Η απόκτηση παιδιού μετά τον καρκίνο του μαστού μπορεί τώρα να επιτευχθεί χωρίς κινδύνους

Οι επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύονται την τελευταία πενταετία το αποδεικνύουν,

shutterstock_633690836 By Nestyda

Οι επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύονται την τελευταία πενταετία αποδεικνύουν ότι μια εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι ασφαλής και χωρίς επιπτώσεις για την υγεία της γυναίκας, εφόσον η γυναίκα παρακολουθείται στενά από τους εξειδικευμένους γυναικολόγους και ογκολόγους.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς πως στη χώρα μας περίπου πέντε χιλιάδες Ελληνίδες κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, ενώ μία στις πέντε βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία.

Πρόσφατα δύο νέες Ελληνίδες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού κατάφεραν να γίνουν μητέρες με την υποστήριξη εξειδικευμένης ιατρικής ομάδας της χώρας μας. Πρόκειται για μια γυναίκα που νόσησε πριν από τα 35, υποβλήθηκε σε μαστεκτομή, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και ορμονοθεραπεία για πέντε χρόνια, καταφέρνοντας τελικά να νικήσει τον καρκίνο, και σήμερα είναι πλέον μητέρα και μάλιστα θηλάζει ένα υγιέστατο αγοράκι.

Η δεύτερη διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στα 33, προχώρησε άμεσα σε λήψη ωοθηκικού ιστού μετά την αφαίρεση του μαστού και πριν από τη χημειοθεραπεία, έμεινε έγκυος χωρίς να χρειαστεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ο ιστός και γέννησε με φυσιολογικό τοκετό και τα δυο της παιδιά με διαφορά τριών ετών, τα οποία μάλιστα θήλασε χωρίς πρόβλημα.

Είναι σημαντική η έγκαιρη λήψη μέτρων διατήρησης της γονιμότητας με στόχο μια μελλοντική εγκυμοσύνη με μεθόδους που εφαρμόζονται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα που διαθέτουν την ανάλογη τεχνογνωσία. Η γυναίκα που έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού και θέλει να τεκνοποιήσει πρέπει να ζητήσει άμεσα τη γνώμη του ειδικού μόλις μάθει για τη διάγνωση.

Διατήρηση της γονιμότητας

Παρόλο που η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού έχει συνέπειες για τη γονιμότητα, υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Συγκεκριμένα: 

-Η διέγερση με ορμόνες και η χρήση αναστολέων αρωματάσης, για γυναίκες με καρκίνο του μαστού που επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων.

-Η προετοιμασία με ορμόνες γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα επίπεδα των ορμονών να παραμένουν χαμηλά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας με την ταυτόχρονη λήψη ειδικών φαρμάκων που λέγονται αναστολείς αρωματάσης.

-Η κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων πριν τις χημειοθεραπείες, που αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο διατήρησης γονιμότητας, εφόσον υπάρχει χρόνος (περίπου δύο εβδομάδες) πριν από την έναρξη της θεραπείας.

-Η αφαίρεση ιστών ωοθήκης με λαπαροσκόπηση και η κατάψυξή τους για επαναμεταμόσχευση μετά το τέλος της θεραπείας, που πραγματοποιούνται εφόσον δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος πριν την έναρξη της θεραπείας.

-Η χρήση GnRH αναλόγων, λήψη ένεσης κάθε τέσσερις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της θεραπείας που δρα προστατευτικά για τις ωοθήκες.

Ευχαριστούμε τον δρα Ιωάννη Ζερβομανωλάκη, μαιευτήρα- γυναικολόγο του Κέντρου Γονιμότητας-Εγκυμοσύνης Μαστού Woman Center, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Βόννης, συνεργάτη της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life στη Μαιευτική Kλινική Ιασώ, εξειδικευμένο στην εξωσωματική γονιμοποίηση (womancenter.gr, iolife.eu).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i