Είσφρυση όνυχος: Πώς το θεραπεύσεις αποτελεσματικά

Η είσφρυση όνυχος είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

nail istock

Γράφει ο Χειρουργός - Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς, με μετεκπαίδευση σε κορυφαία Πανεπιστήμια και Νοσοκομειακά Ιδρύματα του εξωτερικού, συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και Διευθυντής της κλινικής Laser Surgery που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Laser Χειρουργικής.

Τι είναι η είσφρυση όνυχος;

Η είσφρυση όνυχος (ή αλλιώς και ονυχοκρύπτωση) είναι η εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα του δακτύλου, περισσότερο όμως από το κανονικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα (πρήξιμο) και κοκκίωμα στο δάκτυλο και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Ειδάλλως, ενδέχεται να δημιουργηθεί μόνιμη παραμόρφωση ή ακόμα και ακρωτηριασμός (πολύ σπάνια και σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών), ανάλογα με το περιστατικό. Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορεί να γίνουν στο σπίτι, σε πρώτο επίπεδο, ωστόσο η επίσκεψη  στον γιατρό είναι αναγκαία. Πιο συχνά παρουσιάζεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Που οφείλεται η είσφρυση όνυχος;

Η είσφρυση όνυχος προκαλείται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνυπάρχουν κιόλας. Οι κυριότεροι και συχνότεροι:

  • Τραύμα
  • Απώλεια νυχιού
  • Επαναλαμβανόμενη πίεση (απόρροια αθλημάτων)
  • Μυκητιασική λοίμωξη ή ψωρίαση
  • Παχιά ή κυρτά νύχια των ποδιών (γαμψονυχία). Τα νύχια τείνουν να λυγίζουν περισσότερο με την ηλικία και ως εκ τούτου γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι έχουν μια κληρονομική τάση να αναπτύξουν προβλήματα στα νύχια.
  • Ακατάλληλο κόψιμο των νυχιών, ειδικά το πολύ κοντό κόψιμο του νυχιού στις γωνίες
  • Ακατάλληλα παπούτσια, δηλαδή παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά, πολύ στενά ή πολύ κοντά
  • Κακές συνθήκες υγιεινής και ο ελλιπής αερισμός των δακτύλων
  • Υπεριδρωσία των δακτύλων
  • Ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες (έναρξη της περιόδου, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση)
  • Παχυσαρκία
  • Λήψη ρετινοειδών (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος όπως η ακμή)
  • Χημειοθεραπεία

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της είσφρυσης όνυχος συνοψίζονται ως εξής:

  • Πόνος
  • Οίδημα
  • Ερυθρότητα
  • Φλεγμονή
  • Εκροή ορώδους, οροαιματηρού ή και πυοαιματηρού υγρού
  • Αιμορραγία από την περιοχή της είσφρυσης
  • Πυρετός

Η είσφρυση όνυχος πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, διότι σε διαφορετική περίπτωση η μόλυνση μπορεί να μολύνει μέχρι και το κόκκαλο. Μάλιστα ασθενείς με συνοδές παθήσεις (πχ διαβητικό πόδι, αγγειακές διαταραχές κ.α.) ενδέχεται να εμφανίσουν αρκετά σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης και της γάγγραινας του δακτύλου.

Πώς αντιμετωπίζεται η είσφρυση όνυχος

Σε αρχικό στάδιο και εφόσον δεν έχει βρεθεί ακόμα οξεία λοίμωξη, ακολουθείται μια συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης που περιλαμβάνει αντιβίωση και τοπική αντισηψία. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσουν τα ζεστά ποδόλουτρα με αντισηπτικό σαπούνι και τα αναλγητικά ή / και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η  χρήση των κατάλληλων παπουτσιών και ο σωστός καθαρισμός των νυχιών. Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να προταθεί ειδικός νάρθηκας.

Αν όμως αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι πλέον μονόδρομος. Η ονυχεκτομή πραγματοποιείται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Επισημαίνεται πως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η λύση του προβλήματος στους περισσότερους ασθενείς είναι οριστική. Μάλιστα ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του σχετικά άμεσα με την προϋπόθεση χρήσης άνετων και ανοικτών παπουτσιών.

Στην περίπτωση υποτροπής, το προβληματικό μέρος του νυχιού καυτηριάζεται στη μήτρα, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές ενοχλήσεις και υποτροπές. Πραγματοποιείται καυτηριασμός με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο που αποτυπώνει την πρόοδο της Ιατροτεχνολογίας. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου – μικρή αιμορραγία και απουσία μεγάλων τομών και ραμμάτων – την καθιστούν ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η επέμβαση είναι εξαιρετικά σύντομη (περίπου 15 λεπτά).

Ο χημικός καυτηριασμός με φαινόλη, δεν προτείνεται λόγω των επιπλοκών που επιφέρει.

Πως μπορεί να αποφευχθεί η είσφρυση όνυχος;

Σημαντικό ρόλο παίζουν τα παπούτσια. Προτείνονται τα άνετα παπούτσια (με χαμηλό τακούνι στην περίπτωση των γυναικών), με αρκετό χώρο στα δάχτυλα. Παράλληλα, συνιστώνται κάλτσες που δεν ευνοούν την εμφάνιση υγρασίας και επιτρέπουν στα δάχτυλα των ποδιών να κινούνται ελεύθερα.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή των ποδιών, τα οποία πρέπει να είναι πάντα στεγνά και καθαρά.

Βεβαίως το κόψιμο των νυχιών πρέπει να γίνεται με νυχοκόπτη για νύχια ποδιών, ο οποίος πρέπει να διατηρείται πάντα καθαρός. Σημαντικό εξίσου είναι να ακολουθείται η καμπύλη του ποδιού σαν οδηγός κοψίματος. Δεν ενδείκνυται η στρογγυλοποίηση των νυχιών με τις γωνίες προς τα κάτω. Επίσης τα νύχια δεν πρέπει να κόβονται τόσο κοντά ώστε να μην μπορεί να μπει το νύχι (από το δάκτυλο χεριού) κάτω από το άκρο του νυχιού.

Η είσφρυση όνυχος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και η επικοινωνία με έναν έμπειρο Χειρουργό είναι απαραίτητη. Σε διαφορετική περίπτωση υποβαθμίζεται αισθητά η ποιότητα ζωής του ασθενούς και δυσκολεύει η καθημερινότητά του.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i