Η χημειοθεραπεία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά μπορεί να γίνει και μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για το σώμα (και το μυαλό) σου. Λειτουργεί επιθετικά στα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα, αλλά δυστυχώς επηρεάζει και υγιή κύτταρα, προκαλώντας διάφορες παρενέργειες.
Ο Justin Stebbing, Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Anglia Ruskin University, αναφέρει σε άρθρο του στο The Conversation ότι, παρόλο που η χημειοθεραπεία έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλούς ασθενείς, μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς αυτές τις παρενέργειες και να φροντίσεις το σώμα σου κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.
Κοινές παρενέργειες και πώς να τις αντιμετωπίσεις
1. Απώλεια μαλλιών
Η απώλεια μαλλιών είναι μια από τις πιο γνωστές παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Ενώ αυτό μπορεί να είναι ψυχολογικά δύσκολο, υπάρχουν λύσεις για να το αντιμετωπίσεις. Ένα από τα εργαλεία που μπορεί να βοηθήσει είναι το cold cap. Πρόκειται για ένα ειδικό καπέλο που φοριέται πριν από κάθε θεραπεία, το οποίο μειώνει τη ροή του φαρμάκου στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απώλεια μαλλιών.
2. Ναυτία και εμετός
Τα συμπτώματα αυτά είναι συχνά κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, αλλά με τη σωστή αντιμετώπιση μπορείς να τα μειώσεις σημαντικά. Tα σύγχρονα αντιεμετικά φάρμακα είναι αρκετά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να παίρνεις τα φάρμακά σου ακριβώς όπως σου έχει πει ο γιατρός σου και να ακολουθείς μια ήπια διατροφή που να μην επιβαρύνει το στομάχι σου.
3. Κόπωση
Η χημειοθεραπεία συχνά φέρνει εξάντληση, και αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητά σου. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης και να βελτιώσει τη γενική φυσική σου κατάσταση. Μην φοβάσαι την κίνηση. Ξεκίνα με ήπια αεροβική άσκηση ή χαλαρό περπάτημα για λίγα λεπτά την ημέρα και αύξησε σταδιακά τη διάρκεια. Επίσης, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν στο να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα και την αντοχή σου.
4. Δερματικά προβλήματα
Η χημειοθεραπεία μπορεί να κάνει το δέρμα σου πιο ξηρό και ευαίσθητο, με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Χρησιμοποίησε υποαλλεργικά καθαριστικά και ενυδατικές κρέμες αμέσως μετά το μπάνιο για να κλειδώσεις την υγρασία στο δέρμα σου. Απόφυγε το πολύ ζεστό νερό, που μπορεί να ξηράνει ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα σου, και χρησιμοποίησε προϊόντα χωρίς άρωμα για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς.
Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η ερυθρότητα, πρήξιμο και ξηρότητα στις παλάμες και στα πέλματα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί η δόση της χημειοθεραπείας ή να αλλάξει η αγωγή σου.
5. Χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που μπορεί να προκύψουν είναι η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Ευτυχώς, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα αυτό το πρόβλημα να είναι λιγότερο συχνό στις μέρες μας. Το σημαντικό είναι να παρακολουθείς συνεχώς την κατάσταση με τον γιατρό σου.
Διατροφή και άσκηση: Κλειδιά για την ευεξία σου
Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάρρωση. Σύμφωνα με έρευνες, έως και 80% των καρκινοπαθών μπορεί να παρουσιάσουν υποσιτισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή θα σε βοηθήσει να κρατήσεις την ενέργειά σου, να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα και να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Προσπάθησε να τρως μικρά και συχνά γεύματα που περιλαμβάνουν πολλές πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.
Όσον αφορά την άσκηση, οι ειδικοί προτείνουν χαμηλής έως μέτριας έντασης δραστηριότητες, όπως περπάτημα ή ασκήσεις με βάρη, για να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις την κόπωση.
Φροντίδα μετά τη χημειοθεραπεία
Όταν τελειώσει η χημειοθεραπεία, θα χρειαστείς χρόνο για να ανακάμψεις. Το σώμα σου, αλλά και το μυαλό σου, χρειάζονται φροντίδα. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις θλίψη, άγχος ή και θυμό. Μην διστάσεις να μιλήσεις με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να ενταχθείς σε υποστηρικτικές ομάδες.
Η ενσυνειδητότητα και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος, αλλά αν παρατηρήσεις σημάδια κατάθλιψης ή έντονου άγχους, ζήτησε βοήθεια.
Η επιστροφή στην καθημερινότητα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να επιστρέψει αμέσως στους προηγούμενους ρυθμούς, αλλά θέσε ρεαλιστικούς στόχους και επικοινώνησε τις ανάγκες σου με την οικογένεια και τον εργοδότη σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr