Γιατί μια ανάλυση σπέρματος είναι σημαντική; Τι αποκαλύπτει, τι πρέπει να γνωρίζεις

Η ανάλυση σπέρματος είναι μια πολύ απλή και σημαντική εξέταση. Και κράτα στο νου σου πως σήμερα υπάρχουν λύσεις για τα περισσότερα πιθανά «προβλήματα». 

σπέρμα σπερματοζωάρια μαμά υγεία PeopleImages

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Βουλγαρίδη, επιστημονικό διευθυντή του Spermlab, βιολόγο

Η ανάλυση σπέρματος είναι μια πολύτιμη εξέταση όχι μόνο για την υπογονιμότητα αλλά και για την περίπτωση που ο άντρας έχει περάσει πρόσφατα ή παλαιότερα μια φλεγμονή ή νόσο που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

Γιατί είναι απαραίτητη η ανάλυση σπέρματος 

Το σπέρμα είναι αυτό που ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Γης παράγει και ο υπόλοιπος μισός το χρησιμοποιεί, ωστόσο πολύ λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτό! Πολλοί νομίζουν ότι οι μεγάλες αποχές δυναμώνουν το σπέρμα και κάποιοι αδίκως υπερηφανεύονται για το μεγάλο όγκο. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ένα αδύναμο σπέρμα σχεδόν πάντα μπορεί να βελτιωθεί, κάποιες φορές ακόμη και με απλή αντιβίωση, χωρίς να χρειαστεί να μπει το ζευγάρι αμέσως σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η ανάλυση σπέρματος μπορεί επίσης να αποκαλύψει φλεγμονές που ο άντρας, λόγω της φυσιολογίας του ανδρικού σώματος, δεν μπορεί πάντα να αντιληφθεί. Και πολύ συχνά, για ένα σπέρμα με λίγα σπερματοζωάρια, χαμηλή κινητικότητα, κακή μορφολογία ευθύνεται μια φλεγμονή.

Σπερματέγχυση, μικρογονιμοποίηση, εξωσωματική, κατάψυξη ωαρίων: Ένας μίνι οδηγός με τις λύσεις για την υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Πώς θα γίνει η διερεύνηση και πώς θα κατευθύνει ο γιατρός το ζευγάρι

Aπαραίτητη η επίσκεψη στον ουρολόγο

Ο γυναικολόγος εξετάζει και συμβουλεύει τη γυναίκα, όμως αρμόδιος για να διαγνώσει και να θεραπεύσει ένα πρόβλημα στον άνδρα είναι ο ουρολόγος. Εκτός από το ιστορικό και μια αρχική κλινική εξέταση, μπορεί να συστήσει εξετάσεις όπως υπέρηχο, μέτρηση ορμονών και ανάλυση σπέρματος. Υπάρχουν πολλά εργαστήρια που κάνουν αναλύσεις σπέρματος, όμως για αξιόπιστα αποτελέσματα πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο εργαστήριο Σπερματολογίας ή σε ένα κέντρο εξωσωματικής, όπου ειδικευμένοι βιολόγοι θα κάνουν την ανάλυση. Ακόμη και όταν δεν παρατηρηθούν σπερματοζωάρια ή η ποιότητα του σπέρματος κριθεί πολύ κακή, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια και να επαληθευτεί το αποτέλεσμα. Μια λανθασμένη ανάλυση θα οδηγήσει σε λάθος διάγνωση και θεραπεία. Επειδή το σπέρμα αποτελείται κυρίως από τις εκκρίσεις των όρχεων, των επιδιδυμίδων, των σπερματοδόχων κύστεων και του προστάτη, διαβάζοντας μια ανάλυση σπέρματος ο ουρολόγος μπορεί να καταλάβει αν κάποιο από τα όργανα αυτά δε λειτουργεί σωστά. Όταν ο γιατρός διαγνώσει την αιτία, θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Όταν δεν παρατηρούνται σπερματοζωάρια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Οι εναλλακτικές επιλογές

Ακόμη όμως και όταν δεν παράγονται, μπορεί να υπάρξει θεραπεία. Όταν ο ειδικός εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεραπείας και δεν παρατηρηθούν έστω λίγα κινούμενα σπερματοζωάρια στο σπέρμα, για να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια εξωσωματικής, θα αναζητήσει σπερματοζωάρια απευθείας στους όρχεις με βιοψία. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορούν να διορθωθούν όπως, π.χ., μια γενετική ανωμαλία που εμποδίζει την παραγωγή των σπερματοζωαρίων, ή η καταστροφή των κυττάρων που παράγουν τα σπερματοζωάρια μετά από σειρά χημειοθεραπειών. Όταν ο σύζυγος δεν μπορεί να δώσει δικά του σπερματοζωάρια, ο ιατρός συμβουλεύει το ζευγάρι για τη δυνατότητα να αποκτήσει δικό του παιδί μέσω της δωρεάς σπέρματος. Μέσω αυτής χρησιμοποιείται το γενετικό υλικό ενός δότη, ώστε να δημιουργηθεί ένα έμβρυο με τα ωάρια της συζύγου για να φέρουν στον κόσμο αυτό που τόσο επιθυμούν: ένα δικό τους παιδί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i