Είναι πιθανό να έχω και RSV και γρίπη ταυτόχρονα;

Τι είναι ο RSV και σε τι διαφέρει από τη γρίπη και την Covid; Χρειάζεσαι όντως εμβόλιο;

RSV istock

Ο RSV ή αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών σε όλες τις ηλικίες. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, αποτελεί την κύρια αιτία των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που κορυφώνεται τους χειμερινούς μήνες, όπως η Covid και η γρίπη.

Δες και αυτό: Γρίπη, Covid-19 και RSV: Τα βασικά τους συμπτώματα

Τριδημία: Γρίπη, Covid και RSV

"Εμφανίζονται την ίδια εποχή του χρόνου και ορισμένα συμπτώματα μοιάζουν μεταξύ τους, επομένως είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν τον αναπνευστικό ιό που έχουν χωρίς τεστ", λέει η Katrine Wallace, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

Τόσο ο RSV όσο και η γρίπη μπορεί να ποικίλουν σε βαρύτητα από ήπια έως σοβαρή. Οι δύο ιοί έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και καταρροή. Είναι πιθανό να έχεις και RSV και γρίπη ταυτόχρονα.

"Τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο στον RSV είναι τα μωρά και οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή γρίπη είναι οι ηλικιωμένοι και οι έγκυοι", λέει ο Wallace, προσθέτοντας ότι ο ιός είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία νοσηλείας σε μικρά παιδιά.

Όπως η γρίπη και η Covid, ο RSV μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού. Αλλά μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από τη γρίπη, ακόμη και αγγίζοντας αντικείμενα όπως πόμολα πόρτας που έχουν σωματίδια ιού πάνω τους.

Ενώ ο RSV έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό, είναι στην πραγματικότητα μια πολύ παλιά και πολύ συχνή ασθένεια. Σχεδόν όλα τα παιδιά θα έχουν νοσήσει από RSV μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους. Έχει εν μέρει προσελκύσει τόση προσοχή πρόσφατα, επειδή τα κρούσματα αυξήθηκαν όταν αρχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε ξανά μετά τα lockdown λόγω της πανδημίας.

Ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται γρήγορα. "Τα επίπεδα του αναπνευστικού ιού αυξάνονται, οι νοσηλείες αυξάνονται και η πρόσληψη εμβολίων για αυτήν την εποχή είναι πολύ κάτω από αυτό που χρειάζεται", λέει ο Wallace.

Τι να κάνεις

Οι πιο δοκιμασμένες καλές στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις την εξάπλωση του ιού. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μείνε σπίτι όταν είσαι άρρωστη.
  • Κάλυπτε το στόμα σου όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις.
  • Πλένε τα χέρια σου.
  • Απόφευγε τον συνωστισμό και τους κακώς αεριζόμενους χώρους.

Χρειάζεσαι εμβόλιο;

Εάν πληροίς τις προϋποθέσεις, μπορείς να κάνεις εμβόλιο. Υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια εγκεκριμένα για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των εγκύων. Υπάρχει επίσης ένα μονοκλωνικό αντίσωμα RSV για βρέφη έως 19 μηνών, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της ασθένειας. 

Ο Δρ Δημήτρης Δασκαλάκης, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων (NCIRD), δήλωσε ότι η συγχορήγηση του εμβολίου έναντι του RSV μαζί με τα εμβόλια έναντι της γρίπης και της COVID-19 είναι απολύτως αποδεκτή. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των καταστάσεων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και COVID-19, καθώς και εκείνων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο RSV.

Δες και αυτό: 10 χειμωνιάτικες ιώσεις που καλό είναι να μην (τις) κολλήσεις!

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i