Κάνε το τεστ για υγιή καρδιά: Πόσο καλά γνωρίζεις και φροντίζεις την καρδιά σου

Στόχος: Υγιής καρδιά. Μάθε εδώ το πώς θα τον επιτύχεις.

06.07.2020

εχεις διαβασει

γυναίκα fitness καρδιά

Συνεργάστηκε ο Δημήτριος Τσιαχρής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Athens Heart Center στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (www.iatrikokentro.gr).

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια υγιή καρδιά; Το μυστικό είναι η γνώση και η πρόληψη της υγείας σου. Και το παρακάτω τεστ θα σε «εξοπλίσει» με ό,τι χρειάζεσαι για να επιτύχεις το στόχο!

Υγιής καρδιά: Ερώτηση Νο1

Από τις παρακάτω επιλογές πρωινού κύκλωσε αυτήν που έχει το λιγότερο νάτριο (αλάτι) ανά μερίδα.

• Δημητριακά πρωινού από καλαμπόκι ή νιφάδες βρόμης

• Στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κότατζ

• Ψωμί ολικής αλέσεως ή ένα ψωμάκι για σάντουιτς

Απάντηση: Η βρόμη, το γιαούρτι και το ψωμί ολικής περιέχουν σημαντικά λιγότερο νάτριο από τις άλλες επιλογές. Γιατί σε ενδιαφέρει; Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καταναλώνουν πάνω από 3.400 mg νάτριο τη μέρα – πολύ περισσότερο από το όριο των 2.300 mg που προτείνουν από την αμερικανική Ένωση για την Υγεία της Καρδιάς και σχεδόν το διπλάσιο από το ιδανικό όριο των 1.500 mg.

«Η μεγάλη ποσότητα νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες» εξηγεί ο Δημήτριος Τσιαχρής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Athens Heart Center στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (www.iatrikokentro.gr).

Προσπάθησε να τρως κυρίως φρέσκες τροφές και να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες. Ένας απλός κανόνας που μπορείς να θυμάσαι: Διάλεγε τροφές που να περιέχουν μόνο 1 mg νάτριο ή και λιγότερο ανά θερμίδα, π.χ., όχι πάνω από 100 mg νάτριο για μια τροφή που σου δίνει 100 θερμίδες.

Υγιής καρδιά: Ερώτηση Νο2

Ποια από τα  παρακάτω δεν αποτελεί παράγοντα  κινδύνου για καρδιοπάθειες;

Α. Η υψηλή αρτηριακή πίεση

Β. Η παχυσαρκία

Γ. Οι ημικρανίες

Δ. Το κάπνισμα

Ε. Ο διαβήτης

Απάντηση: Όλα μπορεί να συνδέονται με καρδιοπάθειες και πιθανόν ο μόνος παράγοντας που σε ξαφνιάζει είναι οι ημικρανίες. Σε μελέτη από το Χάρβαρντ σε πάνω από 100.000 γυναίκες βρέθηκε πως εκείνες που υποφέρουν από ημικρανίες ήταν 50% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Η γενετική, οι ορμόνες και η φλεγμονή είναι πιθανοί ένοχοι, στην πραγματικότητα όμως δε γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή μηχανισμό που συνδέει αυτά τα δύο.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece