Όψεις πορσελάνης: Απόκτησε τέλειο χαμόγελο σε 3 ραντεβού!

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν την ιδανική μέθοδο για την αναβάθμιση του χαμόγελού σου άμεσα και κυρίως ανώδυνα.

teeth istock

Με την Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική, οι όψεις πορσελάνης μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε αισθητικό πρόβλημα. Ο Οδοντίατρος Δρ. Ευάγγελος Παπαδιώτης DDS Prosth μας εξηγεί τι είναι οι όψεις πορσελάνης και τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτές.

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται;

Οι όψεις πορσελάνης είναι επικαλύψεις που είναι φτιαγμένες από οδοντιατρική πορσελάνη- γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικές- και τοποθετούνται στις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών.

Πρόκειται για προσθετικές αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης και κατασκευάζονται σε μηχανής υψηλής ακρίβειας (CAD/CAM). Εν συνεχεία, οι "φλοίδες" πορσελάνης συγκολλούνται με μια ειδική τεχνική (bonding) στο μπροστινό μέρος των δοντιών. Η εξέλιξη των συγκολλητικών συστημάτων επιτρέπει την απόλυτη προστασία των δοντιών

Για ποιους λόγους οι όψεις πορσελάνης είναι τόσο δημοφιλείς; 

Οι όψεις πορσελάνης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες της Αισθητικής Οδοντιατρικής εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων τους. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά αισθητικών προβλημάτων των δοντιών χωρίς να τροχιστούν τα δόντια.

Τα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται με τις όψεις πορσελάνης είναι πολλά και μεταξύ αυτών η αραιοδοντία και μικροί συνωστισμοί στα πρόσθια δόντια, εάν έχει αποκλειστεί η ορθοδοντική θεραπεία. 

Επίσης, οι όψεις πορσελάνης είναι ιδανικές για την αποκατάσταση του σχήματος των δοντιών που έχουν υποστεί φθορές από το σφίξιμο των δοντιών ή που έχουν σπάσει. Τέλος, βοηθούν στην κάλυψη δοντιών με εκτεταμένα σφραγίσματα και στην επίτευξη μόνιμης λεύκανσης των δοντιών 

Όψεις πορσελάνης: Πώς γίνεται η διαδικασία τοποθέτησης

Σήμερα οι όψεις πορσελάνης τοποθετούνται χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και φυσικά χωρίς τρόχισμα των δοντιών. Μέσα σε τρία ραντεβού ο ασθενής έχει ένα λαμπερό και αρμονικό χαμόγελο βασισμένο πάντα στις αναλογίες του προσώπου του. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στο πρώτο ραντεβού επιλέγονται τα δόντια στα οποία θα τοποθετηθούν οι όψεις. Στη συνέχεια, δημιουργείται ένα προτεινόμενο σχέδιο μέσω του Digital Design Smile, μιας μεθόδου ανάλυσης του προσώπου και ψηφιακής προσομοίωσης του νέου χαμόγελου μετά την τοποθέτηση των όψεων. Οι διαστάσεις των όψεων και το σχήμα τους σχεδιάζονται βάσει των αναλογιών του κάθε προσώπου, δημιουργώντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα. 
  2. Στο δεύτερο ραντεβού, αφού έχουν προετοιμαστεί οι προστομιακές επιφάνειες των δοντιών, το προτεινόμενο σχέδιο μεταφέρεται πάνω στα δόντια του ασθενούς με εξατομικευμένους οδηγούς. Ο ασθενής δοκιμάζει για 2-3 ημέρες την προσομοίωση. Στη συνέχεια, αν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα κατασκευάζονται οι τελικές όψεις πορσελάνης. 
  3. Στο τελευταίο ραντεβού τοποθετούνται οι όψεις χωρίς τρόχισμα των δοντιών, εάν το δόντι δεν είναι "πεταχτό" ή δυσχρωμικό. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, το δόντι οριοθετείται με έναν απαλό τροχισμό που πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία και χωρίς να βλάπτει ούτε στο ελάχιστο το δόντι. 

Μπορούν οι όψεις πορσελάνης να αντιμετωπίσουν όλα τα αισθητικά προβλήματα των δοντιών;

Σίγουρα όχι. Οι όψεις δεν ενδείκνυνται για ασθενείς με μειωμένη επάρκεια οδοντικών ιστών ή με μειωμένη αδαμαντίνη δοντιών. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται όψεις ολικής κάλυψης των δοντιών (όψεις 360).

Επίσης, δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί θεραπεία για την αντιμετώπισή τους και στη συνέχεια να γίνει η τοποθέτησή τους, που θα αντιμετωπίσει και τα κενά που δημιουργούνται στα ούλα από την περιοδοντική νόσο

Ποια είναι η διάρκεια ζωής τους;

Η διάρκεια ζωής των όψεων πορσελάνης ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, όμως σε γενικές γραμμές μπορούν να αντέξουν από 8 έως 15 χρόνια. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι εάν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες (π.χ. βρουξισμός-σφίξιμο/τρίψιμο  δοντιών), το προσδόκιμο ζωής τους μειώνεται. Η πορσελάνη είναι αρκετά ανθεκτική, όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες συντήρησης για τη διατήρησή τους. 

Ποια είναι η ένδειξη ότι οι όψεις χρήζουν αντικατάστασης;

Η αντικατάσταση των όψεων πορσελάνης πραγματοποιείται όταν η βάση τους γίνεται δυσχρωμική. Αφαιρούνται οι παλιές όψεις και αντικαθίστανται από νέες όψεις πορσελάνης. 

Ποιο είναι το κόστος τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

Το κόστος της τοποθέτησης δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, αφού οι παράγοντες που το καθορίζουν διαφοροποιούνται σε κάθε περίπτωση. Ειδικότερα, το κόστος διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα του περιστατικού και τις επιπρόσθετες εργασίες που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν πριν την τοποθέτηση. 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Οδοντίατρο Δρ. Παπαδιώτη Ευάγγελο DDS Prosth, ιδιοκτήτη της σύγχρονης οδοντιατρικής κλινικής Dental Aesthetics στο Χαλάνδρι. Ο Δρ. Παπαδιώτης έχει μετεκπαιδευτεί στην Ελβετία πάνω στην  προσθετολογία & την αισθητική οδοντιατρική

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i