Καρκίνος του μαστού: Μια σύγχρονη θεώρηση και η χειρουργική αποκατάσταση

Περίπου μία στις οκτώ Ελληνίδες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Καρκίνος του μαστού iStock

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες στην Ελλάδα, καθώς και από τους πλέον αυξανόμενους σε νέα κρούσματα. Έχουμε περίπου 2.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Περίπου μία στις οκτώ Ελληνίδες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την πάνω από 90% πιθανότητα ίασης όταν διαγνωστεί έγκαιρα, καθιστά την αυτοεξέταση αλλά και τη συχνή επίσκεψη στον γιατρό για εκτίμηση ζωτικής σημασίας για τη γυναίκα.

Το εύρος των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει, αλλά συνήθως το πρώτο που αντιλαμβάνεται μια γυναίκα είναι κάποιο "εξόγκωμα" ή μια πιο σκληρή περιοχή μέσα στον μαστό. Επίσης, άλλα σημαντικά συμπτώματα που οφείλουν να οδηγήσουν στον γιατρό για εξέταση είναι η αλλαγή του μεγέθους και του σχήματος ενός ή και των δύο μαστών, έκκριμα από τις θηλές, διόγκωση ή όγκος στη μασχάλη, εντύπωμα ή "όψη φλοιού πορτοκαλιού" στο δέρμα του μαστού, εξάνθημα ή
ερεθισμός ή αλλαγή του σχήματος και της θέσης των θηλών, π.χ. εμβάθυνση, εισολκή ή παρεκτόπιση.

Πόνος δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει, μιας και δεν είναι από τα συχνά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία (πάνω από 75% των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες άνω των 55 ετών), το οικογενειακό ιστορικό ή προηγούμενη διάγνωση καρκίνου του μαστού, το μεγάλο σωματικό ύψος, η παχυσαρκία, οι υπερβολικά μεγάλοι μαστοί, η χρήση αλκοόλ, η προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία, η μακροχρόνια χρήση ορμονών και η γενετική προδιάθεση. Είναι κατανοητό ότι και για τον καρκίνο του μαστού η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη προστασία μαζί με την ετήσια εξέταση των μαστών από τον ειδικό γιατρό.

Παράλληλα, χρειάζεται και απεικονιστικός έλεγχος, που καλό θα είναι να γίνεται με μία μαστογραφία αναφοράς πριν από τα 40, η οποία θα αποτελεί και μαστογραφία σύγκρισης, και στη συνέχεια με μία μαστογραφία ανά 2 έτη σε γυναίκες νεότερες των 50 και ανά έτος σε μεγαλύτερες των 50. Η πλήρης ή μερική μαστεκτομή αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

Μικρότερου σταδίου βλάβες αντιμετωπίζονται και με άλλες πιο περιορισμένης έκτασης χειρουργεία και γενικά η χειρουργική του μαστού αποτελεί μια συνεχώς
εξελισσόμενη κατηγορία επεμβάσεων. Στόχος πάντα είναι η πλήρης αφαίρεση του όγκου και ο έλεγχος της νόσου με όσο το δυνατόν μικρότερου βαθμού βλάβη στους υγιείς ιστούς. Πλέον, η διατήρηση της μορφής του μαστού, της θηλής και της
φυσικότητας του μαστού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, μετά φυσικά από την ορθή ογκολογική αφαίρεση του όγκου και τις απαιτήσεις της. Η αποκατάσταση του μαστού μετά τη μαστεκτομή αποτελεί μια ξεχωριστή, υψηλών απαιτήσεων, κατηγορία επεμβάσεων που, εκτός από την πλούσια εμπειρία του χειρουργού, απαιτεί και εξαιρετικής ακρίβειας μετρήσεις και στρατηγική.

Όπως σε όλα, έτσι και εδώ η επιτυχία κρίνεται από τις λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικά, όπως η θέση και η προβολή της θηλής, το μέγεθος και η προβολή του κάθε τμήματος του μαστού, η θέση και η ανατομική συσχέτιση της υπομάστιας πτυχής με άλλα σημαντικά ανατομικά σημεία αναφοράς, ο όγκος, η προβολή και η συμμετρία των μαστών, η ποιότητα και η επάρκεια του δέρματος του μαστού, η φυσικότητα μορφής και απόκρισης στην κίνηση και τις διάφορες θέσεις του σώματος και πληθώρα άλλων, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Η επιλογή του κατάλληλου άριστης ποιότητας ενθέματος ή της κατάλληλης μεθόδου αποκατάστασης με αυτόλογους ιστούς χωρίς ένθεμα είναι από τα πιο βασικά σημεία συζήτησης της ασθενούς με τον πλαστικό χειρουργό. Η μετεγχειρητική φροντίδα και αγωγή είναι εξίσου σημαντικά. Θα πρέπει, λοιπόν, η απόφαση που αφορά οποιαδήποτε χειρουργική αντιμετώπιση του μαστού να συνοδεύεται από εξαιρετικά προσεκτική επιλογή του κατάλληλου ειδικού, ο οποίος θα έχει επίσημη, πολύχρονη και πιστοποιημένη εκπαίδευση σε επίσημα κέντρα μαστού και μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του μαστού.

Από τον πλαστικό χειρουργό Δημήτρη Καρυπίδη, Κέντρο iDerma.

Γενετική Συμβουλευτική: Το κλειδί στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i