Τα 6 όργανα του σώματός μας που κινδυνεύουν από την COVID-19

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με αύξηση των νοσηλειών COVID-19 στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει όμως μετά; Ποια όργανα του σώματός μας κινδυνεύουν;

covid istock

Είναι εύκολο πια να εφησυχάζεις αν νοσήσεις από COVID-19. Αυτό γιατί οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν μόνο ήπια προβλήματα, όπως πυρετό και βήχα, ίσως συμφόρηση και δύσπνοια. Ο κορωνοϊός ωστόσο είναι ικανός να προκαλέσει πολλά περισσότερα, επηρεάζοντας όργανα σε όλο το σώμα.

Long Covid: Παρουσιάζει περισσότερα από 200 συμπτώματα

Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19 μπορεί να μοιάζουν με γρίπη, ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε Long Covid-19, με προβλήματα που μπορεί να επιμείνουν για εβδομάδες ή μήνες. Περισσότερα από 200 συμπτώματα έχουν συνδεθεί με τη Long Covid.

Επειδή η COVID-19 συνήθως επηρεάζει το αναπνευστικό και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πνευμονία, πολλοί πιστεύουν ότι είναι κυρίως μια ασθένεια των πνευμόνων. Δεν είναι τόσο απλό. Οι ειδικοί λένε ότι φαίνεται πολύ πιθανό να είναι αυτό που ονομάζουμε αγγειακή και νευρολογική λοίμωξη, που επηρεάζει τόσο τις νευρικές απολήξεις όσο και το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδικοί λένε ότι ο SARS-CoV-2 - το όνομα του ιού που προκαλεί COVID-19 - είναι περίπλοκο, με πολλά από τα μονοπάτια του μόλις αρχίζουν να γίνονται κατανοητά. Κάποια πράγματα όμως γίνονται ξεκάθαρα. Μία από τις καλύτερες αναφορές για τα συμπτώματα της Long Covid, δμοσιεύετηκε στο Nature Reviews Microbiology. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της νόσου αφορούσε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος, των αιμοφόρων αγγείων και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ποια όργανα του σώματος επηρεάζονται σημαντικά από την COVID-19

Ο SARS-CoV-2 πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα από το μηδέν φτάνοντάς το στο 100. Αυτή η άνοδος της ανοσολογικής απόκρισης οδηγεί τόσο σε "ευρεία φλεγμονή" όσο και σε υπερβολική πήξη του αίματος. Ίσως η αναπαραγωγή του ιού συμβαίνει στους πνεύμονες και το ρινοφάρυγγα. Όμως η φλεγμονή που προκαλεί ο ιός είναι συστηματική και επηρεάζει αρκετά όργανα του σώματος. Δες ποια:

1. Πνεύμονες

Η COVID-19 είναι πρωτίστως μια ασθένεια του αναπνευστικού. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επηρεάζει τους πνεύμονες. Δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19 είναι η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος. Αυτά είναι συμπτώματα που έχουν τα άτομα με COVID-19 ακόμα και μετά την υποχώρηση της αρχικής μόλυνσης.

Αυτό οφείλεται στη βλάβη που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του αναπνευστικού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι επαρκώς όσο είσαι άρρωστη με COVID-19 και μετά από αυτό, ώστε το αναπνευστικό σου σύστημα να μπορεί να ανακάμψει.

2. Εγκέφαλος

Ο ιός και η ανοσολογική απόκριση μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Τα ακριβή αίτια των προβλημάτων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά δεν φαίνεται ότι ο ιός επιτίθεται άμεσα στον εγκεφαλικό ιστό. Μάλλον, φαίνεται ότι η αυξημένη ανοσολογική απόκριση οδηγεί σε θρόμβους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκεφαλικά προβλήματα.

Πολλοί ασθενείς το έχουν περιγράψει σαν να έχουν διάσειση. Και μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες μετά την COVID, ακόμα κι αν το αρχικό κρούσμα ήταν ήπιο. Εκτός από τη γνωστική εξασθένηση, υπάρχει επιδείνωση ή νέα εμφάνιση ημικρανιών. Επίσης νευροπάθεια στα πόδια και τα χέρια, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, δυσκολία στο περπάτημα.

Η COVID-19 μπορεί επίσης να αποκαλύπτει άλλες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον. 

3. Καρδιά

Η έρευνα δείχνει ότι η μόλυνση από την COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως η μυοκαρδίτιδα, μια σπάνια φλεγμονή της καρδιάς και αρρυθμίες γνωστές ως κολπική μαρμαρυγή.

Ο κίνδυνος επικίνδυνης θρόμβωσης, συμπεριλαμβανομένης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (θρόμβοι σε μεγάλες φλέβες) και πνευμονικών εμβολών (θρόμβοι στους πνεύμονες)είναι μικρός αλλά παραμένει αυξημένος για έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πριν από τη διάθεση των εμβολίων.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στα καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με την COVID, όπως οι μικροθρόμβοι - μικροσκοπικοί θρόμβοι ή μιας αυτοάνοσης απόκρισης που στοχεύει στα κύτταρα των καρδιακών μυών. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research δείχνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τις στεφανιαίες αρτηρίες, προκαλώντας τη συσσώρευση πλάκας η οποία αυξάνει τη φλεγμονή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Διάβασε: Τεστ για υγιή καρδιά: Πόσο σωστά τη φροντίζουμε;

4. Έντερο

Είναι ενδιαφέρον ότι ο μηχανισμός του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός από αυτό που επηρεάζει την καρδιά. Μια θεωρία είναι ότι ο ιός βρίσκει μια κρυψώνα ενώ το υπόλοιπο σώμα τον καταπολεμά. Και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τώρα σε πολλαπλές μελέτες ότι η COVID μπορεί να παραμείνει στο γαστρεντερικό μας σύστημα για εβδομάδες και μήνες αφού έχει υποχωρήσει στο υπόλοιπο σώμα. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι ναυτία, έμετο και διάρροια.

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Nature Communications διαπίστωσε ότι τα άτομα με COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη μόλυνση σε σύγκριση με άτομα χωρίς COVID-19. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια περιστατικά της νόσου.

5. Νεφρά

Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, η οποία εξέτασε τη βλάβη οργάνων μετά τη μόλυνση από τον COVID-19, έδειξε ότι τα προβλήματα στα νεφρά ήταν αρκετά.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν απαραίτητα εάν τα προβλήματα προέρχονται από άτομα που αρρωσταίνουν με υψηλό πυρετό και λαμβάνουν λιγότερα υγρά ή επειδή με έναν ιό που μπορεί να πάει οπουδήποτε και να προκαλέσει φλεγμονή οπουδήποτε, μπορεί να τα δημιουργήσει.

6. Συκώτι

Η COVID-19 επηρεάζει συχνά το ήπαρ (συκώτι) όσων έχουν μολυνθεί από αυτόν. Αφού τα άτομα έχουν αναρρώσει από την COVID-19, υπήρξαν αναφορές για αύξηση των επιπέδων ενζύμων. Μπορεί να προκαλέσει ηπατική δυσλειτουργία. Η πιο ορατή και διαδεδομένη πάθηση που προκύπτει από αυτό είναι τα πεπτικά προβλήματα. Όχι μόνο ο κορωνοϊός μπορεί να βλάψει το συκώτι, αλλά και οι υψηλές δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται στον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

Εάν παρουσιάζεις συμπτώματα απευθυνθύνου άμεσα στον γιατρό σου.

Δες και αυτό: Εμβόλιο COVID-19 στην εγκυμοσύνη και αντισώματα στο μωρό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i