Καρκίνος του μαστού: Ο ρόλος της μοριακής βιολογίας στη διαχείριση και τη διάγνωση της νόσου

Κάθε εξέλιξη στη διάγνωση και διαχείριση για τον καρκίνο του μαστού είναι καλά νέα.

καρκίνος του μαστού artisteer

O δρ Βασίλης Βενιζέλος, MD, χειρουργός μαστού-ειδικός μαστολόγος (vvenizelos.gr) και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, μιλά για τις εξελίξεις στη μοριακή βιολογία, που αφορούν περισσότερο τον τομέα της κληρονομικότητας του καρκίνου και της εξατομικευμένης θεραπείας της ασθενούς.

Καρκίνος του μαστού: Κληρονομικότητα και εξατομίκευση της θεραπείας

Αναφορικά με την κληρονομικότητα του καρκίνου του μαστού, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργών Μαστού προτείνουν την πραγματοποίηση γονιδιακού ελέγχου σε κάθε περιστατικό εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πολυγονιδιακά τεστ κληρονομικότητας στον καρκίνο γίνονται και στην Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, το HerediGENE από την εταιρεία Genekor Medical.

Όσον αφορά την εξατομίκευση των θεραπειών κατά του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης TAILORX, αποδείχτηκε ότι το 70% των ασθενών με ορμονοευαίσθητο πρώιμο καρκίνο του μαστού δεν ωφελούνται από τη χημειοθεραπεία για την καταπολέμηση της ασθένειάς τους. Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις πρώιμου καρκίνου του μαστού προτείνεται η γονιδιακή εξέταση OncotypeDX®, με την οποία υπάρχει η δυνατότητα να προβλέψουμε την ευαισθησία της ασθενούς στη χημειοθεραπεία και να επιλέξουμε αν πρέπει να προταθεί χημειοθεραπεία στην ασθενή ή αν η ορμονοθεραπεία είναι αρκετή.

Ποιες περιπτώσεις ασθενών αφορά η εξέταση OncotypeDX® Breast Recurrence Score;

Αφορά κυρίως γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, θετικούς υποδοχείς οιστρογόνου ή προγεστερόνης, αρνητική έκφραση της πρωτεΐνης HER2 και αρνητικούς στον καρκίνο λεμφαδένες ή 1-3 θετικούς στον καρκίνο λεμφαδένες.

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνουν αυτά τα τεστ;

▶ Το OncotypeDX® τεστ γίνεται σε ιστό που έχει ήδη αφαιρεθεί κατά το χειρουργείο και φυλάσσεται σε μορφή κύβου παραφίνης.

▶ Για το τεστ κληρονομούμενου καρκίνου HerediGENE απαιτείται αίμα ή ένα απλό δείγμα σάλιου.

Οι εξετάσεις OncotypeDX® και κληρονομικότητας του καρκίνου καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ;

▶ Η εξέταση OncotypeDX® καλύπτεται κατά το 85% από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον η ασθενής εμφανίζει λεμφαδένες αρνητικούς στον καρκίνο.

▶ Η εξέταση κληρονομικότητας του καρκίνου HerediGENE καλύπτεται ανάλογα με τον τύπο καρκίνου.

Διάβασε επίσης: Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Ποιες τροφές βοηθάνε;

Διάβασε επίσης: SHAPE AWARENESS Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη, αλήθειες και μύθοι, η ζάχαρη, το αλκοόλ, τι έχει αλλάξει σήμερα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i