Εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι τα 54: Τι αλλάζει

Η χώρα μας είναι πόλος έλξης για ζευγάρια από τουλάχιστον 67 χώρες που επιθυμούν να γίνουν γονείς.

εξωσωματική γονιμοποίηση γονιμότητα υπογονιμότητα εγκυμοσύνη istock

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διοικητικός Διευθυντής Κλινικής Γένεσις Αθηνών (genesisathens.gr) Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών, Μέλος στον Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ.

Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται προορισμός τουρισμού υγείας και πρωτοπόρος στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Οι άρτια εκπαιδευμένοι ιατροί και η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα ιδίως στην εξωσωματική γονιμοποίηση την καθιστά πόλο έλξης για ζευγάρια από περισσότερες από 67 χώρες του κόσμου. Ένας ακόμη λόγος όμως για τον οποίο ζευγάρια από το εξωτερικό επιλέγουν τη χώρα μας για να δεχθούν ιατρική υποβοήθηση στην αναπαραγωγή, είναι και το σχετικό νομοθετικό της πλαίσιο. 

Η νομοθεσία στην Ελλάδα σε σχέση με την ιατρική υποβοήθηση μολονότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και προοδευτική και πρωτοπόρα για το 2005 ιδίως σε σχέση με την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών έννομων τάξεων, τα τελευταία χρόνια, όχι άδικα, κρινόταν παρωχημένη κυρίως επειδή δεν ανταποκρινόταν στις αλλαγές που έχουν επέλθει στην κοινωνία ούτε – συχνά - ακολουθούσε τα νέα επιστημονικά δεδομένα που συνεχώς εξελίσσονται.

Για τον λόγο αυτό και πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε το νέο νομοσχέδιο που έρχεται να εκσυγχρονίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με βασικούς πυλώνες την αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την νομική κατοχύρωση της κατάψυξης και κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους.

Οι προτεραιότητες της κοινωνίας και των ζευγαριών αλλάζουν - το ίδιο και το νομοθετικό πλαίσιο

Σήμερα άνδρες και γυναίκες επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές, δίνοντας προτεραιότητα σε σπουδές και επαγγελματική εξέλιξη. Η κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας, που έπρεπε να κατοχυρωθεί νομικά τόσο για ιατρικούς λόγους – όπως με τον προηγούμενο νόμο – όσο και για κοινωνικούς.

Πολλές νέες γυναίκες επιθυμούν να καταψύξουν ωάρια - συνήθως έως την ηλικία των 35 ετών - και να τα χρησιμοποιήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο για να αποκτήσουν απογόνους με τη βοήθεια της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Όσον αφορά το όριο ηλικίας της γυναίκας, θα πρέπει να αναφερθεί πως σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Αυστραλία ήδη εδώ και χρόνια έχουν ως ηλικιακό όριο τα 54 έτη για την υποβολή σε IVF. Αμερικανικά επιστημονικά δεδομένα που είναι ήδη γνωστά από 2016 τεκμηριώνουν την ασφάλεια της κύησης, εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, σε γυναίκες ηλικίας έως και 55 ετών. Στο αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ χωρίς να έχει θεσπισθεί απαγόρευση, υπάρχει ως σύσταση να γίνεται "με προσοχή" η προσπάθεια για τεκνοποίηση σε ηλικία 55 ετών και άνω. Η Ελλάδα λοιπόν με την αύξηση του ηλικιακού ορίου της γυναίκας στα 54 έτη έρχεται πια να συγχρονιστεί με τα διεθνή επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα.

H επικείμενη λοιπόν αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών σε σχέση με το τι ισχύει διεθνώς κρίνεται θετική ενώ και η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι υψηλή και σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς πολλές από τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας επιλέγουν να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη με δωρεά γενετικού υλικού,η οποία εκ του νόμου γίνεται από νεότερες γυναίκες.

Κωνσταντίνος Πάντος

 

#SHAPEAWARENESS Με την ευγενική χορηγία της FARAN

Faran logo

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i