Η επιστήμη μίλησε: Ποια μέρα και ώρα πέφτει η ενέργειά σου | Πώς να την ανακτήσεις

Έρευνα αποκαλύπτει την ακριβή ώρα που πέφτει η ενέργειά σου. Μάθε πώς μπορείς να την ανακτήσεις.

slump istock

Όταν πλησιάζει το απόγευμα και νιώθεις την ενέργεια σου να επιβραδύνει, απλά να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη. Τα ευρήματα από μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το OnePoll δείχνουν ότι η απογευματινή ύφεση συνήθως χτυπά περίπου στις 3.15 μ.μ. για τους περισσότερους ανθρώπους, προκαλώντας έλλειψη κινήτρων και ενέργειας που διαρκεί για περίπου 30 λεπτά.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον, ότι δεν φαίνεται ότι οι άνθρωποι βιώνουν αυτήν την πτώση ενέργειας -τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό- κάθε μέρα της εβδομάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, μια συγκεκριμένη μέρα, είχε το υψηλότερο ποσοστό μειωμένης ενέργειας το απόγευμα: η Τρίτη.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι είναι πιο πιθανό να μειωθεί η παραγωγικότητά τους το απόγευμα της Τρίτης. Είναι επίσης λογικό τις Δευτέρες, να νιώθουμε ανανεωμένοι μετά το Σαββατοκύριακο ή τουλάχιστον να ανυπομονούμε να αντιμετωπίσουμε τις πολυάσχολες λίστες υποχρεώσεων της εβδομάδας.

Αλλά την Τρίτη, η ενέργειά μας μειώνεται, ειδικά αν η προηγούμενη μέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Και το να έχουμε το υπόλοιπο της εβδομάδας μπροστά μας δεν βοηθάει πολύ τα πράγματα.

Δες και αυτό: Ένα τρικ για να ανανεώσεις την πεσμένη ενέργειά σου

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση πτώση ενέργειας συμβαίνει στις 3:15 μ.μ., περίπου 7 ώρες μετά το ξύπνημα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην μεσημεριανή κόπωση, όπως:

  • Κύκλος ύπνου-αφύπνισης: Η φυσική μας τάση για ύπνο μετά από περίπου 16 ώρες εγρήγορσης.
  • Πεπτικά ένζυμα: Η δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων κορυφώνεται μετά το φαγητό, προκαλώντας υπνηλία.
  • Ρυθμός κορτιζόλης: Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της γύρω στις 3 μ.μ., επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αιτίες για την απώλεια ενέργειας 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 74% των συμμετεχόντων βιώνει μια απογευματινή πτώση ενέργειας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, (Hello Τρίτη!), αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτό; Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν αρκετούς συνήθεις λόγους. Οι κύριοι ένοχοι φαίνεται να είναι:

  • η μη λήψη αρκετής καφεΐνης (56%),
  • το αίσθημα πλήξης  (53%),
  • η έλλειψη γευμάτων (51%),
  • ο μη επαρκής ύπνος (41%),
  • η καθιστική ζωή (23%),
  • η συνεχής εργασία χωρίς διαλείμματα (20%).

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανάφεραν επίσης ότι ο χειμώνας ιδιαίτερα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το ελάχιστο ηλιακό φως, αυξάνει τις πιθανότητές τους για πτώση ενέργειας. 

5 τρόποι να ανακτήσεις την ενέργειά σου

Μόλις πέσει η ενέργεια σου μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις κίνητρο για να εργαστείς ξανά με τον ίδιο ενθουσιασμό ή ρυθμό (ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο πρέπει να κάνεις).

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα μοιράστηκαν μερικούς από τους αγαπημένους τους τρόπους για να την ανακτήσουν. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το 67% δεν αντιμετώπισε δυσκολία να βγει από μια πτώση, χάρη στο ότι είχε τα κατάλληλα εργαλεία για να προχωρήσει.

Για παράδειγμα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένες συνήθειες που τους βοηθά να ανταπεξέλθουν. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Κάνε βόλτα: ΄Το 58% ανάφερε ότι η  πιο αποτελεσματική δραστηριότητα είναι η βόλτα, ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζωογονήσουμε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.
  2. Φάε κάτι και πιες νερό: Η κατανάλωση ενός γεύματος στο 55% των συμμετασχόντων στη μελέτη, τους βοήθησε να ανακτήσουν την ενέργειά τους καθώς και το νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης.
  3. Ασκήσου: Το 49% των συμμετασχόντων ανέφερε ότι η περισσότερη άσκηση βοηθά στην αύξηση της ενέργειάς τους.
  4. Κοιμήσου λίγο: Η μεσημεριανή σιέστα στο 47% τους βοήθησε να επανέρθουν. Ο "power nap" 20-30 λεπτών μπορεί να σε αναζωογονήσει και να βελτιώσει την νοητική σου οξύτητα.
  5. Κατανάλωσε ένα υγιεινό σνακ: Το 45% ανάφερε ότι ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως ξηρούς καρπούς ή μείγμα ξηρών καρπών μπορεί να τους "ξυπνήσει".

Ωστόσο το να κάνεις ένα διάλειμμα για να φας ένα υγιεινό σνακ φαίνεται είναι η καλύτερη λύση: Το 64% ανανεώθηκε το κίνητρό του, το 68% είχε περισσότερη ενέργεια και το 63% μπορούσε να αντεπεξέλθει πιο θετικά. Ένα υγιεινό σνακ προφανώς βελτίωσε και την απογευματινής τους παραγωγικότητα κατά 52%.

Τέλος, να θυμάσαι: Το χρόνιο άγχος μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας. Βρες τρόπους να χαλαρώσεις, όπως yoga, διαλογισμό ή περπάτημα στη φύση.

Πώς θα έχω ενέργεια; 8 φυσικοί τρόποι για τόνωση!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i