Θεραπείες γονιμότητας: Μπορεί να συνδέονται με καρκίνο;

Πολλές γυναίκες ανησυχούν για πιθανές συνέπειες από τις θεραπείες γονιμότητας στην υγεία τους. Ο γυναικολόγος Νικόλαος Μπαθρέλλος απαντά.

εγκυμοσύνη ζευγάρι νέοι γονείς crewcut

Από τον δρα Νικόλαο Κ. Μπαθρέλλο, MD, PhD, μαιευτήρα-γυναικολόγο, εξειδικευμένο στην IVF (www.bathrellos.gr).

Πολλές γυναίκες που κάνουν θεραπείες γονιμότητας ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη λήψη ορμονών για τη θεραπεία υπογονιμότητας και το κατά πόσο σχετίζεται αυτή με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γυναικολογικού ή άλλου καρκίνου. Η ορμόνη που υποδεικνύεται συνήθως ως υπεύθυνη είναι η οιστραδιόλη, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια ενός κύκλου θεραπείας για υπογονιμότητα.

Καθησυχαστικά τα δεδομένα για τις θεραπείες γονιμότητας

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στη διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ των φαρμάκων υπογονιμότητας και της ανάπτυξης γυναικολογικού καρκίνου. Μία από τις μεγαλύτερες σχετικές μελέτες έγινε στη Γαλλία και αφορούσε 92.555 γυναίκες οι οποίες ήταν υπό παρακολούθηση για 10 χρόνια. Στη μελέτη συμπεραίνεται ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου στο μαστό και των θεραπειών για την υπογονιμότητα, της κατηγορίας των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων, της ηλικίας έναρξης της θεραπείας και της διάρκειάς της.

Σε αντίστοιχη κλινική μελέτη στην Αυστραλία για την ασφάλεια στις θεραπείες γονιμότητας, από 29.666 γυναίκες οι οποίες απευθύνθηκαν σε 10 IVF κλινικές της Αυστραλίας παρατηρήθηκαν μόνο 13 περιπτώσεις καρκίνων των ωοθηκών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7,8 ετών. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν και άλλες μεγάλες μελέτες με γυναίκες που υπεβλήθησαν σε διέγερση ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση, διαδικασία που φαίνεται πως δεν αυξάνει τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Θεραπείες γονιμότητες και καρκίνος

Στη συντριπτική πλειοψηφία, επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει σημαντική συσχέτιση των φαρμάκων υπογονιμότητας με τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου, όπου ο σχετικός κίνδυνος είναι μικρότερος σε σχέση με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Θεραπείες γονιμότητας: Απαραίτητες οι λεπτομερείς εξετάσεις πριν την εξωσωματική

Η αιτία που προκαλεί την υπογονιμότητα μπορεί τελικά να συμβάλει στην καρκινογένεση, καταλήγουν οι ειδικοί, καθώς και η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία που εκθέτει τον οργανισμό της γυναίκας σε περιβάλλον αυξημένων οιστρογόνων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνεται πλέον από τους ειδικούς, πιθανότατα η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο η αδυναμία απόκτησης παιδιού, αλλά αποτελεί νόσο και ως τέτοια μπορεί να παρουσιάζει συσχετίσεις με άλλα νοσήματα και προδιαθεσικούς παράγοντες.

Διάβασε επίσης: Μάθε σε 3 λεπτά 10 δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Διάβασε επίσης: Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Ποιες τροφές βοηθάνε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i