O πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μιλά για τον καρκίνο του μαστού σήμερα

Ο φόβος για τον καρκίνο του μαστού δεν πρέπει να σε κρατά μακριά από τις προληπτικές εξετάσεις.

τριαντάφυλλο ροζ καρκίνος του μαστού Floortje

Από τον Ευάγγελο Φιλόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, η ασθένεια που προκαλεί μεγαλύτερο φόβο στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού. Και αυτό από τη μία πλευρά είναι λογικό. Από την άλλη όμως, στην πράξη, είναι σχετικά αβάσιμο.

Καρκίνος του μαστού: Μην αφήνεις το φόβο να σε κρατά μακριά από την πρόληψη

Πιο αναλυτικά, ο φόβος είναι λογικός αφού τα τελευταία 2 χρόνια παγκοσμίως ο καρκίνος του μαστού φαίνεται να ξεπέρασε τον καρκίνο του πνεύμονα στον ετήσιο αριθμό εμφάνισης νέων περιστατικών και είναι πλέον ο συχνότερος καρκίνος. Επομένως σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν εμπειρία από κάποια περίπτωση της ασθένειας που εκδηλώθηκε σε κάποιο μέλος μέλη του οικογενειακού, φιλικού ή εργασιακού περιβάλλοντος τους. Έγκυρα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δείχνουν πως το 2020 αναμένονται 279.100 νέα περιστατικά, αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του καρκίνου του πνεύμονα και για τα δύο φύλα (228.820). Αυτή η εξέλιξη προέκυψε κυρίως γιατί μειώθηκε ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς ελαττώθηκε σημαντικά ο αριθμός των καπνιστών. Στη χώρα μας, παρά την έλλειψη αρχείου νεοπλασιών εκτιμάται ότι κάθε χρόνο ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου 7.000 Ελληνίδες.

Διάγνωση καρκίνος του μαστού: Τα στοιχεία είναι με το μέρος σου!

Από την άλλη ο φόβος (ο πανικός που καταλαμβάνει τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού) είναι  στις περισσότερες περιπτώσεις αβάσιμος, στο βαθμό που οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις  και η τακτική προληπτική εξέταση των μαστών έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση τόσο στο χρόνο ζωής των ασθενών (δηλ. στην επιβίωση τους), όσο και την ποιότητα  ζωής που απολαμβάνουν.  Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1970 μόνο 4 στις 10 γυναίκες με καρκίνο του μαστού ζούσαν 10 και περισσότερα χρόνια, τώρα πλέον αυτό συμβαίνει στις 8 από τις 10. Και αυτός ο διπλασιασμός αφορά και την 20ετή επιβίωση.

Βάλε την πρόληψη στη ζωή σου - συζήτησε με το γιατρό σου για τη μαστογραφία

Βέβαια η καλύτερη πρόγνωση και ποιότητα ζωής αφορά πιο συχνά τις γυναίκες που η ανακάλυψη και θεραπεία της νόσου γίνεται όταν αυτή βρίσκεται  σε πρωιμότερα στάδια. Αλλά και σε πιο προχωρημένα τα τελευταία χρόνια η πρόγνωση έχει βελτιωθεί σημαντικά Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο ( η έγκαιρη διάγνωση) επιτυγχάνεται με την τακτική διενέργεια μαστογραφικό ελέγχου. Το αν αυτός γίνεται κάθε έτος ή κάθε δύο έτη είναι εκτίμηση του γιατρού για την κάθε γυναίκα, καθώς σε κάθε μία υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, ατομικοί, οικογενειακοί ή περιβαλλοντικοί που καθιστούν κάποιες γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού από ό,τι άλλες. Στον πληθυσμιακό έλεγχο, δηλ. στον συστηματικό οργανωμένο έλεγχο ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας ο έλεγχος συνήθως γίνεται ανά διετία. Ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει, όμως, οι γυναίκες να ενημερώνονται πως στη δεκαετία μεταξύ 40 και 50 υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αποτελεσμάτων στη μαστογραφία τα οποία να οδηγήσουν σε πρόσθετες εξετάσεις ή και σε παρακέντηση και βιοψία, επιβαρύνοντας κυρίως την ψυχολογία των γυναικών, χωρίς τελικά να προκύψουν θετικά για καρκίνο αποτελέσματα Αυτό είναι το μειονέκτημα της μαστογραφίας και όχι η ακτινοβολία, και εξαρτάται κυρίως από την πυκνή σύσταση του μαστού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η συμπληρωματική εξέταση με υπερηχογράφημα, η ψηφιακή τομοσύνθεση και η μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην αναίμακτη διερεύνηση τυχόν ύποπτων ευρημάτων στην μαστογραφία.

Οι κινητοί μαστογράφοι της Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Μία από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους εξέτασης του πληθυσμού είναι οι κινητοί μαστογράφοι, διαδικασία που επιτρέπει τη διενέργεια μαστογραφιών σε απομακρυσμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές και διευκολύνει την προσέλευση των γυναικών στον έλεγχο. Εδώ και μία 12ετία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διαθέτει γι' αυτό το σκοπό 2 κινητούς μαστογράφους οι οποίοι υπό την οικονομική στήριξη ευγενικών χορηγών έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100.000 δωρεάν ελέγχους σε γυναίκες σ’ όλη τη χώρα. Παράλληλα, η πρόοδος σε πολλούς τομείς της επιστήμης πέρα από την καλύτερη διαγνωστική διερεύνηση των μαστών, επέτρεψε τη διενέργεια ελάχιστα επεμβατικών βιοψιών με μεγάλη ακρίβεια (βιοψία από τον πυρήνα της βλάβης με ευρύστομη βελόνα, είτε από τον κλινικό γιατρό , είτε με τη καθοδήγηση υπό υπερηχογράφο ή ειδικό μηχάνημα, τον ονομαζόμενο Mammotome.

Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Μεγάλη ώθηση στη θεραπευτική προσέγγιση έδωσαν οι σύγχρονες γνώσεις για την μοριακή και γενετική ταυτότητα των κυττάρων του καρκίνου του μαστού επιτρέποντας την διάκριση τους πέρα από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά σε υπότυπους που σχετίζονται άμεσα με την επιλογή της κατάλληλης κάθε φορά θεραπείας. Και η θεραπεία πλέον στον καρκίνο του μαστού είναι πολυδιάστατη, με συνδυασμό πολλών επιμέρους θεραπειών. Βασική θεραπεία παραμένει η χειρουργική, η οποία έχει εξελιχθεί , μειώνοντας την έκταση των επεμβάσεων, καθιστώντας εφικτή τη διατήρηση του στήθους στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μειώνοντας την έκταση και ως εκ τούτου τις επιπλοκές από τις επεμβάσεις στην μασχάλη και χρησιμοποιώντας μεθόδους πλαστικής χειρουργικής ( ογκοπλαστικές) και συνεργαζόμενοι με πλαστικούς χειρουργούς να προσφέρει σε κάθε περίπτωση ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση. Η ακτινοθεραπεία, η δεύτερη σημαντική για τον τοπικό έλεγχο θεραπεία, έχει βελτιωθεί, τόσο σε τεχνικές, όσο και στα μηχανήματα που χρησιμοποιεί ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες και σταδιακά εισάγοντας πρωτόκολλα πιο συντομευμένης διάρκειας θεραπειών. Η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία έχουν καθιερωθεί ως βασικός παράγοντας στη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων επιτυγχάνοντας με την επιλεκτικότερη πλέον χρησιμοποίηση τους καλύτερη επιβίωση με λιγότερες παρενέργειες. Η πρόοδος στη φαρμακευτική αγωγή είναι ραγδαία και ανατρέπει με γοργούς ρυθμούς καθιερωμένα θεραπευτικά σχήματα με άλλα πολύ πιο αποτελεσματικά. Τέλος, καθώς η νόσος χάνει το δραματικό χαρακτήρα της και οι επιβιώσασες είναι πάρα πολλές, αναδεικνύεται εντονότερα η ανάγκη για τακτική παρακολούθηση και μελέτη τους, όπως και επίσης για ψυχο-κοινωνική στήριξη. Υπηρεσίες όπως το Κέντρο για την εκπαίδευση, έρευνα και υποστήριξη στην ογκολογία (ΚΕΕΨΥΟ) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προσφέρουν πολύπλευρη και ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη στις ασθενείς, στις επιβιώσασες και στους φροντιστές τους, φροντίζοντας έτσι για το "εύ ζην" τους. Στην ιστοσελίδα www.cancerhellas.org, στη σελίδα μας στο fb (Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία-Ε.Α.Ε) και στο κανάλι μας στο you tube  Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία) μπορείτε να ενημερώνεστε υπεύθυνα και έγκαιρα για ό,τι αφορά τον καρκίνο και την πρόληψη του. Διάβασε επίσης: Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να κάνεις "δώρο" μια δωρεάν μαστογραφία σε μια άλλη γυναίκα; Διάβασε επίσης: Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία, πότε να την κάνεις, είναι επικίνδυνη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i