Τεστ για υγιή καρδιά: Πόσο σωστά τη φροντίζουμε;

Εάν ο στόχος μας είναι υγιής καρδιά για περισσότερα χρόνια, κάποιες γνώσεις και καλές συνήθειες μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο.

Γυναίκα που γυμνάζεται για να έχει υγιή καρδιά istock

Συνεργάστηκε ο Δημήτριος Τσιαχρής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Athens Heart Center στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (www.iatriko.gr).

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια υγιή καρδιά; Το μυστικό είναι η γνώση και η πρόληψη της υγείας σου. Και το παρακάτω τεστ θα σε "εξοπλίσει" με ό,τι χρειάζεσαι για να επιτύχεις το στόχο!

Υγιής καρδιά: Ερώτηση Νο1

Από τις παρακάτω επιλογές πρωινού διάλεξε αυτήν που έχει το λιγότερο νάτριο (αλάτι) ανά μερίδα.

• Δημητριακά πρωινού από καλαμπόκι ή νιφάδες βρόμης

• Στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κότατζ

• Ψωμί ολικής αλέσεως ή ένα ψωμάκι για σάντουιτς

Απάντηση: Η βρόμη, το γιαούρτι και το ψωμί ολικής περιέχουν σημαντικά λιγότερο νάτριο από τις άλλες επιλογές. Γιατί σε ενδιαφέρει; Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καταναλώνουν πάνω από 3.400 mg νάτριο τη μέρα – πολύ περισσότερο από το όριο των 2.300 mg που προτείνουν από την αμερικανική Ένωση για την Υγεία της Καρδιάς και σχεδόν το διπλάσιο από το ιδανικό όριο των 1.500 mg. "Η μεγάλη ποσότητα νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες" εξηγεί ο ειδικός. Προσπάθησε να τρως κυρίως φρέσκες τροφές και να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες. Ένας απλός κανόνας που μπορείς να θυμάσαι: Διάλεγε τροφές που να περιέχουν μόνο 1 mg νάτριο ή και λιγότερο ανά θερμίδα, π.χ., όχι πάνω από 100 mg νάτριο για μια τροφή που σου δίνει 100 θερμίδες.

Υγιής καρδιά: Ερώτηση Νο2

Ποια από τα  παρακάτω δεν αποτελεί παράγοντα  κινδύνου για καρδιοπάθειες;

Α. Η υψηλή αρτηριακή πίεση

Β. Η παχυσαρκία

Γ. Οι ημικρανίες

Δ. Το κάπνισμα

Ε. Ο διαβήτης

Απάντηση: Όλα μπορεί να συνδέονται με καρδιοπάθειες και πιθανόν ο μόνος παράγοντας που σε ξαφνιάζει είναι οι ημικρανίες. Σε μελέτη από το Χάρβαρντ σε πάνω από 100.000 γυναίκες βρέθηκε πως εκείνες που υποφέρουν από ημικρανίες ήταν 50% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Η γενετική, οι ορμόνες και η φλεγμονή είναι πιθανοί ένοχοι, στην πραγματικότητα όμως δε γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή μηχανισμό που συνδέει αυτά τα δύο.

Υγιής καρδιά: Ερώτηση Νο3

Σωστό ή λάθος: "Οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για την καρδιά τους όταν μπουν  στην εμμηνόπαυση".

Απάντηση: Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος κατά την οποία χάνεται η προστασία που προσφέρουν τα οιστρογόνα στην καρδιά και στα αγγεία. Θεωρείται πως η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να κάνει τις αρτηρίες λιγότερο ελαστικές αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση για την καρδιά. Πρόσφατα ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1.500 γυναίκες επί 9 χρόνια και ανακάλυψαν πως ακόμη και νωρίτερα, στα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, εντοπίστηκε μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που συμπεριλαμβάνει υψηλό σάκχαρο νηστείας, λιπιδίων και υψηλή πίεση, τα οποία συσχετίζονται με εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Υγιής καρδιά: Ερώτηση Νο4

Είσαι παθιασμένη με τη δουλειά σου; Πόσες ώρες την εβδομάδα μπορείς να δουλεύεις προτού αρχίζει να πληρώνει το κόστος η καρδιά σου;

Α. 45

Β. 50

Γ. 55

Δ. 60

Απάντηση: Α Όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο St. Thomas στο Χιούστον ανέλυσαν δεδομένα από 1.900 ανθρώπους, βρήκαν πως οι άνθρωποι που δούλευαν πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια είχαν για κάθε επιπλέον ώρα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. Ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 16% όταν οι άνθρωποι έφταναν τις 55 ώρες και 35% με 60 ώρες εργασίας.

Υγιής καρδιά: Ερώτηση Νο5

Ποιο από τα παρακάτω θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής;

Α. Άγχος

Β. Ναυτία

Γ. Πόνος στο πιγούνι

Δ. Κόπωση

Ε. Ιδρώτας

Απάντηση: Όλα. "Είναι δύσκολο να αναλύσουμε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, επειδή συχνά οι γυναίκες τα θεωρούν ως κομμάτι της καθημερινότητάς τους" απαντά ο γιατρός. Θέσε στον εαυτό σου τρεις ερωτήσεις: "Είναι αυτό το σύμπτωμα νέο;", "Εμφανίστηκε ξαφνικά;", "Υποχωρεί αν ξεκουραστώ για μερικά λεπτά;". "Όταν αμφιβάλεις, κάλεσε ασθενοφόρο" συμβουλεύει. "Στη χειρότερη περίπτωση θα χάσεις λίγο χρόνο στο νοσοκομείο κι αυτό είναι πολύ καλύτερο από την εναλλακτική!".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i