Κολπική μαρμαρυγή | Τι είναι η Κατάλυση Παλμικού Πεδίου (PFA);

Ρωτήσαμε τον Βασίλειο Γ. Κολοβό, MD MSc MRCP (UK), Ειδικό Καρδιολόγο - Επεμβατικό Αρρυθμιολόγο να μας απαντήσει τι σχέση έχει με την κολπική μαρμαρυγή η PFA.

heart istock

Στον τομέα της καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας, η κολπική μαρμαρυγή κυριαρχεί στην καθημερινή κλινική πράξη. Αποτελεί τον κύριο όγκο αρρυθμιολογικών περιστατικών, καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει την αρρυθμία αυτή και όλο και περισσότεροι ψάχνουν για θεραπεία.

Τι είναι η Κατάλυση (Ablation);

Στις θεραπευτικές επιλογές, ανερχόμενος είναι ο ρόλος της κατάλυσης (ablation), ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επεμβατικής αντιμετώπισης. Σκοπός της κατάλυσης είναι να καταστρέψει επιλεκτικά καρδιακό ιστό που θεωρούμε πως δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και προκαλεί την αρρυθμία αυτή. Η ιδανική κατάλυση είναι αυτή, στην οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να καταστρέψουμε τις περιοχές ενδιαφέροντος, χωρίς να επηρεάσουμε τις γειτονικές φυσιολογικές δομές.

Όπως ένας χειρουργός αφαιρεί με το νυστέρι του έναν παθολογικό ιστό χωρίς να επηρεάζει τους γύρω φυσιολογικούς, αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε κι εμείς με την κατάλυση. Τα εργαλεία που είχαμε μέχρι σήμερα είναι μεν καλά, έχουν εξελιχθεί, έχουν βελτιωθεί, όμως απέχουν από το να τα χαρακτηρίσουμε ιδανικά.

Όλα μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο, που είναι η επίτευξη καταστροφής του ιστού μέσω των αποτελεσμάτων που έχει η ενέργεια, θερμότητα ή ψύξη. Είτε είναι κρυοκατάλυση, είτε κατάλυση ραδιοσυχνότητας, είτε τεχνολογία laser, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δημιουργούμε θερμότητα ή ψύξη για να καταστρέψουμε τον ιστό που έχουμε στόχο. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι δυνατό να περιοριστεί και να σταματήσει στην περιοχή που επιθυμούμε. Τείνει να διαπερνά και τους γύρω ιστούς. Όταν επομένως θερμαίνουμε μια περιοχή, θερμαίνουμε και ότι βρίσκεται πίσω αλλά και δίπλα από αυτήν.

Επομένως έχουμε δύο επιλογές. Είτε θα ακολουθήσουμε μια πιο επιθετική στρατηγική με σημαντικό όμως κίνδυνο επιπλοκών, είτε θα περιορίσουμε σημαντικά τους κινδύνους αυτούς, θυσιάζοντας όμως την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα κυρίως στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, ο οποίος είναι μια πολύ λεπτή κατασκευή, πάχους μερικών μόνο χιλιοστών, με πολύ ζωτικές δομές γύρω του, που μπορούν να υποστούν βλάβη από την εφαρμογή της θερμικής ενέργειας.

Η βλάβη του φρενικού νεύρου και του οισοφάγου, είναι πιθανές καταστροφικές επιπλοκές της κατάλυσης. Για το λόγο αυτό, πολλοί πιστεύουν πως τα οφέλη που βλέπουμε με τα εργαλεία θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα, δεν πρόκειται να βελτιωθούν σημαντικά, εξαιτίας των περιορισμών που έχουμε από τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Τι είναι η Κατάλυση Παλμικού Πεδίου (PFA);

Η κατάλυση παλμικού πεδίου (Pulsed Field Ablation - PFA) αποτελεί πραγματικά μια ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη μέθοδος που δεν χρησιμοποιεί θερμικές ιδιότητες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κάπως έτσι ξεκίνησε η κατάλυση την δεκαετία του ΄80, όπου η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή του μυοκαρδιακού ιστού. Ήταν περίπου, όπως είναι ένας εξωτερικός απινιδωτής σήμερα. Η καινοτομία τώρα είναι πως καταφέραμε την ενέργεια αυτή να την ενσωματώσουμε στους καθετήρες μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε τα τμήματα του μυοκαρδίου που θέλουμε να θεραπεύσουμε, να εφαρμόσουμε την ενέργεια παλμικού πεδίου και να καταστρέψουμε τα κύτταρα που θέλουμε, χωρίς να ανησυχούμε πλέον αν θα προκαλέσουμε βλάβες στους γειτονικούς ιστούς.

Συμπερασματικά 

Έτσι κλείνει ένας κύκλος. Η κατάλυση παλμικού πεδίου βρίσκεται υπό έρευνα, ανάπτυξη έλεγχο και εξέλιξη για σχεδόν 20 χρόνια και είναι αναμφίβολα η καινοτομία, που ο τομέας της ηλεκτροφυσιολογίας ανέμενε με ιδιαίτερη προσμονή από την περασμένη δεκαετία.

Στην επεμβατική ηλεκτροφυσιολογία, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της ιατρικής επιστήμης, έρχονται μεγάλες καινοτομίες, οι οποίες με την συνδρομή και την παράλληλη εξέλιξη της τεχνολογίας, μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διάφορες παθήσεις και να τις αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα απ’ ότι στο παρελθόν.

kolovos

Βασίλειος Γ. Κολοβός MD MSc MRCP (UK)
Ειδικός Καρδιολόγος - Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος
Στρατιωτικός Ιατρός | 
www.heartpoint.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i