειτουργική ρινοπλαστική είναι η κατανόηση ότι η επέμβαση αυτή αποτελεί μία επιλογή η οποία μπορεί να αλλάξει τη διάθεση κι άρα τη ζωή τους. 

Για τη ρινοπλαστική μιλήσαμε με τον Δρ. Μιχαήλ Τσούνη MD, PhD,  Στρατιωτικό Ιατρό και Διευθυντή του Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής του Θεραπευτηρίου "Λητώ".

-Ποιες αλλαγές μπορούμε να επιτύχουμε στην εμφάνισή μας με τη ρινοπλαστική;

Οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η σύγχρονη ρινοπλαστική στην εμφάνισή μας είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Μία σειρά από αισθητικά προβλήματα της μύτης μπορούν να διορθωθούν σε εξαιρετικό βαθμό. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα είναι τα παρακάτω:

-Ύβος, η γνωστή σε όλους μας "καμπούρα"

-Χοντρή κορυφή της μύτης

-Πτωτική κορυφή της μύτης

-Υπερπροβάλλουσα κορυφή της μύτης

-Λοξή μύτη

-Φαρδιά μύτη

-Αισθητικά προβλήματα απότοκα κάποιου τραυματισμού

Πολύ σημαντική παράμετρος της αισθητικής προσέγγισης στις μέρες μας είναι το να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα απολύτως φυσικό, εναρμονισμένο πλήρως με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τίποτα δεν πρέπει να μαρτυρά ότι ο ασθενής μας έχει χειρουργηθεί. Αντιθέτως, θα πρέπει να φαίνεται ότι το άτομο έχει γεννηθεί με τη συγκεκριμένη μύτη και ο περίγυρός του να αντιλαμβάνεται την αισθητική ανανέωση του προσώπου του, χωρίς να μπορεί να εντοπίσει με βεβαιότητα το λόγο αυτής της ανανέωσης. 

-Ποιες αλλαγές μπορούμε να επιτύχουμε στην αναπνοή μας με τη λειτουργική ρινοπλαστική;

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ρινοπλαστικής στις μέρες μας είναι η εξαιρετική δυνατότητα για την ταυτόχρονη αποκατάσταση όλων των αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων της μύτης. Έτσι, με την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής μπορούμε να επιτύχουμε μία φυσιολογική ρινική αναπνοή αντιμετωπίζοντας όλα τα ανατομικά ζητήματα τα οποία μπορούν να την παρακωλύουν. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι:

-Το στραβό ρινικό διάφραγμα

-Οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες

-Οι ρινικοί πολύποδες

-Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)

Το επιπλέον μεγάλο κέρδος αυτής της ‘διπλής’ επέμβασης για τον ασθενή είναι ότι υποβάλλεται μία φορά σε γενική αναισθησία αλλά και ότι κερδίζει σημαντικό χρόνο, αφού η αποκατάσταση και για τις δύο επεμβάσεις είναι κοινή.

-Ποιες αλλαγές μπορούμε να επιτύχουμε στη ζωή μας με τη ρινοπλαστική;

Η αναβαθμισμένη εξωτερική εμφάνιση και η ελεύθερη αναπνοή που πετυχαίνουμε με τη λειτουργική ρινοπλαστική έχουν άμεσο και θεαματικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου. Φανταστείτε πόσο πιο λειτουργικοί και άνετοι θα είστε όταν "εκείνο" που κάθε μέρα σας ενοχλούσε στην εξωτερική σας εμφάνιση, μειώνοντας την αυτοπεποίθησή σας, έχει διορθωθεί για πάντα.

Στις κοινωνικές και διαπροσωπικές μας σχέσεις αποκτούμε περισσότερο θάρρος. Μπορούμε να συμμετέχουμε πιο ενεργά σε δραστηριότητες χωρίς το φόβο ότι θα μας κρίνουν για την εξωτερική μας εμφάνιση. Στην προσωπική μας ζωή αποκτούμε την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσουμε αυτό που θεωρούμε ότι μας αξίζει. Ακόμη και στην επαγγελματική μας ζωή, η συνολική αναβάθμιση της διάθεσής μας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, η φυσιολογική ρινική αναπνοή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα φυσιολογικό ύπνο ο οποίος θα μας ξεκουράσει και θα μας δώσει ευεξία και ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα μας. Η βελτίωση της φυσικής αντοχής, η αύξηση της απόδοσης στα σπορ και στις φυσικές δραστηριότητες αναβαθμίζουν συνολικά την ποιότητα της ζωής μας. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι η ρινοπλαστική αποτελεί μία επιλογή ζωής για εκείνον που υποβάλλεται σε αυτή. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, αποτελεί η επιλογή ενός εξειδικευμένου και έμπειρου στη ρινοπλαστική χειρουργού ο οποίος θα αφουγκραστεί τις ανάγκες σας και θα εγγυηθεί την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.  

Δρ. Τσούνης, ρινοπλαστική, ΩΡΛ

*Ο Ωριλά Δρ. Μιχαήλ Τσούνης έχει μετεκπαιδευτεί στην Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική σε έμμισθες θέσεις στα νοσοκομεία Charing Cross Hospital του Imperial College of Medicine του Λονδίνου, Queen’s Medical Center του Πανεπιστημίου του Nottingham και Academic Medical Center του Πανεπιστημίου του Amsterdam. Πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης ρινοπλαστικής. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i