Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη ρομποτική αρθροπλαστική στο γόνατο και το ισχίο

Τα πραγματικά γεγονότα για την επέμβαση και οι παρανοήσεις που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

αρθροπλαστική iStock

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Δρ. Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα - M.D., ορθοπεδικό χειρουργό, αθλητίατρο, συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής κλινικής Υγεία, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία www.georgokostasorthopaedics.gr

Ασθενείς με αρθρίτιδα σε προχωρημένο στάδιο στην περιοχή του γονάτου και του ισχίου κάνουν λόγο για δυσκολία και εμπόδια στην καθημερινότητά τους, εξαιτίας των πόνων που βιώνουν και τον περιορισμό του εύρους των κινήσεών τους. Οι απλές δραστηριότητες μοιάζουν βουνό, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ασθενείς να χάνουν την καλή ποιότητα της ζωής τους. Ωστόσο, το σενάριο δεν χρειάζεται να είναι πάντα "δραματικό" καθώς όπως εξηγεί ο δρ Αθανάσιος Ι. Γεωργοκώστας, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αρθροπλαστικές, η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιεί πολύ προηγμένη τεχνολογία που βοηθάει στη τοποθέτηση των μοσχευμάτων με πολύ μεγάλη ακρίβεια στα χέρια ενός έμπειρου Ορθοπεδικού, διευκολύνοντας τη ζωή των ατόμων με αρθρίτιδα. 

Αρκετή συζήτηση γίνεται γύρω από τα ρομποτικά ορθοπεδικά συστήματα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που επισκιάζουν τα πραγματικά γεγονότα. Ποιοι είναι αυτοί;

Μύθος: Η επέμβαση πραγματοποιείται από ένα ρομπότ και όχι από έναν εξειδικευμένο χειρούργο. Ο εξειδικευμένος Ορθοπεδικός είναι αυτός που έχει στον έλεγχο του κατά τη διάρκεια της επέμβασης τον ρομποτικό βραχίονα και είναι εκείνος αποκλειστικά που πραγματοποιεί την επέμβαση με μεγαλύτερη ακρίβεια και μικρότερο χειρουργικό τραύμα σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο. Το αποτέλεσμα είναι η γρηγορότερη αποκατάσταση για τον ασθενή, λιγότερος πόνος και μακροβιότερη ζωή για την πρόθεση που θα τοποθετηθεί.

Αλήθεια: Οι περισσότεροι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για αρθροπλαστική γόνατος – ισχίου με την παραδοσιακή μέθοδο είναι επίσης υποψήφιοι για την ρομποτική αρθροπλαστική. Επίσης, σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως σε αναθεωρήσεις ή σε ασθενείς με παθολογική ανατομία της περιοχής, η ρομποτική υποβοηθούμενη αρθροπλαστική μπορεί να δώσει τις λύσεις.

Αλήθεια: Η αποκατάσταση μπορεί να είναι γρηγορότερη επειδή ο ρομποτικός βραχίονας έχει ακρίβεια, ο χειρούργος δεν παραβιάζει υγιείς ιστούς, οπότε είναι πιο ατραυματικός και πιο αναίμακτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πονάει λιγότερο και να μπορεί να κινητοποιείται πιο γρήγορα έτσι ώστε να μπορεί να πάει σπίτι του ακόμη και την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο.

Αλήθεια: Χρησιμοποιώντας τον ρομποτικό βραχίονα μαζί με το σύστημα πλοήγησης διασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό ότι η καινούρια πρόθεση τοποθετείται με ακρίβεια χιλιοστού ταιριάζοντας στην ξεχωριστή ανατομία του κάθε ασθενή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής της πρόθεσης αυτής να είναι σημαντικά μεγαλύτερη και οι ασθενείς να αναφέρουν καλύτερη και πιο φυσιολογική λειτουργικότητα της νέας άρθρωσης.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i