Η σημασία της εκπαίδευσης στη χειρουργική εν μέσω συνεχών εξελίξεων στον τομέα της ιατρικής

Το εργαλείο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

αναισθησία επέμβαση χειρουργείο istock

Η χειρουργική, όπως και οι υπόλοιποι τομείς της ιατρικής, συνεχώς εξελίσσεται. Οι εξελίξεις στη χειρουργική μπορούν να αφορούν νέες τεχνολογίες και εργαλεία, καινοτόμες τεχνικές ή ακόμα και ανατρεπτικά νέα δεδομένα που θέτουν σε αμφισβήτηση παλαιές και εδραιωμένες πρακτικές. Συμπεραίνει εύκολα κανείς ότι, για να παρακολουθήσει ένας χειρουργός τις εξελίξεις, πρέπει να ασπαστεί το δόγμα του Σόλωνα "γηράσκω δ’αιεί πολλά διδασκόμενος" ή λαθεμένα, αλλά απλούστερα, όπως σήμερα έχει επικρατήσει, "γηράσκω αεί διδασκόμενος"

Η εκπαίδευση των χειρουργών μπορεί να έχει διάφορες μορφές, ξεκινώντας από τις απλούστερες, όπως συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες, να αφορά πιο αποδοτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ή ακόμα πιο πρακτικά hands on σεμινάρια, ή και fellowships, με διάρκεια που μπορεί να φτάνει τα δύο χρόνια. Τέλος, ως η πιο σύγχρονη έκφραση της εκπαίδευσης διαφαίνεται η χρήση της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) με ολοκληρωμένα VR συστήματα που δημιουργούν ένα περιβάλλον προσομοίωσης. Το προσομοιωμένο περιβάλλον μπορεί να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες επεμβάσεις ή τεχνικά θέματα που αφορούν χειρουργικές τεχνικές.

Στην Ελλάδα η εκπαίδευση των χειρουργών αναβαθμίζεται συνεχώς, καθώς η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία (ΕΧΕ) με το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από καταξιωμένους χειρουργούς, έχει θέσει την παροχή εκπαίδευσης ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης μέσω υψηλής ποιότητας σεμιναρίων που ενσωματώνουν live streaming επεμβάσεων και που αφορούν τη χρήση της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης (νευροδιεγέρτη) και του αυτοφθορισμού για την προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων κατά τη θυρεοειδεκτομή, αντίστοιχα.

Στα σεμινάρια αυτά, που διοργανώνονται τόσο στην Αθήνα στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" όσο και στη Θεσσαλονίκη στη Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο "Γεννηματάς", έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 200 χειρουργοί και ειδικευόμενοι χειρουργικής, γεγονός που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην προώθηση των νέων αυτών τεχνολογιών.

Η παροχή εκπαίδευσης με όλους τους προαναφερθέντες τρόπους έχει απώτερο στόχο την ασφαλέστερη διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων και πρέπει να στηριχτεί τόσο από τις επιστημονικές εταιρείες όσο και από την Πολιτεία.

Ευχαριστούμε τον κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (www.drvamvakidis.gr)
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i