Τελικά θα μπορέσουμε ποτέ να τα εκατοστίσουμε;

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στα μυστικά της μακροζωίας και στο μέγιστο προσδόκιμο ζωής.

middle istock

Η μακροζωία και η αναζήτηση του μυστικού της αιώνιας ζωής είναι θέματα που απασχολούν από αρχαιοτάτων χρόνων. Η επιστήμη, στη διαρκή αναζήτηση απαντήσεων, έχει επενδύσει χρόνο και πόρους για να αποκρυπτογραφήσει ποια θα μπορούσε να είναι η μέγιστη ηλικία μας και αν θα ήταν δυνατόν να ξεπεράσουμε την αναπόφευκτη μοίρα του θανάτου.

Μελέτη αποκαλύπτει τη μέγιστη ηλικία που θα μπορούσαν να φτάσουν οι άνθρωποι

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από στατιστικολόγους των πανεπιστημίων Erasmus Tilburg και Rotterdam στην Ολλανδία έριξε φως σε αυτό το ερώτημα, αποκαλύπτοντας ποια είναι η μέγιστη ηλικία που θα μπορούσαν να ζήσουν οι άνθρωποι. Πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε στην προσπάθειά μας για μακροζωία; Είναι δυνατόν να ξεγελάσουμε τον θάνατο και να ζήσουμε πέρα από τα όρια που θέτει η επιστήμη;

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 75.000 άτομα στην Ολλανδία για μια περίοδο 30 ετών, μέχρι το 2017. Αντί να υπολογίσουν απλώς το μέσο προσδόκιμο ζωής, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον προσδιορισμό της μέγιστης ηλικίας στην οποία θα μπορούσε να ζήσει ένα άτομο, εφόσον ακολουθούσε υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής του και δεν επηρεαζόταν από ασθένειες ή άλλες δυσμενείς συνθήκες. Διαπίστωσαν ότι το μέγιστο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου είναι περίπου 90 έτη και ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Αν και τα αποτελέσματα αυτά θέτουν ένα θεωρητικό όριο, δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πεθάνουν αναπόφευκτα σε ηλικία 90 ετών. Στην πραγματικότητα, ένας από τους γηραιότερους άνδρες στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 146 ετών και, σήμερα, ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος είναι 117 ετών.

Η συνέχεια στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i