HEALTH FILES MENOPAUSE | Ορμονοθεραπεία: Οι απαντήσεις σε 8 βασικά ερωτήματα

Δε χρειάζεται να υποφέρεις. Υπάρχουν ασφαλείς επιλογές που θα αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που σε ενοχλούν περισσότερο.

Ορμονοθεραπεία iStock

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ορισμένα επίπεδα ορμονών μειώνονται προκαλώντας πολλά ενοχλητικά συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες – περίπου το 85% – έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή τους ζωή. Παρακάτω θα σου λυθούν οι απορίες για όλα όσα σε απασχολούν σχετικά με την ορμονοθεραπεία.

8 βασικά ερωτήματα για την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση 

1. Τι είναι η ορμονοθεραπεία;

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) καταπραΰνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αντικαθιστώντας τις ορμόνες που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση: οιστρογόνα, προγεστερόνη ή και τα δύο. Επειδή οι ορμόνες ελέγχουν το άγχος, την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον καρδιακό ρυθμό, τον μεταβολισμό, τη διάθεση, τα στάδια του ύπνου, τη σεξουαλική λειτουργία, το στρες, την ούρηση (δηλαδή σχεδόν τα πάντα!), οι ανισορροπίες (πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές) μπορεί να οδηγήσουν σε άβολα (στην καλύτερη περίπτωση) συμπτώματα. Για την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας υπάρχουν διαφορετικοί συνδυασμοί ορμονών και διαφορετικοί τρόποι λήψης τους: κρέμες, επιθέματα, χάπια και άλλα.

2. Ποια σημάδια δείχνουν ότι χρειάζεσαι θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης; 

 Εάν η ποιότητα της ζωής σου διαταράσσεται από τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι κατάλληλη για εσένα. Αν:

  • Έχεις εξάψεις και/ή νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, στους μυς ή/και στο σώμα.
  • Είσαι νευρική και ευέξαπτη.
  • Νιώθεις μειωμένη ενέργεια ή δεν είσαι τόσο δραστήρια όσο συνήθως.
  • Νιώθεις ότι δεν είσαι τόσο παραγωγική όσο συνήθως.
  • Έχεις προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη, την ομιλία, την εργασία.
  • Η λίμπιντό σου είναι μειωμένη ή δυσφορείς στο σεξ.
  • Αναρωτιέσαι συχνά "γιατί μου συμβαίνει αυτό;".

Αυτά τα συμπτώματα και άλλα είναι πολύ συχνά στην εμμηνόπαυση. Δε χρειάζεται όμως να τα ανεχτείς.

3. Έχει αποτέλεσμα η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης; 

Οι γυναίκες ανταποκρίνονται πολύ καλά, ειδικά στη διαχείριση αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα ύπνου, ανησυχίες σχετικά με τη μνήμη και πόνους στις αρθρώσεις, που τείνουν να εμφανίζονται πριν από την εμμηνόπαυση, μερικές φορές με σοβαρή ένταση. Εκτός από την καταπράυνση των συμπτωμάτων, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης.

4. Είναι ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης; 

Για αρκετές δεκαετίες ήταν η πιο συνταγογραφούμενη θεραπεία για την εμμηνόπαυση, επειδή ανακούφιζε πολλά από τα συμπτώματα και είχε αποτελέσματα. Αλλά το 2002 η χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης σε γυναίκες που ξεκίνησαν τη θεραπεία 10 ή περισσότερα χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Στη μελέτη σημειώθηκε αύξηση κινδύνου για την υγεία σε ορισμένες γυναίκες. Έτσι, πολλές γυναίκες σταμάτησαν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και εκατομμύρια άλλες δεν ξεκίνησαν ποτέ. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι για τις περισσότερες γυναίκες τα οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης υπερτερούν των κινδύνων. Εάν κάποιος έχει ιστορικό θρόμβου αίματος, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, ηπατική νόσο ή ορμονολογικό καρκίνο, όπως ο καρκίνος του μαστού, υπάρχουν άλλες επιλογές θεραπείας.

5. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να χορηγηθεί ορμονική θεραπεία υποκατάστασης;

Οι τρέχουσες συστάσεις προτείνουν τη χορήγηση της χαμηλότερης δυνατής δοσολογίας για το συντομότερο δυνατό χρόνο ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος των κλινικών συμπτωμάτων. Όλοι οι τύποι ορμονικής θεραπείας συνδέονται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και μερικές θεραπείες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας. Μετά από 5 χρόνια συνεχούς HRT υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, με τις έρευνες να δείχνουν μία επιπλέον περίπτωση καρκίνου των ωοθηκών για κάθε 8.000 γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού εξαρτάται από την ηλικία, αλλά αυξάνεται με τη διάρκεια της θεραπείας.

6. Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες; 

Όπως όλα τα φάρμακα και οι θεραπείες, έτσι και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένες γυναίκες, όπως:

  • Κατακράτηση υγρών
  • Φούσκωμα
  • Ευαισθησία στο στήθος ή πρήξιμο
  • Πονοκεφάλους
  •  Δυσπεψία

Εάν ανησυχείς για τους κινδύνους, μίλησε με τον γιατρό σου και μάθε τι είναι καλύτερο για εσένα.

7. Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; 

Εάν τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην ποιότητα της ζωής σου, σε εμποδίζουν να κάνεις πράγματα, μειώνουν την παραγωγικότητά σου, δε χρειάζεται να ζήσεις έτσι. Και δεν πρέπει. Ειδικά αν επηρεάζεται ο ύπνος σου. Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς, είναι  δύσκολο να νιώθεις καλά, να είσαι συγκεντρωμένη ή να λειτουργείς στο απόγειό σου.

8. Αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες συμπτώματα; 

Όχι. Στοιχεία όπως η έλλειψη γνώσης, η αμηχανία, η σύγχυση και/ή η περιορισμένη πρόσβαση εμποδίζουν τις γυναίκες να λάβουν θεραπεία. Επίσης, ορισμένοι γιατροί δεν έχουν την εκπαίδευση ώστε να νιώθουν άνετα να συζητήσουν τα συμπτώματα ή τις θεραπευτικές μεθόδους. Εάν έχεις μια ομαλή, εύκολη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, δε χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη. Μπορεί να μη χρειάζεσαι καμία θεραπεία, αλλά η εμμηνόπαυση εξακολουθεί να είναι μια καλή στιγμή για να σκεφτείς πού βρίσκεσαι και πώς θα παραμείνεις υγιής στο μέλλον.

Στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αποδίδονται 650 έως 1.200 καρκίνοι του μαστού. Αυτές οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε πληθυσμιακή αξιολόγηση και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i