Γυμναστήριο με σάουνα; Τι να προσέξεις

Κάνε τη σάουνα απολαυστική, χωρίς να... καείς από αυτήν!

ζευγάρι μέσα σε σάουνα istock

Η χρήση της σάουνας συμβάλλει στην αποκατάσταση των μυών μετά από σκληρές προπονήσεις. Η αποθεραπεία του αθλητή και ειδικότερα η μυϊκή αποκατάσταση είναι εξ ίσου σημαντική με την προπόνησή του. Πρέπει όμως να γίνεται σωστά γιατί όσο απλό ακούγεται τόσο περίπλοκο είναι στην ουσία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή χρήση της σάουνας έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση ικανότητας παραγωγής έργου – προπόνησης και δρα αποθεραπευτικά. Η θερμότητα επιδρά θετικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος, των ιδρωτοποιών αδένων και των πόρων του δέρματος. Οι Ρώσοι επιστήμονες χρησιμοποιούν επίσης τη σάουνα θεραπευτικά, όπως για την βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών, σε τραύματα μυών και γενικότερα σε πολλές ασθένειες.

Σάουνα για αδυνάτισμα; Μύθοι και tips σωστής χρήσης

Τα ναι της σάουνας

Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες στη χρήση της σάουνας; Ο Αλέξης Ράπτης, καθηγητής φυσικής αγωγής και personal trainer στοιχειοθετεί τη λίστα.

1. Ναι στο ντους

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις κάνει ντους πριν μπεις στη σάουνα, όχι μόνο με νερό αλλά και με σαπούνι για να ανοίξουν πιο εύκολα οι πόροι του δέρματος. Ωστόσο μην βρέξεις το κεφάλι σου. Προστάτεψε το κεφάλι σου στη σάουνα για να αποφύγεις τυχόν ζαλάδα χρησιμοποιώντας ένα καπέλο ή τυλίγοντας το με μια δροσερή πετσέτα.

1. Ναι στο νερό

Πιες αρκετό νερό πριν την είσοδό σου αλλά και μετά την έξοδό σου από αυτή. Δώσε προσοχή στη συνεχή αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών.

2. Ναι μετά από μια ελαφριά προπόνηση. 

Εάν την επισκεφτείς μετά την άσκηση, φρόντισε να αφιερώσεις λιγότερο χρόνο εκεί συγκριτικά με μια κανονική μέρα κατά την οποία δεν γυμνάζεσαι.

Τα όχι της σάουνας

Η χρήση της σάουνας πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σε όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, σε τραυματίες (οξύ και υποξύ στάδιο), σε άτομα με αντένδειξη ατμόλουτρου, σε έγκυες και σε μικρά ασυνόδευτα παιδιά. Επίσης:

1. Όχι παραπάνω από 15 λεπτά

Αν είσαι αρχάρια θα πρέπει να χρησιμοποιείς τη σάουνα 5-8 λεπτά, οι προχωρημένες μπορούν να παραμένουν μέσα 10-15 λεπτά. Επίσης, η σάουνα πρέπει να χρησιμοποιείτε για 1-2 φορές εβδομαδιαία, αλλά όχι παραπάνω. Είναι τοξική για το σώμα. 

2. Όχι στην... ξάπλα!

Στη σάουνα δεν ξαπλώνεις, ο κορμός και τα πόδια πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο για να υπάρχει παντού η ίδια θερμοκρασία. Αν είσαι αρχάρια καλό είναι να κάθεσαι στον χαμηλότερο πάγκο και μείνε εκεί μόνο για 5-10 λεπτά. Αύξησε το χρόνο ανάλογα με το πόσο αντέχεις τη ζέστη.

3. Όχι μετά από έντονη προπόνηση

Απαγορεύεται η χρήση σάουνας μετά από έντονη προπόνηση γιατί μπορεί να παρουσιαστούν μικροπροβλήματα υγείας όπως ένα υποταστικό επεισόδιο.

Αποθεραπεία

Όσο χρόνο παραμένεις στη σάουνα άλλο τόσο χρόνο χρειάζεσαι για αποθεραπεία από αυτήν. Για παράδειγμα, για 10 λεπτά παραμονή στη σάουνα, θέλεις 5 λεπτά κρύο ντους και 5 λεπτά να καθίσεις στο πάγκο για να "προσαρμοστείς".

Κάνε σάουνα για να ζήσεις περισσότερο, λέει νέα έρευνα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i