Ποια συμπτώματα μαρτυρούν την παρουσία μιας κήλης;

Ποια είδη υπάρχουν και ποια είναι η θεραπεία τους;

Κήλες Istock

Οι κήλες αποτελούν μια σημαντική και συχνή πάθηση του ανθρώπινου οργανισμού. Εμφανίζονται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν με ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας, συμπτωματολογίας και επιπλοκών. Μια κήλη θα δημιουργηθεί στο κοιλιακό τοίχωμα όταν θα το διαπεράσει ένα ενδοκοιλιακό όργανο. Η προβολή του οργάνου είναι αυτή που χαρακτηρίζει την κήλη και συνήθως πυροδοτεί την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων.

Ποια είναι όμως τα είδη των κηλών και ποιες οι διαφορές τους;

Οι κήλες μπορούν να διακριθούν με βάση το σημείο εμφάνισης καθώς και τη χρονική στιγμή της δημιουργίας τους. Πιο συγκεκριμένα:

► Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης, οι κήλες διακρίνονται σε:

  • Συγγενείς κήλες: Εμφανίζονται στο νεογέννητο είτε άμεσα είτε κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη γέννησή του.
  • Επίκτητες κήλες: Εμφανίζονται στους ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Οι κήλες αυτές οφείλονται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση η οποία οδηγεί σε χαλάρωση των μυϊκών διαμερισμάτων της κοιλιάς και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξή τους.

► Ανάλογα με το σημείο εμφάνισής τους, οι κήλες διαχωρίζονται σε:

  • Βουβωνοκήλη. Εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή μεταξύ κορμού και μηρού. Μπορεί να εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά, στην αριστερή πλευρά ή και αμφίπλευρα.
  • Μηροκήλη. Εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο φύλο και εντοπίζεται στη μηροβουβωνική χώρα. Συνήθως διαγιγνώσκεται εκτάκτως όταν παρουσιαστούν σοβαρά συμπτώματα / επιπλοκές.
  • Ομφαλοκήλη. Παρουσιάζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού. Συχνά διαταράσσει την ανατομία του ομφαλού καθώς παύει να είναι ορατή η χαρακτηριστική εσοχή του.
  • Επιγαστρική κήλη. Εντοπίζεται μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου και αφορά κυρίως το αντρικό φύλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας της υπερδιάτασης των μυών της κοιλιακής χώρας.
  • Κήλη των αθλητών. Η συγκεκριμένη κήλη, αν και δεν χαρακτηρίζεται από το εξόγκωμα που συνοδεύει τις υπόλοιπες κήλες, εμφανίζεται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές ή άτομα με έντονο πρόγραμμα άθλησης και οφείλεται στην έντονη καταπόνηση της μηροβουβωνικής περιοχής.
  • Μετεγχειρητική κήλη. Η μετεγχειρητική κήλη αποτελεί ουσιαστικά την εμφάνιση μιας κήλης σε ένα σημείο όπου έχει προηγηθεί τομή λόγω προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης.

Ποια συμπτώματα μαρτυρούν την παρουσία μιας κήλης;

Ανάλογα με το είδος και το στάδιο της κήλης, τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλουν. Τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι τα εξής:

  • Διόγκωση στο σημείο εμφάνισης της κήλης.
  • Δυσφορία ή πόνος κατά την άρση ενός βαρέος αντικειμένου.
  • Δυσφορία ή πόνος κατά τον βήχα.
  • Εξαφάνιση της διόγκωσης στην ξεκούραση ή τον ύπνο.

Ποια είναι η θεραπεία για τις κήλες;

Η οριστική θεραπεία για κάθε είδος κήλης είναι αποκλειστικά και μόνον χειρουργική. Συντηρητικές μέθοδοι μπορεί να προσφέρουν κάποια προσωρινή ανακούφιση, χωρίς όμως να λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Η εξέλιξη της χειρουργικής επιτρέπει πλέον την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αποκατάσταση των κηλών, με αμέτρητα οφέλη για τον ασθενή.

Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση οποιασδήποτε μορφής κήλης είναι η Λαπαροενδοσκοπική χειρουργική θεραπεία και η Ρομποτική χειρουργική θεραπεία. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζουν τα οφέλη της καλύτερης ιστικής αποκατάστασης και της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το αποτέλεσμα είναι να προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη όπως η μείωση του μετεγχειρητικού και χρόνιου πόνου, η ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα και η ελάχιστη πιθανότητα υποτροπής.

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διενέργεια των συγκεκριμένων τεχνικών από πιστοποιημένους χειρουργούς σε άρτια οργανωμένα θεραπευτικά κέντρα.

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός. (esurgery.gr και endohernia.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i