Πέντε βασικές απορίες για το στήθος βρίσκουν απάντηση

5 βασικές απορίες για το στήθος βρίσκουν απάντηση: για το υγρό που τρέχει στις θηλές σου, για τον πόνο στο στήθος και άλλα.

απορίες για το στήθος

«Δεν είμαι έγκυος και τρέχει υγρό από τις θηλές μου. Τι συμβαίνει;»

«Δεν είναι ασυνήθιστο να τρέχει υγρό από τις θηλές» τονίζει ο Σπύρος Γράψας, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας. Μπορεί να διαφέρει στο χρώμα –λευκό, κόκκινο, διαφανές– και να ποικίλλει σε υφή, από παχύρρευστο και κολλώδες μέχρι λεπτόρρευστο και υδαρό. Οι εκκρίσεις που δε σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί να προκύπτουν είτε αυθόρμητα είτε από κάποιο κέντρισμα, π.χ., πίεση ή ρούφηγμα, και συνήθως είναι αποτέλεσμα καλοήθους όγκου του επιθηλιακού ιστού (μη καρκινικός όγκος), ή μιας μόλυνσης, ή παρενέργειας ενός φαρμάκου. Σε άλλες περιπτώσεις οι εκκρίσεις μπορεί να υποδεικνύουν ορμονική διαταραχή (υποθυρεοειδισμό, αυξημένη προλακτίνη) θήλωμα ή ακόμη και καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό αν δεν είσαι έγκυος, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

«Ο πόνος στο στήθος τι μπορεί να σημαίνει;»

Ο πόνος στο στήθος (μασταλγία ή μαστοδυνία) σπάνια σημαίνει κακοήθεια. Όταν η προέλευσή του είναι μέσα από το μαστό, μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή, ή τραυματισμό ή κύστη. Τις περισσότερες φορές ο πόνος μπορεί να έχει προέλευση έξω από το μαστό (αρθροπάθεια του ώμου, μεσοπλεύριος νευραλγία, αυχενικό σύνδρομο). Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα από Βρετανούς επιστήμονες, καμιά φορά μπορεί να υπάρχει σχέση του πόνου με ένα σφιχτό στηθόδεσμο. Εάν εμφανίζεται περίπου 5-14 ημέρες πριν από την περίοδο και εξαφανίζεται μετά την εμφάνισή της, θεωρείται φυσιολογικός και έχει σχέση με ορμονικό υπόβαθρό. Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει αυτός ο πόνος να εμπνέει ανησυχία. Ωστόσο, αν η έντασή του είναι πολύ δυνατή, μπορεί να χορηγηθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ο πόνος αυτός μπορεί να συνεχιστεί και μετά την περίοδο. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ, σοκολάτας, τσαγιού και αναψυκτικών τύπου cola μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα, καθώς η υπερβολική δόση της μεθυλξανθίνης, ουσίας που περιέχεται στα αναφερθέντα ροφήματα, μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών του αναπαραγωγικού κύκλου. Επίσης, η αγωνία και το στρες μπορεί να εκδηλωθούν με μαστοδυνία.

«Είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού αν έχεις εμφυτεύματα;»

Ναι. Τα εμφυτεύματα σιλικόνης ενδέχεται να παρεμποδίσουν την εξέταση, κρύβοντας ενδεχομένως μικρούς όγκους. Εάν όμως ο ακτινολόγος που εκτελεί τη μαστογραφία έχει εμπειρία, θα τραβήξει κατάλληλα την πρόθεση και θα απελευθερώσει το μαστό για να μπορεί ο γιατρός να αναλύσει τη μαστογραφία.

«Θέλω να χάσω βάρος, αλλά όχι από το στήθος μου. Γίνεται;»

Σε έναν ιδανικά φτιαγμένο κόσμο, ναι. Στην πραγματικότητα, όχι. «Τα στήθη αποτελούνται κυρίως από λίπος και εφόσον όταν χάνεις βάρος χάνεις λίπος, δυστυχώς ο όγκος των μαστών είναι το πρώτο πράγμα που μειώνεται» σημειώνει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc. Όμως, μάθε το εξής: το σώμα παίρνει και χάνει βάρος συνολικά, οπότε οι συνολικές διαστάσεις σου πιθανόν θα παραμείνουν οι ίδιες.

«Μπορώ να ενισχύσω το στήθος μου με την άσκηση;»

«Οι μαστοί δεν έχουν μυς. Mπορείς να τους τονώσεις κάπως, σφίγγοντας και γυμνάζοντας τους μυς γύρω από το στήθος σου» λέει ο Σπύρος Λαμπρόπουλος, personal trainer.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i