Γιατί τα κόπρανά μου είναι μαύρα; 5 πιθανοί λόγοι γι' αυτή την αλλαγή

Πριν πάει ο νους σου στο κακό εάν δεις μαύρα -ή πολύ σκούρα- κόπρανα, δες γιατί μπορεί να παρατηρήσεις αυτή την αλλαγή στη λεκάνη σου.

τουαλέτα iStock

Όλοι μας λίγο πολύ ρίχνουμε ένα βλέμμα στη λεκάνη της τουαλέτας μόλις τελειώσουμε τη... δουλειά μας. Είναι σαν η όψη των κοπράνων να μας προειδοποιεί για το αν είμαστε καλά στην υγεία μας, πράγμα που ισχύει κατά έναν βαθμό. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε μία αλλαγή στο χρώμα, αντικρίζοντας για παράδειγμα πως τα κόπρανά μας είναι μαύρα, δεν χρειάζεται να μας πιάσει πανικός. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε σκεφθεί να καλέσουμε στον γιατρό μας για να μας πει τι να κάνουμε και πολλοί από εμάς, φυσικά, το έχουμε κάνει όταν παρατηρήσουμε την εν λόγω αλλαγή. Όπως εξηγεί η οικογενειακή γιατρός Christine Traxler από τη Μινεσότα, "υπάρχουν πολλά τρομαχτικά πράγματα στα media για τα μαύρα κόπρανα ως σημάδια καρκίνου ή άλλων σοβαρών προβλήματα", με αποτέλεσμα συχνά να δέχεται φοβισμένες κλήσεις από πελάτες της. Ωστόσο, αν και είναι καλό ο εκάστοτε ασθενής να έρχεται σε επικοινωνία με τον γιατρό του για το οτιδήποτε τον απασχολεί, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το σκούρο χρώμα στα κόπρανα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ασθένειας. 

Η φυσιολογική κατάσταση

Όσο κι αν το φυσιολογικό χρώμα είναι το καφέ, αυτό δεν σημαίνει πως οι αποχρώσεις του, το κίτρινο και το πράσινο δεν αποτελούν επίσης φυσιολογικές καταστάσεις. Στην ουσία και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, έχει να κάνει με τις τροφές που καταναλώνεις, οι οποίες θα χρωματίσουν τα κόπρανα. 

Γιατί τα κόπρανά μου είναι μαύρα;

Συμπληρώματα σιδήρου

Είναι μία από τις συχνότερες "επιπτώσεις" των συμπληρωμάτων σιδήρου, καθώς όπως εξηγεί η γιατρός Traxler τα μαύρα κόπρανα αποτελούν τον σίδηρο που δεν απορροφήθηκε από τον οργανισμό. Στην ουσία, o σίδηρος περνάει από κάποια χημική μεταβολή στο στομάχι, που αφήνει αυτό το χρώμα στα κόπρανα. 

Σκουρόχρωμες τροφές

Όπως προαναφέρθηκε, το χρώμα των κοπράνων εξαρτάται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Έτσι, όταν φάμε για παράδειγμα βατόμουρα, παντζάρια ή χυμό από σταφύλι ενδέχεται τα κόπρανά μας να εμφανιστούν μαύρα. 

Αντιπηκτικά

Τα μαύρα κόπρανα, ωστόσο, δεν οφείλονται μόνο στα συμπληρώματα σιδήρου αλλά και σε άλλα φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά. Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, ηπατολόγο και ειδικό στο πάγκρεας, Kumar Desai, τα μαύρα περιττώματα από αντιπηκτικά σημαίνει πως υπάρχει αιμορραγία στον άνω γαστρεντερικό σωλήνα που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί ύστερα από επικοινωνία με τον ειδικό γιατρό.

Αίμα

Σύμφωνα με τη γιατρό Traxler, τα μαύρα κόπρανα μπορεί να οφείλονται στο ότι ενδέχεται να κατάπιες αίμα από τη μύτη σου που αιμορραγεί ή από κάποιο άλλο τραύμα στο στόμα και τον λαιμό. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του εμετού είναι πιθανό να τραυματιστεί ο οισοφάγος με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αιμορραγία.  

Πεπτικό έλκος

Τα πεπτικά έλκη αποτελούν πληγές στην επένδυση του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα και συνήθως προκαλούνται από βακτήρια. Στην ουσία, τα πεπτικά έλκη μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να εμφανίζονται μαύρα όταν εξέρχονται από το σώμα. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα όπως πρησμένη κοιλιά, δυσπεψία και εμετό. 

Για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσεις, οφείλεις να ενημερώσεις τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου δώσει τη σωστή απάντηση σχετικά με την κατάστασή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i