Εφηβεία και αλκοόλ: Πόσο αλκοόλ να «επιτρέπουμε» ως γονείς να πίνουν οι έφηβοι; Πότε να ανησυχήσουμε; Η ψυχολόγος απαντά!

Πόσο αλκοόλ είναι επιτρεπτό για έναν έφηβο και πως θα μιλήσουμε για το ποτό στο παιδί μας. Η ειδικός εξηγεί.

shutterstock_488998885 By astarot

Ευχαριστούμε την Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγο – Οικογενειακή Σύμβουλος, www.thepsytrap.gr

«Η έφηβη κόρη μου πίνει ένα ποτό -μπορεί και δεύτερο μερικές φορές- όταν βγαίνει με την παρέα της το Σάββατο. Πρέπει να ανησυχήσω; Ποια είναι η "κόκκινη γραμμή" για να ανησυχούμε σχετικά με το ποτό»;

Το παραπάνω είναι μόνο ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι γονείς σχετικά με τους έφηβους απογόνους τους. Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου μας δίνει χρήσιμες συμβουλές και εξηγεί:

«Κατά την διάρκεια της εφηβείας, πολλά παιδιά τείνουν να ξεκινούν την χρήση του αλκοόλ. Είναι μέσα σε όλα εκείνα τα πράγματα που θα δοκιμάσει ο έφηβος στην διαδικασία διερεύνησης του ενήλικου κόσμου. Δεν είναι εύκολο για κάθε γονέα να αντιληφθεί πως το παιδί του άρχισε να πίνει. Σε καμία περίπτωση, όμως δεν βοηθάει να παρακολουθούμε το παιδί μας για το αν πίνει ή δεν πίνει και να το μαλώνουμε γι’ αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

Αυτό που πρέπει να κάνει αρχικά ένας γονιός είναι να ελέγξει την συχνότητα, καθώς και κάτω από ποιες περιστάσεις πίνει ο έφηβος.

Πίνει αποκλειστικά και μόνο στην βραδινή έξοδο του Σαββάτου ή πίνει και τις καθημερινές ημέρες χωρίς να υπάρχει λόγος; Πίνει όταν είναι χαρούμενος, όταν είναι στεναχωρημένος ή διαλέγει να πιεί πότο, επειδή αυτό κάνουν και όλοι οι συνομήλικοί του;

Είναι σημαντικό, λοιπόν ένας γονιός να μιλήσει ανοιχτά με το παιδί του πάνω σε αυτό το θέμα και να ρωτήσει τι σημαίνει το ποτό για αυτόν, πως αισθάνεται όταν πίνει, αν είναι δηλαδή κάτι που του αρέσει ή όχι.

Ακόμη, θα ήταν καλό ο γονέας να γνωρίζει τη συμπεριφορά των φίλων του παιδιού του. Πόσο συχνά πίνουν οι ίδιοι και αν υπάρχει περίπτωση το παιδί του να πίνει από ενοχές και φόβο να αρνηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσα χρήματα πρέπει να παίρνει το παιδί ως χαρτζιλίκι σε κάθε ηλικία (δημοτικό, γυμνάσιο, εφηβεία); Η ψυχολόγος προτείνει

«Ο γονέας πρέπει να διερευνήσει και τη δική του συμπεριφορά όσον αφορά το ποτό. Πόσο πίνει o ίδιος και τι εικόνες όσον αφορά τη χρήση του ποτού έχει ο έφηβος μέσα από το σπίτι του. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά και ακόμα και στην εφηβική ηλικία τους μιμούνται», τονίζει η ειδικός.

Το ζευγάρι μαζί με τον έφηβο είναι απαραίτητο να θέσει εξαρχής κάποιους κανόνες όσον αφορά το πότο, για παράδειγμα πως δεν θα γίνεται χρήση αλκοόλ στο σπίτι εκτός αν υπάρχει κάποια σημαντική περίσταση.

Τέλος, αν ο γονέας δεν νιώθει σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μιλήσει στο παιδί του για το ποτό, καλό θα ήταν να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i