Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η εγχείρηση για την απώλεια βάρους;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την παχυσαρκία και τους τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ιατρικού προβλήματος.

ζυγαριά βάρος παχυσαρκία δίαιτα iStock

Ευχαριστούμε τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο - esurgery.gr για τις πολύτιμες πληροφορίες

Η παχυσαρκία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας της σημερινής εποχής και όσο κι αν πιστεύουμε πως δύσκολα κανείς μπορεί να φτάσει στο επίπεδο αυτό, τα στοιχεία άλλα αποδεικνύουν. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η πολύωρη καθιστική εργασία και η έλλειψη άσκησης είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχύτατη εξάπλωσή της. Οι μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει, σε συνδυασμό με τις σοβαρές επιπλοκές που τη συνοδεύουν, καθιστά σαφές το ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν πρέπει να μένει χωρίς ριζική αντιμετώπιση.

Τι είναι όμως η παχυσαρκία;

Ο όρος "παχυσαρκία" αναφέρεται στην αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Η παχυσαρκία δεν είναι και δεν θα πρέπει να θεωρείται μόνο αισθητικό πρόβλημα. Είναι ένα μείζονος σημασίας ιατρικό πρόβλημα που συνδέεται με πολλές σοβαρές και επικίνδυνες παθήσεις, οι οποίες προσβάλλουν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Κατηγορίες παχυσαρκίας

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η ταξινόμηση της παχυσαρκίας πραγματοποιείται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος αξιολογεί το ύψος και το σωματικό βάρος του ατόμου. Αναλυτικότερα, όταν ένα άτομο έχει υψηλό ΔΜΣ θεωρείται ότι είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Οι κατηγορίες παχυσαρκίας ανάλογα με τις τιμές του ΔΜΣ, είναι οι ακόλουθες:

  • Ήπια Παχυσαρκία: ≥ 30
  • Πρώτου βαθμού παχυσαρκία: 30.0-34.9
  • Δευτέρου βαθμού παχυσαρκία: 35.0-39.9
  • Τρίτου βαθμού παχυσαρκία: > 40,0

Παχυσαρκία και σοβαρές ασθένειες

Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ τόσο περισσότερος σπλαγχνικός λιπώδης ιστός εναποτίθεται στο σώμα ενός ατόμου (με εξαίρεση τα άτομα που έχουν υπερβολικά αναπτυγμένη μυϊκή μάζα). Η αυξημένη συγκέντρωση λιπώδους ιστού οδηγεί στην πρόκληση αντίστασης στην δράση της ινσουλίνης, μίας πολύ σημαντικής μεταβολικής ορμόνης. Το γεγονός αυτό αποτελεί το γενεσιουργό αίτιο πολυάριθμων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία  και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πότε η εγχείρηση θεωρείται η κατάλληλη μέθοδος για την απώλεια βάρους;

Όταν ένας ασθενής είναι υπέρβαρος (ΔΜΣ 25.0-29.9) ή ήπια παχύσαρκος χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, η συντηρητική αντιμετώπιση είναι συνήθως επιτυχής. Πιο αναλυτικά, η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τον συνδυασμό άσκησης και ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία (ΔΜΣ ≥ 35), οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μετά από μία παροδική απώλεια κιλών, ξαναπαίρνουν πίσω όλο ή και περισσότερο βάρος. Σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος > 40 ή > 35 με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική λύση.

Πώς γίνεται στην πράξη;

Υπάρχουν πολλές σύγχρονες, ασφαλείς και εξαιρετικά ασφαλείς μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες κάθε ασθενή. Τα τελευταία έτη, στη φαρέτρα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, έχει προστεθεί και η ρομποτική χειρουργική η οποία αποτελεί μια καινοτόμο, ελάχιστα τραυματική μέθοδο με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i