Αιμορροΐδες: Μην «κάθεσαι» να υπομένεις τα συμπτώματα

Επειδή νιώθεις «άβολα» να μιλάς για τις αιμορροΐδες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

woman-in-toilet-picture-id485092464

Από τον Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, γενικό χειρουργό (esurgery.gr)

Κανένας δεν ενθουσιάζεται να μιλάει για προβλήματα της ορθοπρωκτικής περιοχής. Οι αιμορροΐδες, ωστόσο, αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό σχηματισμό του ορθοπρωκτικού σωλήνα, γεγονός που σημαίνει πως βρίσκονται σε κάθε ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για αγγειακά «μαξιλαράκια» πλούσια σε αιμάτωση και διατεταγμένα γύρω από τον πρωκτό, ώστε μαζί με τους σφιγκτήρες να συμμετέχουν στο μηχανισμό εγκράτειας των κοπράνων.

Όσο οι αιμορροΐδες βρίσκονται στη φυσιολογική ανατομική τους θέση δε δημιουργούν προβλήματα. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν, υπό ορισμένες συνθήκες, οι αιμορροΐδες διογκωθούν σε βαθμό ώστε να αποκολληθούν από τον ιστό που τις συγκρατεί στη θέση τους. Σε αυτό το σημείο μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια, μία πάθηση όχι επικίνδυνη, αλλά εξαιρετικά ενοχλητική για τον πάσχοντα.

Τι εκδηλώσεις προκαλεί η αιμορροϊδοπάθεια;

Τα τυπικά συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

• Κνησμό & αίσθημα καύσου στην περιοχή

• Εκροή βλέννας από τον πρωκτό

• Πόνο

• Τοπικό ερεθισμό

• Ήπια συνήθως αιμορραγία

• Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Ανάλογα με το στάδιο της αιμορροϊδοπάθειας, τα συμπτώματα και η έντασή τους μπορεί να διαφέρουν.

Αιμορροΐδες 1ου σταδίου

Οι αιμορροΐδες δεν είναι ποτέ ορατές, ενώ παροδικά ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει λίγο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας ή να νιώσει μια ελαφριά ενόχληση στον πρωκτό.

Αιμορροΐδες 2ου σταδίου

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται μετά την κένωση και ανατάσσονται αυτόματα μετά από λίγο. Τα συμπτώματα του σταδίου αυτού περιλαμβάνουν ελαφριά αιμορραγία (στο χαρτί ή στη λεκάνη της τουαλέτας), κνησμό και αίσθημα πρωκτικού καύσου.

Αιμορροΐδες 3ου σταδίου

Οι αιμορροΐδες επίσης εμφανίζονται μετά τις κενώσεις, ωστόσο σε αυτό το στάδιο δεν ανατάσσονται αυτόματα στο εσωτερικό του πρωκτού, αλλά τις επανατοποθετεί ο ασθενής με το χέρι. Στα συμπτώματα προστίθεται και ο τοπικός ερεθισμός της περιοχής.

Αιμορροΐδες 4ου σταδίου

Πρόκειται για αιμορροΐδοπάθεια σοβαρής μορφής, κατά την οποία οι ασθενείς συνήθως δεν μπορούν να αντέξουν τα συμπτώματα και καταφεύγουν σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Οι αιμορροΐδες 4ου σταδίου δεν είναι δυνατό να αναταχθούν και αιμορραγούν συχνά. Τα συμπτώματα εκτός από τον κνησμό, τον καύσο και τον τοπικό ερεθισμό, περιλαμβάνουν πόνο, εκκρίσεις βλέννας και αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Όταν πρόκειται για αιμορροϊδοπάθεια 1ου ή αρχόμενου 2ου σταδίου, συνήθως ο τρόπος αντιμετώπισης που προτείνεται από τον Ειδικό Χειρουργό που θα αναλάβει την θεραπεία της πάθησης, είναι συντηρητικός. Ένας αποτελεσματικός τρόπος μη χειρουργικής αντιμετώπισης της πάθησης αφορά την απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων με την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων (rubber band ligation). Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ανώδυνη, ασφαλής και αποτελεσματική και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε επίπεδο ιατρείου χωρίς αναισθησία. Για αιμορροϊδοπάθειες 2ου, 3ου & 4ου βαθμού χρησιμοποιούνται συνήθως ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες περιλαμβάνουν χρήση laser ή υπερήχων.

Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος HAL 

(Hemorrhoidal Artery Ligation – Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αγγείων με τη χρήση Υπερήχου)

Είναι η πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας κατά την οποία διενεργείται απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων. Με χρήση ενδοορθικών υπερήχων εντοπίζονται οι αιμορροϊδικοί κλάδοι που τροφοδοτούν το πρόβλημα και στη συνέχεια πραγματοποιείται σύγκλεισή τους με ειδικά ράμματα, ώστε να διακοπεί εντελώς η παροχή αίματος. Έτσι το μέγεθος των αιμορροϊδικών όζων μειώνεται και στη συνέχεια σταδιακά εξαφανίζονται. Ταυτοχρόνως η τεχνική αυτή προσφέρει τη δυνατότητα επανακαθήλωσης των αιμορροΐδων που προβάλουν με αιμορροϊδοπηξία.

Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP)

Μία λεπτή ίνα, η οποία εκπέμπει κυκλικά ενέργεια laser στοχεύει στη σύγκλειση των αιμοφόρων αγγείων που ευθύνονται για την τροφοδοσία των αιμορροϊδικών όζων με αίμα. Επιπλέον βοηθάει στη δημιουργία νέου συνδετικού ιστού, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα υποτροπής.

Κλασική αιμορροϊδεκτομή Milligan – Morgan

Πρόκειται για την κλασική τεχνική, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εν πολλοίς αντικατασταθεί από τις σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Παρόλα αυτά, επί συγκεκριμένων ενδείξεων (βαριές, παραμελημένες περιπτώσεις), υποβοηθούμενη από τη σύγχρονη βιοτεχνολογία (ψαλίδια υπερήχων), μπορεί να αποτελεί τη μοναδική επιλογή στην αντιμετώπιση της προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας.

Διάβασε επίσης: Βοηθάει ή επιδεινώνει η άσκηση τις αιμορροΐδες;

Διάβασε επίσης: Κρίση αιμορροΐδων; Αυτή είναι η διατροφή που βελτιώνει τα συμπτώματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i