Μήπως έχω πολυκυστικές ωοθήκες και δεν το ξέρω;

Μπορεί να παρουσιάζουμε σύνδρομο πολυλυστικών ωοθηκών και να μην φαίνεται κάτι στον υπέρηχο; Προκαλεί πάντα υπογονιμότητα; Πώς γίνεται η διάγνωση; Ο γυναικολόγος λύνει τις πιο συνηθισμένες απορίες για την συχνή ορμονική διαταραχή που εμφανίζεται στις γυναίκες.

ωοθήκες, σύνδρομο, εγκυμοσύνη, Deagreez

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις συχνότερες ορμονικές διαταραχές και κύρια αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αναφέρει μερικά σημαντικά δεδομένα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας ώστε να απευθυνθούμε στον γυναικολόγο μας.

Δεν έχουμε πάντα κύστεις

Μία γυναίκα μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο και χωρίς να έχει εμφανείς κύστεις στις ωοθήκες της. Για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τουλάχιστον τα δύο από τα τρία κριτήρια:

* Ασταθή εμμηνόρροια ή/και

* Υπερπαραγωγή ανδρογόνων (είναι οι ορμόνες του ανδρικού φύλου) ή/και

* Πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες.

Εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα

Μερικά από τα πιο συχνά είναι: ασταθής εμμηνόρροια, παχυσαρκία, υπερτρίχωση/δασυτριχισμός λόγω της υπερπαραγωγής ανδρογόνων, σοβαρή ακμή ή ακμή που εκδηλώνεται μετά την εφηβεία και δεν ανταποκρίνεται στις κλασικές θεραπείες και επίμονα λιπαρό δέρμα, αραίωση των μαλλιών και ανδρικού τύπου αλωπεκία (τριχόπτωση). Επίσης, μελανίζουσα ακάνθωση, δερματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σημεία πάχυνσης του δέρματος, που αποκτά σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα. Η υπογονιμότητα είναι μια ακόμα εκδήλωση του συνδρόμου.

Διάβασε περισσότερα στο Elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i