Τι είναι ο candida auris που φοβάται η ιατρική κοινότητα και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σε «συναγερμό» έχουν τεθεί τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες εξαιτίας του επικίνδυνου μύκητα candida auris. Μάθε τι είναι και αν πρέπει να ανησυχείς. 

candida-auris Dr_Microbe

Φόβους για εξάπλωση στην Ευρώπη, και την Ελλάδα, του επικίνδυνου μύκητα Candida auris (C. auris) εκφράζεται αυτές τις μέρες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και o Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Πρόκειται για μια μορφή ενδονοσοκομειακής λοίμωξης που έχει προς το παρόν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία.

Κινδυνεύουμε από τον Candida auris

Ο ανθεκτικός στις θεραπείες μύκητας δεν έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, οπότε η πρώτη απάντηση όπως την έδωσαν πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ, είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ωστόσο είναι σημαντική η ενημέρωση και εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και των νοσοκομειακών μονάδων γι' αυτό και πρόκειται μέσα στο επόμενο διάστημα να αποσταλούν επίσημες οδηγίες. Επιπλέον ενώ έχουν ήδη γίνει από την Εταιρεία Βιοπαθολογίας και την Εταιρεία Μυκητολογίας ειδικά σεμινάρια στους εργαστηριακούς γιατρούς των νοσοκομείων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν στο πότε πρέπει να υποπτεύονται ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο μύκητα.

Διάβασε επίσης: Κολπίτιδα, μυκητίαση και κολπικές λοιμώξεις: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση που συστήνει ο γυναικολόγος

Διάβασε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για τους μύκητες, τις τριχομονάδες, τα χλαμύδια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τι είναι ο Candida auris

Πρόκειται για μύκητα της οικογένειας Candida. Περιγράφηκε για πρώτη φορά ως παθογόνο το 2009 όταν απομονώθηκε σε έναν ασθενή με ωτίτιδα στην Ιαπωνία. Ο μύκητας προκαλεί επιθετικές λοιμώξεις με υψηλό ποσοστό θανάτου (περίπου 57%) και επηρεάζει κυρίως τραύματα, το κυκλοφορικό και λοιμώξεις των αφτιών.

Για τον προσδιορισμό του χρειάζεται ειδική μοριακή εξέταση αίματος και σωματικών υγρών ενώ δεν ανταποκρίνεται στις συνήθειες θεραπείες.

Πιο επιρρεπείς είναι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση, έχουν κεντρικό καθετήρα, διαβήτη ή έχουν υποβληθεί σε αντιβιοτική θεραπεία ευρέως φάσματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i