Ο κορωνοϊός μειώνει το IQ μας κατά 6 μονάδες!

Η επιστήμη μίλησε: ο κορωνοϊός έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη νόηση και τη μνήμη σου!

brain istock

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού, πολλές από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του παραμένουν μέχρι σήμερα.

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα νέας μελέτης καθώς υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη νόηση και τη μνήμη ενός ανθρώπου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μείωση του IQ.

Τα 6 όργανα του σώματός μας που κινδυνεύουν από την COVID-19

Τι έδειξε η νέα μελέτη για τον κορωνοϊό

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε πως οι συμμετέχοντες που ανάρρωσαν από τα συμπτώματα του κορωνοϊού είχαν μείωση μέχρι και 3 μονάδες IQ σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν νοσήσει ποτέ.

Οι συμμετέχοντες που είχαν συμπτώματα του κορωνοϊού διάρκειας έως 12 εβδομάδες ή περισσότερο, παρουσίασαν απώλεια της τάξεως των 6 μονάδων IQ.

Ο Adam Hampshire, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στις επανορθωτικές νευροεπιστήμες στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε πως η βελτίωση για όσους είχαν προηγουμένως μακροχρόνια συμπτώματα "μας δίνει μια μικρή ελπίδα ότι εκείνοι που παλεύουν με μακροχρόνια συμπτώματα κορωνοϊού αυτή τη στιγμή, όταν αυτά υποχωρήσουν, μπορεί να βιώσουν κάποια γνωστική ανάκαμψη".

Τι δήλωσαν οι ερευνητές

Με βάση προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές "περίμεναν να δουν μεγάλη μείωση του IQ σε ανθρώπους που ήταν βαριά άρρωστοι, που ήταν σε εντατική θεραπεία" ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως "εκπλαγήκαμε αρκετά όταν είδαμε διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συμπτώματα μικρής διάρκειας και της ομάδας χωρίς κορωνοϊό".

Ο καθηγητής δήλωσε ότι τα ευρήματα διευρύνουν επίσης την κατανόηση της "εγκεφαλικής ομίχλης", ενός συμπτώματος που αναφέρουν πολλοί πάσχοντες από long covid.

Η μελέτη προστίθεται στις έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την επίδραση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων κορωνοϊού, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια μνήμης, πόνο στο στήθος, διάρροια και γρήγορους καρδιακούς παλμούς.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι ακόμη και οι ήπιες λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο πνευμονικών προβλημάτων, κόπωσης, διαβήτη και ορισμένων άλλων προβλημάτων υγείας που είναι τυπικά χαρακτηριστικά του long covid δύο χρόνια αργότερα.

Covid-19: Οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας για τα παιδιά

Με πληροφορίες από Washington Post

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i