«Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς στη μετά-Covid-19 εποχή;» Η ειδικός απαντά

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε νέες οδηγίες για όσους πάσχουν από καρκίνο.

καρκίνος υγεία mzamur

Από τη Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», διευθύντρια Ογκολογικού Κέντρου Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr).

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, τόσο η Αμερικανική όσο και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογίας εξέδωσαν σημαντικές οδηγίες για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών.

Οι νέες οδηγίες για τη μετά-Covid-19 εποχή

Α. Οι ασθενείς που τίθενται σε προτεραιότητα είναι εκείνοι που ακολουθούν θεραπείες με στόχο την ίαση. Ανάμεσά τους δίνεται μεγαλύτερη προτεραιότητα σ’ αυτούς που είναι <60 ετών με προσδόκιμο επιβίωσης άνω των 5 ετών. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές θεραπείας τους βρίσκονται, επίσης, στρατηγικά σε προτεραιότητα. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μην αναβάλλουν τις θεραπείες τους, καθώς κάτι τέτοιο δυνητικά θα μπορούσε να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Β. Στον αντίποδα, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν περάσει από καιρό σε φάση παρακολούθησης και δε λαμβάνουν κάποια ενεργή θεραπεία θα μπορούσαν να:

* Αναβάλουν για μικρό χρονικό διάστημα τις εξετάσεις παρακολούθησης.

* Να «επισκέπτονται» το γιατρό τους με τη χρήση της τηλεϊατρικής ελαχιστοποιώντας την παρουσία τους στο νοσοκομείο, άρα και την έκθεσή τους στην COVID-19.

Γ. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε σχετική σταθερότητα της χρόνιας νόσου τους θα μπορούσαν ίσως να υποβληθούν σε θεραπείες σε αραιότερα διαστήματα, όπου αυτό βέβαια είναι εφικτό.

Δ. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες για έλεγχο των συμπτωμάτων τους χρειάζεται να συνεννοηθούν με το γιατρό έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα οφέλη από τη θεραπεία είναι περισσότερα από τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Ε. Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζουμε ότι και οι ασθενείς που πρωτοδιαγιγνώσκονται με κακοήθεια χρειάζεται να τεθούν σε στρατηγική προτεραιότητα αναλόγως πρωτοπαθούς εστίας και συμπτωμάτων. Οι καρκίνοι του πνεύμονα, της ωοθήκης, του ενδομητρίου, του εντέρου, του παγκρέατος και του ουροθηλίου τίθενται σε προτεραιότητα αντιμετώπισης.

Είναι σημαντικό να παραμένουμε αισιόδοξοι, να ακούμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών και να προστατεύουμε τη ζωή αυτών που αγαπάμε και τη δική μας.

Διάβασε επίσης: Ο νέος κορονοϊός έχει αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Μάθε τι έχει αλλάξει στα κέντρα εξωσωματικής IVF

Διάβασε επίσης: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Όσα γνωρίζουμε σήμερα για το πώς κολλάει ο νέος κορονοϊός

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i