Hashimoto: Μήπως το έχεις και δεν ξέρεις;

Είναι αυτοάνοσο, δεν έχει συμπτώματα και αγαπάει τις γυναίκες.

hasimoto istock

Νιώθεις κουρασμένη και έχεις πολύ στρες, έχεις πάρει βάρος ενώ τρέφεσαι υγιεινά και παθαίνεις συχνά κράμπες; Ίσως να έχεις Hashimoto και να μην το ξέρεις.

Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία υποθυροειδισμού, μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Ο λόγος που η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο πλήττει κυρίως το γυναικείο φύλο, είναι το ιδιαίτερο μεταβολικό προφίλ και οι πολλαπλές ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής σου: εμμηναρχή, εφηβεία, ωορρηξία, έμμηνος ρύση, κύηση, κλιμακτήριος, εμμηνόπαυση. Υπάρχει επίσης και κληρονομικός παράγοντας, επειδή η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο (Hashimoto) εμφανίζεται πιο συχνά σε οικογένειες που αρκετά μέλη πάσχουν από θυρεοειδοπάθεια ή αυτοάνοσες ασθένειες.

Το όνομά της οφείλεται στον ιατρό Hakaru Hashimoto, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912. Μιλάμε για την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η οποία διακρίνεται:

  • Στη Hashimoto θυρεοειδίτιδα
  • Την Ατροφική Θυρεοειδίτιδα
  • Τη Σιωπηλή Θυρεοειδίτιδα και
  • Τη θυρεοειδίτιδα της Λοχείας

Οι παθήσεις αυτές, αν και διαφέρουν στην κλινική τους εμφάνιση, έχουν κοινή αιτιοπαθογένεια.

Τι συμβαίνει;

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό μας από μικρόβια και ιούς. Εάν παρουσιαστεί Hashimoto αντί αν τον προστατέψει επιτίθεται εναντίον του, δηλαδή παράγονται αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή. Αυτός, στην προσπάθειά του να παράγει ορμόνες, μπαίνει σε υπολειτουργία, δηλαδή παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό, και έτσι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σώματος σε ορμόνες.

Τι μπορεί να το προκαλέσει;

Αν και τα αίτια του δεν είναι γνωστά, παίζουν ρόλο τα γονίδια, τα οιστρογόνα, η έκθεση σε παράγοντες περιβαλλοντικούς και κάποια φάρμακα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο. 

Πώς θα καταλάβεις ότι το έχεις;

Μπορεί και να μην το καταλάβεις για χρόνια επειδή συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Μπορεί να παρατηρηθεί κατάθλιψη, τριχόπτωση, έντονο στρες, χρόνια κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές ύπνου, πόνος στις αρθρώσεις, ταχυκαρδία, αύξηση στο βάρος ή δυσκολία στην απώλεια βάρους, κράμπες, αλλαγές στο δέρμα, μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Επίσης, μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ελλείψεις σε μικροθρεπτικά, που δεν ανιχνεύονται εύκολα με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, επιβαρύνουν για διάστημα ετών την υγεία σου.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;

Με εξετάσεις αίματος για το θυρεοειδή, όπου θα φανούν τα αυξημένα αντιθυρεοειδικά (ABTPO, Anti-Tg, Anti-M) καθώς και φυσιολογικές ή μειωμένες οι ορμόνες του θυρεοειδή TSH (θυροειδοτρόπος ορμόνη) και Τ4 ή Free Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (τριιωδοθυρονίνη). Επίσης με υπερηχογράφημα. Αν δεν είσαι γυναίκα και βρίσκεσαι στην αναπαραγωγική ηλικία ή σε εγκυμοσύνη συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία, απλώς τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο γιατρός σου θα αποφασίσει αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή με θυροξίνη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιθυρεοειδικά αντισώματα μπορεί να βρίσκονται θετικά και σε φυσιολογικά άτομα χωρίς καμιά απολύτως διαταραχή του θυρεοειδούς. Για τα άτομα αυτά το μόνο που χρειάζεται είναι κάποια παρακολούθηση μην τυχόν πολύ αργότερα παρουσιάσουν διαταραχή στο θυρεοειδή.

Αν το αφήσω τι μπορεί να πάθω;

  • Βρογχοκήλη.
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα.
  • Δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
  • Μυξοιδηματικό κώμα: σπάνιο αλλά επικίνδυνο που αντιμετωπίζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
  • Προωρότητα: Μητέρες που παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό και δεν λαμβάνουν αγωγή μπορεί να γεννήσουν πρόωρα. 
     

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

ΥΓΕΙΑ Τετ, 13 Νοε 2024

4 μυστικά για να τα εκατοστίσεις στην κυριολεξία

Μια ομάδα ερευνητών έκανε μία μίνι σούμα από 36 μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία 20 χρόνια και αποφάνθηκαν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να γίνουμε Μαθουσάλες.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i