Αγγλικά στο νηπιαγωγείο; Πώς να βοηθήσεις το παιδί να μάθει πιο εύκολα

Πώς να βοηθήσεις το παιδί με την ξένη γλώσσα;

BeFunky-collage

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Το Υπουργείο Παιδείας όρισε την διδασκαλία της Αγγλικής ως μέρος του αναλυτικού προγράμματος πλέον από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η “δοκιμαστική περίοδος” έχει ήδη ξεκινήσει μέχρι να αποφασιστεί να εισαχθεί σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας! Η Αγγλική γλώσσα όπως αναφέρεται, θα διδάσκεται για 2 ώρες την εβδομάδα από εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας εν παρουσία πάντα του νηπιαγωγού.

Έρευνες υποστηρίζουν πως η τέλεια προφορά κατακτάται καλύτερα κατά την νηπιακή ηλικία (από 4-7 ετών). Τα παιδιά τολμάνε περισσότερο όσο πιο μικροί είναι, μαθαίνουν σε άλλες συνθήκες, μέσα από παιχνίδια ή τραγούδια και οι μεγάλοι αποδέχονται πιο εύκολα τα λάθη, βοηθώντας τα έτσι να έχουνε αυτοπεποίθηση.

Πώς να βοηθήσεις το παιδί με την ξένη γλώσσα;

Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα χρησιμοποιώντας την

Τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας δεν μαθαίνουν «με το μυαλό», όπως οι έφηβοι και οι ενήλικε, καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την ικανότητα για αναλυτικές και συνθετικές γνωσιακές διεργασίες. Αντίθετα, μαθαίνουν μέσα από την πράξη και το παιχνίδι. Γι’ αυτό και ο εκπαιδευτικός της ξένης γλώσσας συνήθως φροντίζει να δημιουργούνται συνθήκες για διάδραση και επικοινωνία., χρησιμοποιώντας δραστηριότητες όπως ρίμες και τα τραγούδια, που βοηθούν στην προφορά και την αποστήθιση των λέξεων. Η μαμά όμως τι μπορεί να κάνει να συμβάλλει στην μάθηση και στην εξέλιξη αυτής;

Τραγούδια και ταινίες στην ξένη γλώσσα

Κλασικό και αγαπημένο. Θα περάσετε καλά και δημιουργικά τον ελεύθερο σας χρόνο μαζί. Ακούστε μουσική, τραγουδήστε και δείτε ταινίες σε ξένη γλώσσα. Έτσι, το παιδί σου θα εξοικειωθεί αρκετά με το άκουσμα της γλώσσας και την προφορά. Αν δεις ότι το κάνει ευχάριστα και του αρέσει, μπορείς να του προτείνεις να μάθετε μαζί και κάποιους στίχους από τα τραγούδια αυτά. Ή ακόμη καλύτερα: να δημιουργήσετε μια χορογραφία μαζί μετρώντας: one, two, three…

Ζήτα του να σε διδάξει

Αν το παιδί σου έχει ξεκινήσει ήδη την ξένη γλώσσα στο σχολείο, ζήτα του να σου την διδάξει. Είτε είσαι γνώστης, είτε όχι, θα αναπτερωθεί το ηθικό του και θα νιώσει πως κάνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Και να έχεις στο μυαλό σου ότι το παιδί θα σε διδάξει πολλά περισσότερα από μια „ξένη“ λέξη.

Τα εικονογραφηµένα βιβλία

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι λέξεις και εικόνες. Πες του πολλές φορές τους ήχους που συνδέονται με τις συγκεκριμένες εικόνες. Χρησιμοποιείσαι και κίνηση μαζί. Το σώμα δεν πρέπει να διαχωρίζεται από το νου. Άλλωστε, το ίδιο το παιδί δύσκολα μένει ακίνητο. Γι’ αυτό και η μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Πολλές φορές, απομνημονεύεται ευκολότερα μια λέξη ή φράση όταν συνδυάζεται με μια συγκεκριμένη κίνηση ή σειρά κινήσεων.

Ταξιδέψτε

Το αφήνουμε για το τέλος ως τελευταίο και καλύτερο και με την ελπίδα ότι θα είμαστε πάλι σύντομα σε θέση να ξεκινήσουμε εξορμήσεις και ταξίδια. Η ξένη γλώσσα δεν είναι τίποτα άλλο από την εκμάθηση ενός άλλου πολιτισμού, μιας ξένης κουλτούρας. Το να ταξιδεύεις παρέα με το παιδί σου σε μια ξένη χώρα, να παρατηρείς μαζί του τον πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της χώρας αυτής και το να προσπαθείτε να μιλήσετε στην ντόπια γλώσσα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Ίσως μάλιστα να είναι καταλυτικό στο να αγαπήσει το παιδί σου τη γλώσσα αυτή!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i