Εξωσωματική χωρίς ορμόνες; Κι όμως γίνεται

Η in vitro γονιμοποίηση μπορεί να γίνει χωρίς φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, αξιοποιώντας το φυσικό κύκλο της γυναίκας.

eksosomatiki-xoris-ormones

Εξωσωματική χωρίς ορμόνες: Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF, In Vitro Fertilization) έχει σημειώσει συναρπαστικά βήματα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο πολλών ζευγαριών. Εξάλλου, η εκτεταμένη έρευνα που διεξάγεται στον τομέα έχει επιφέρει αξιοσημείωτη βελτίωση στις τεχνικές της, με παράλληλη ελάττωση της σωματικής καταπόνησης της γυναίκας. Σε πολλές περιπτώσεις επιλέγεται η εξωσωματική να διεξαχθεί σε φυσικό κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία πραγματοποιείται ακολουθώντας τη φυσική πορεία της ωρίμανσης του ωοθυλακίου κατά τον έμμηνο κύκλο, χωρίς φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.

Πώς γίνεται;

Η διαδικασία ακολουθεί τα εξής στάδια:

-Παρακολούθηση της ανάπτυξης του ωοθυλακίου από την έναρξη του έμμηνου κύκλου και εντοπισμό του ώριμου ωοθυλακίου με την κατάλληλη διάμετρο (άνω των 16 mm), με παράλληλο ορμονικό έλεγχο.

-Χορήγηση μιας ένεσης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

-Ωοληψία που γίνεται 36 ώρες μετά τη χορήγηση της ένεσης.

-Λήψη σπέρματος και μικρογονιμοποίηση στο εργαστήριο.

-Έλεγχο για τη διαπίστωση γονιμοποίησης την επόμενη μέρα.

-Εμβρυομεταφορά 2-6 ημέρες μετά την ωοληψία.

-Τεστ κύησης περίπου 12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Εξωσωματική χωρίς ορμόνες: Τα πλεονεκτήματα

Η γυναίκα δε λαμβάνει φάρμακα και δεν κινδυνεύει από το σύνδρομο διέγερσης των ωοθηκών. Επίσης, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί άμεσα σε περίπτωση αποτυχίας και το κόστος είναι μειωμένο συγκριτικά με τα έξοδα της κλασικής εξωσωματικής. Η πιθανότητα να προκύψει πολύδυμη κύηση είναι μηδαμινή και έτσι ελαττώνεται ο κίνδυνος αποβολών και πρόωρων τοκετών. Τέλος, η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση είναι μικρότερη.

Εξωσωματική χωρίς ορμόνες: Τα μειονεκτήματα

Κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο το ωάριο ενδέχεται να μη γονιμοποιηθεί ή να γονιμοποιηθεί, αλλά να μην αναπτυχθεί έμβρυο. Δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ένα μόνο ωάριο, μειώνονται οι πιθανότητες κύησης. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα ληφθούν καλής ποιότητας και ώριμα ωάρια. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι δε θα εντοπιστούν άδεια ωοθυλάκια και ότι η ωορρηξία θα διεξαχθεί ομαλά.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, είναι όμως χαμηλότερα από αυτά της κλασικής εξωσωματικής. Προκειμένου να αυξηθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα ωάρια από πιο πολλούς φυσικούς κύκλους. Έτσι, θα μεταφερθούν περισσότερα από ένα έμβρυα.

Ευχαριστούμε τον Βασίλειο Κελλάρη, MD, MSc, CPhD, μαιευτήρα- γυναικολόγο, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Κλινικής «Γένεσις Αθηνών», μέλος της ESHRE και του New York Academy of Science και συνεργάτη του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» (www.vasiliskellaris.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i