Υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή στα 54: Ευκαιρία… όμως με σύνεση

Πώς επηρεάζει το νεότερο αυτό δεδομένο την υγεία των γυναικών και τι ισχύει ως προς την ασφάλεια των σχετικών φαρμάκων.

εγκυμοσύνη εμμηνόπαυση istock

Γράφει ο Αντώνιος Μακρυγιαννάκης MD,PhD, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Η νεότερη ελληνική νομοθεσία επιτρέπει πλέον την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε γυναίκες ηλικίας έως 54 ετών.

Το "προφίλ υγείας" των γυναικών μετά τα 50

Η απόφαση αυτή, όσο κι αν φαίνεται θετική για τις γυναίκες, ενέχει σαφείς κινδύνους. Είναι δεδομένο ότι οι γυναίκες ηλικίες 50 και άνω σε σημαντικό ποσοστό μπορεί να πάσχουν από τυπικά νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος όπως αρτηριακή υπέρταση και σε μικρότερο βαθμό από στεφανιαία νόσο, ενώ πολλές πολλές φορές συνυπάρχουν και νοσήματα μεταβολικού χαρακτήρα όπως είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, οι γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να έχουν κι άλλα προβλήματα, όπως ρευματικά νοσήματα ή νοσήματα των νεφρών. Τέλος, το ηλικιακό διάστημα 50-54, βρίσκεται στο εύρος της διάμεσης ηλικίας της επίπτωσης συχνών νεοπλασιών όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού και άλλες μορφές της νόσου.

Αναπαραγωγικά, οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 54 ετών αποτελούν έναν ιδιαίτερο πληθυσμό, καθώς η ωοθηκική τους εφεδρεία θεωρείται εξαντλημένη. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα αφορά είτε περιπτώσεις δανεικών ωαρίων, είτε χρήση ωαρίων από την αναπαραγωγική παρακαταθήκη κατεψυγμένων ωαρίων που η ίδια η γυναίκα είχε προληπτικά δημιουργήσει στο παρελθόν. Συνεπώς, οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις που αφορούν τις γυναίκες αυτές, περιορίζονται στην προετοιμασία του ενδομητρίου για την προγραμματισμένη εμβρυομεταφορά. Ευτυχώς, οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί ως σήμερα έχουν απενοχοποιήσει την ορμονική προετοιμασία του ενδομητρίου από μελλοντική καρκινογένεση.

Οι ιδιαιτερότητες μιας εγκυμοσύνης μετά τα 50

Η επιθυμητή επίτευξη εγκυμοσύνης σε αυτή την ηλικία εντάσσει αυτόματα τις έγκυες πλέον στην κατηγορία των κυήσεων υψηλού κινδύνου. Ιδιαίτερα η ύπαρξη αρτηριακής υπέρτασης ή σακχαρώδους διαβήτη, αυξάνει την πιθανότητα μαιευτικών επιπλοκών όπως η ανάπτυξη προεκλαμψίας ή σακχαρώδους διαβήτη κύησης, ενώ το ίδιο το έμβρυο συχνά εμφανίζει ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης. Τέλος, οι κυήσεις αυτές ολοκληρώνονται με διενέργεια καισαρικής τομής, η οποία σε αυτή την ηλικία χαρακτηρίζεται από υπαρκτό ποσοστό διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Μία εφικτή επιλογή, αλλά που πρέπει να γίνεται με σύνεση

Συνεπώς, η ένταξη του πληθυσμού 50 έως 54 ετών ως ικανού να υποβληθεί σε μεθόδους υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής, προϋποθέτει τη σύνεση της σωστής επιλογής ασθενών. Η πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στους επαγγελματίες ανθρώπινης αναπαραγωγής από τις γυναίκες που απαιτούν αυτές τις παρεμβάσεις αναμένεται να είναι μεγάλη. Καλό θα ήταν λοιπόν, σε επίπεδο επιστημονικών εταιρειών ή ακόμα και σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης, να οριστούν οι "κόκκινες γραμμές” που θα λειτουργούν ως κριτήρια επιλογής προς όφελος των ίδιων των γυναικών και προς αποφυγή ιατρικών επιπλοκών με άμεσες νομικές προεκτάσεις.

Αντώνιος Μακρυγιαννάκης

#SHAPEAWARENESS Με την ευγενική χορηγία της FARAN

Faran logo

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i