Γιατί η ανοσοθεραπεία κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής; Είναι η μεγάλη ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου;

Τι ελπίζουμε από την ανοσοθεραπεία ως θεραπεία του καρκίνου και γιατί βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2018, ο Αμερικανός Τζέιμς Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόντζο;

θεραπεία καρκίνος ανοσοθεραπεία wildpixel

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, παθολόγος-ογκολόγος MD, MSc, MRCP

Συνεργάτης Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Διευθύνων Σύμβουλος Care and Cure Oncology Center

www.careandcure.gr

Η ανοσοθεραπεία, η μεγαλύτερη ελπίδα των επιστημόνων για τη θεραπεία του καρκίνου ήταν ο μεγάλος νικητής στα Νόμπελ του 2018. Τα σουηδικά αυτά διεθνή βραβεία θεσπίστηκαν το 1895 και απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτισμικών ή/και επιστημονικών επιτευγμάτων.

Οι δύο επιστήμονες που τιμήθηκαν με το Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2018, ο Αμερικανός Τζέιμς Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόντζο, θεωρούνται πρωτοπόροι στην ανοσοθεραπεία. Ο Άλισον, καθηγητής στο αντικαρκινικό κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησε την πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως CTLA-4 η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέσα στη δεκαετία του 1990, ο Άλισον συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να ελευθερωθεί το φρένο, επιτρέποντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιθετούν σε όγκους. Ανέπτυξε έτσι στην πράξη τη θεωρία του δημιουργώντας μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, ο Τασούκου Χόντζο ανακάλυψε μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, την PD-1, η οποία επίσης λειτουργούσε ως τροχοπέδη, αλλά με διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Οι θεραπείες που βασίστηκαν στην ανακάλυψή του αποδείχτηκαν πως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι δύο αυτοί ερευνητές έδειξαν με τις εργασίες τους ότι για τη θεραπεία του καρκίνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές στρατηγικές που θα επέτρεπαν στο ανοσοποιητικό να ξεπεράσει το εμπόδιο που δημιουργούσαν τα καρκινικά κύτταρα.

Η παθολόγος-ογκολόγος Φλώρα Σταυρίδη, μας εξηγεί τη δράση της ανοσοθεραπείας ως θεραπεία του καρκίνου και αποκαλύπτει τους δύο βασικούς στόχους της θεραπείας αυτής για το μέλλον.

Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

9 βασικές πληροφορίες για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι ο καρκίνος

Τι είναι η ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και μερικές δεκαετίες, ωστόσο σαν θεραπεία του καρκίνου θεωρούνταν ανεπαρκής και επισφαλής. Τα δεδομένα αυτά άλλαξαν τα τελευταία χρόνια μετά από εκτενή έρευνα πάνω στον τομέα αυτό. Η σύλληψη της δράσης της είναι απλή. Η ανοσοθεραπεία δρα ενεργοποιώντας τον ίδιο τον οργανισμό του πάσχοντος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα. Πολύ απλουστευμένα, τα καρκινικά κύτταρα απενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα πατώντας «φρένο» στη δράση του. Η ανοσοθεραπεία ενεργοποιεί ξανά τα φρένα και μπορεί να λειτουργήσει ξανά η φυσική άμυνα του οργανισμού.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της ανοσοθεραπείας

Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, που είναι μια κλασική θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο, δεν προκαλεί τις συστηματικές παρενέργειές της, δηλαδή κόπωση, αδυναμία και αλωπεκία. Μπορεί να χορηγηθεί εξωτερικά, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία, ενώ δίνεται με ασφάλεια και σε ηλικιωμένους ασθενείς με σημαντική συννοσηρότητα.

Σε ποιες μορφές καρκίνου θεωρείται αποτελεσματική

Σήμερα, η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στον μεταστατικό καρκίνο πνεύμονα, στο μελάνωμα, στον καρκίνο του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως και σε κάποιες περιπτώσεις στον καρκίνο παχέος εντέρου, παγκρέατος και στομάχου. Μάλιστα στον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστεως, δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως 1ης γραμμής θεραπεία εφ’ όσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Τι περιμένουμε στο μέλλον από την ανοσοθεραπεία

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι για την ανοσοθεραπεία τα επόμενα χρόνια: Να ενταχθεί ως θεραπευτική επιλογή είτε σε συνδυασμούς είτε πρωιμότερα στην θεραπευτική γραμμή των νεοπλασμάτων. Και δεύτερον, να αναζητηθούν βιοδείκτες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς τελικά ωφελούνται από την ανοσοθεραπεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i