Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ποια είναι τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα συμπτώματά τους και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά.

ζευγάρι istock

Είναι αλήθεια ότι την ώρα της στενής επαφής με τον σύντροφό μας -σταθερό ή εφήμερο- το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό μας είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (STDs). Αποτελούν φλεγμονές των γεννητικών οργάνων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Είναι περισσότερο συχνά απ' ο,τι νομίζουμε, πολλές φορές είναι ασυμπτωματικά και θα μας ταλαιπωρήσουν. Η χρήση λοιπόν προφυλακτικού και ο τακτικός έλεγχος πρέπει να τηρούνται. Στα άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και σε κάθε αλλαγή συντρόφου είναι πιθανή η έκθεση σε STDs.

Ποια είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Εκδηλώνεται με τσιμπήματα και πόνο στην περιοχή, ερυθρότητα και φυσσαλιδώδες εξάνθημα. Η θεραπεία είναι ανακουφιστική με αντιικά φάρμακα και καμιά φορά σε επιμόλυνση και αντιβίωση. Ο ιός παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί σε περιόδους στρες να ξαναεμφανιστεί.

Χλαμύδια

Μπορεί να είναι ασυμπτωματικά στο 70% των γυναικών και πάνω από το 50% των ανδρών, ή να εκδηλώνονται με παχύρρευστες κιτρινωπές εκκρίσεις από τον κόλπο και το πέος. Ανιχνεύονται με ειδικές καλλιέργειες και θεραπεύονται με αντιβίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκαλούν τραχηλίτιδα, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσουν σε σαλπιγγίτιδα, υπογονιμότητα και έκτοπη κύηση.

 Τριχομονάδες

Είναι δυνατό να μεταφερθούν και από μολυσμένες υγρές πετσέτες και ρούχα , μαγιό, καθίσματα τουαλέτας. Παρατηρούνται αυξημένα κιτρινοπράσινα κολπικά υγρά, δύσοσμα (μυρωδιά ψαριού), κνησμός , πόνος στην επαφή και δυσκολία στην ούρηση. Στους άντρες συνήθως δεν παρατηρούνται συμπτώματα, μπορεί να παρουσιάσουν πόνο- κάψιμο στην ούρηση και έκκριση υγρών από το πέος. θεραπεύεται με αντιβιοτική  αγωγή .

Ουρεόπλασμα και μυκόπλασμα

Πρόκειται για βακτήρια χωρίς κυτταρικό τοίχωμα που μπορεί να συμβιώνουν σε μικρή συγκέντρωση, χωρίς παθολογία στο σώμα μας. Όταν πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο αριθμό, που συνήθως συμβαίνει μετά την σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, προκαλούν προβλήματα, με κυριότερο την αυτογονιμοποίηση και στα δύο φύλα. Χρονιές ουρηθρίτιδα, υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, τραχηλίτιδα, πόνος και αίμα κατά την σεξουαλική επαφή, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αποτελούν επιπτώσεις της λοίμωξης. Στην εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν αποβολές, πρόωρο τοκετό και λοίμωξη στο έμβρυο. Θεραπεύονται με αντιβίωση.

 HPV- ιός των κονδυλωμάτων

Στη φύση υπάρχουν πάνω από 100 τύποι Human Papilloma Viruses και περίπου 40 μπορούν να ανιχνευτούν στο γεννητικό σύστημα. Ανάλογα με τον τύπο του ιού προκαλούνται εξωτερικά κονδυλώματα ή δυσπλασία τραχήλου μήτρας. Οι περισσότερες φλεγμονές από τον ιό είναι ασυμπτωματικές, μένουν αδιάγνωστες και μπορούν να αυτοπεριορισθούν. Οι σεξουαλικώς ενεργοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Δεν είναι εύκολο να βρούμε ποιος είχε τον ιό πρώτος σε ένα ζευγάρι. Η ανακάλυψή του δεν σημαίνει ότι κάποιος από τους συντρόφους έχει άλλη-παράλληλη ερωτική σχέση. Η παρουσία του HPV δεν δυσκολεύει την γυναίκα να μείνει έγκυος. Χωρίς άγχος η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον γυναικολόγο της, ώστε η φλεγμονή από τον ιό να μην προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Το πιο σημαντικό είναι η πληροφόρηση, ο εμβολιασμός και η λήψη προφυλάξεων.

Σύφιλη

Προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum, ο χρόνος επώασης της κυμαίνεται από 10-90 ημέρες (συνήθως 21 ημέρες), εξελίσσεται σε στάδια και τα συμπτώματά της διαφοροποιούνται σε κάθε στάδιο: 

Πρωτογενής σύφιλη: Το πρώτο σημάδι της σύφιλης είναι μία μικρή πληγή, ανώδυνη, χωρίς κνησμό, που αποκαλείται και σκληρό έλκος και εμφανίζεται στο σημείο όπου το βακτήριο πρωτοεισχώρησε στο σώμα.

Δευτερογενής σύφιλη: Αρχικά εμφανίζονται εξανθήματα στον κορμό τα οποία αργότερα μπορεί να γίνουν διάχυτα στο υπόλοιπο σώμα, στις παλάμες, στα πέλματα, ακόμα και στο στόμα. Υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν βλάβες που μοιάζουν με μυρμηγκιές. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πονόλαιμος, πρήξιμο στους λεμφαδένες, μυϊκός πόνος ή πυρετός.

Λανθάνουσα σύφιλη: Αν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή προχωρά στο επόμενο αυτό στάδιο, κατά το οποίο δεν υπάρχουν συμπτώματα και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Τριτογενής σύφιλη: Είναι ένα στάδιο το οποίο δεν συναντάμε συχνά στις μέρες μας όπου μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές και βλάβες στον εγκέφαλο, τα νεύρα, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι, τα κόκαλα και τους συνδέσμους.

Συγγενής σύφιλη: Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που πάσχουν από τη νόσο, είναι πιθανό να μολυνθούν μέσω του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Περίπου το 60% των νεογνών δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα βρέφη παρουσιάζουν εξανθήματα στα πέλματα ή τις παλάμες. Η θεραπευτική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη καθώς η εξέλιξη της σύφιλης μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση αλλά και να προκαλέσει δυσμορφίες στη μύτη και τα δόντια. Η θεραπεία της νόσου γίνεται εύκολα με ενέσεις πενικιλίνης.

Γονόρροια (ή βλεννόρροια) 

Οφείλεται σε λοίμωξη από το βακτήριο του γονόκοκκου, γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae. Συχνά είναι ασυμπτωματική νόσος. Τα συμπτώματα στις γυναίκες  μπορεί να είναι πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή την πύελο, αίσθημα "καψίματος" κατά την ούρηση, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, διόγκωση του αιδοίου. Μπορεί να προκαλέσει σαλπιγγίτιδα και στειρότητα. Σε μερικές περιπτώσεις το μικρόβιο της γονόρροιας εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας σηψαιμία, πυρετό, εξάνθημα και αρθρίτιδα. Θεραπεύεται με κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Να σημειωθεί πως οι ηπατίτιδες και το AIDS που είναι συστηματικά νοσήματα μεταδίδονται επίσης με την σεξουαλική επαφή.

Χωρίς να σε πιάσει άγχος, ύστερα από την ανάγνωση του άρθρου αυτού, θυμήσου πως μπορείς να προστατευτείς, προσέχοντας αρκετά, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό, μαθαίνοντας περισσότερα για τον εμβολιασμό και πηγαίνοντας τακτικά στον γυναικολόγο. 

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τη δρα Τόνια Λαζαράκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i